Actualitate
FOTO | LUNI: Depuneri de coroane la statuia lui I.C. Brătianu din Alba Iulia, cu ocazia împlinirii a 87 de ani de la moartea acestuia
Partidul Național Liberal a comemorat luni, 24 noiembrie, începând cu ora 16:30, 87 de ani de la trecerea în neființă a lui Ion I.C. Brătianu, om politic liberal, fost președinte al partidului și prim ministru al României. Cu această ocazie, în diverse localități din țară, unde există statui ale fostului lider PNL, au avut loc acțiuni de comemorare. În Alba Iulia, primarul municipiului Mircea Hava, viceprimarul Paul Voicu, alături de membrii ai PNL s-au strâns la statuia omului politic pentru a depune coroane.
Liberalii albaiulieni au organizat un eveniment comemorativ, la statuia lui Ion I.C. Brătianu, aflată în piața care, de altfel, poartă numele acestuia.
După depunerea coroanelor de flori, istoricul Dan Mazâlu a prezentat câteva momente importante din viața și activitatea marelui înaintaș liberal, arătând că ceea reușea Ion I. C. Brătianu la 1918 rămâne un reper până azi. „Și ca să îl parafrazez pe Ionel Brătianu, aș putea spune, și eu, următoarele: suntem, domnilor, parte a unui popor care este mândru și poate fi mândru de trecutul său, și care trebuie să aibă mare încredere în viitorul său. Să nu scădem, deci, rolul pe care noul Partid Național Liberal trebuie să-l aibă în viitor! Să nu precupețim niciun efort pentru propășirea poporului pe care îl slujim și țării pe care o iubim din adâncul sufletului nostru!”, a mai adăugat istoricul albaiulian.
Vizibil emoționat de încărcătura momentului, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava a declarat: „Mă bucur că suntem aici și vreau să le mulțumesc celor care s-au gândit ca să marcăm acest moment. În fața grandorii personalității lui Brătianu, evident că ne închinăm cu toții, iar foarte multe, pe lângă ceea ce a prezentat domnul Dan Mazâlu, nu ar fi de spus. Cu siguranță că și în anii următori vom mai marca memoria celui care a fost prim-ministru al României la 1918 și, dacă tot vorbim de Marea Unire, să dea bunul Dumnezeu ca peste o săptămână să ne bucurăm într-o armonie națională deplină de sărbătorirea marelui moment istoric al Marii Uniri de la Alba Iulia. Și azi trăim momente importante pentru țară, dovadă fiind inclusiv rezultatele ultimelor alegeri și faptul că cetățenii au arătat că politicienii pot fi puși sub controlul poporului prin vot, așa cum spunea și Brătianu, care, ne reamintim cu toții, a fost cel care a susținut adoptarea votului universal, conștient fiind de necesitatea acestuia într-o democrație puternică.”
Ion I.C. Brătianu, cunoscut și ca Ionel Brătianu, a făcut parte dintr-o familie care a dat țării numeroase personalități care s-au remarcat în momentele cheie prin care a trecut România în secolele al XIX-lea și al XX-lea. Prezență politică marcantă în primele trei decenii ale secolului XX și simbol al Partidului Național Liberal, Ion I.C. Brătianu, a dominat scena politică din România cu precădere în anii ’20, periodă pe care istoricii au numit-o «decada brătienistă». De numele său se leagă realizarea reformei agrare, în anii care au urmat Primului Război Mondial, dar și elaborarea Constituției din 1923, considerată a fi una dintre cele mai democratice legi fundamentale ale acelor timpuri. În perioada marii guvernări liberale (1922-1926), cu Ionel Brătianu prim ministru, statul român a trecut printr-un proces semnificativ de modernizare atât la nivel administrativ, cât și în alte domenii. Astfel, a fost introdusă educația obligatorie prin legea învățământului primar care devenea «unitar, obligatoriu și gratuit», judecătorii au devenit inamovibili, așa cum prevedea legea organizării judecătorești și au fost introduse prin lege, pentru prima dată, zilele de odihnă – duminicile și sărbătorile legale. Diplomat prin excelență, Ion I. C. Brătianu a avut relații strânse cu Casa Regală, fiind considerat de către Regele Ferdinand, «zodia bună a României».
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News