Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan aniversat după 230 de ani la Alba Iulia

Publicat

Sâmbătă, la 230 de ani de la martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan, eroii răscoalei țăranilor din Munții Apuseni din anii 1784-1785 au fost comemorați printr-un ceremonial de depunere de coroane la Obeliscul din Cetatea Alba Carolina.

Cu toate că partea din spate a Obeliscului a fost profanată de necunoscuți, chiar în apropierea acestui eveniment, sute de persoane care au dorit să își prezinte omagiile, printre care oficialităţi locale și județene, oameni politici, elevi și profesori au participat la ceremonia de depunere de coroane.

Aniversarea a 230 de ani a martiriului lui Horea, Cloșca și Crișan a constat în depuneri de coroane la Obeliscul ridicat în memoria celor trei conducători ai răscoalei de la 1784-1785, din Cetatea Alba Carolina.

Sute de persoane s-au adunat sâmbătă dimineața, de la ora 10.00 la Obeliscul din Cetatea Alba Carolina, pentru a participa la ceremonia în memoria celor trei martiri ai Munților Apuseni, Horea, Cloșca și Crișan. După intonarea imnului de stat, istoricul Tudor Roșu a vorbit despre semnificația evenimentului, amintind, din punct de vedere istoric, cum s-a petrecut acesta.

batalion apulum geniu La activităţile desfăşurate la Obeliscul ce poată numele celor trei eroi ai neamului şi la locul unde s-a desfăşurat martiriul acestor eroi pe Dealul Furcilor au fost prezente și cadre militare din comandamentul Batalionului 136 Geniu “Apulum”. Militarii şi împreună cu întreaga asistenţă au intonat Imnul National şi au depus coroane de flori la monumentul dedicat eroilor.

De asemenea, pe Dealul furcilor din Alba Iulia, au fost depuse coroane de flori şi s-a oficiat un ceremonial religios, comemorând astfel frângerea cu roata a conducătorilor Răscoalei de la 1784.

Citește și Se împlinesc 230 de ani de la martiriul lui Horea, Cloşca şi Crişan. Povestea tragică a ţăranilor iobagi din Apuseni

 DSC_0698 An de an, istoricul Tudor Roșu vorbește despre cum cei trei conducători ai răscoalei de la 1784 – 1785 au fost pedepsiți și executați cu cruzime, prin tragerea pe roată, la Alba Iulia, dar și despre relația pe care martirul Horea a avut-o cu împăratul habsburgic Iosif al II-lea, la care a fost de patru ori în audiență, în dorința de a rezolva problemele țăranilor transilvăneni.

„Execuția s-a întâmplat în locul numit „La Furci”, în partea de sud a orașului, în prezența a mii de țărani iobagi, aduși cu forța să privească acest supliciu, care era cea mai aspră pedeapsă din Codul Penal Terezian, la acea vreme. Frângerea cu roata, sau Rota Fragendos însemna ruperea oaselor începând de jos până spre partea superioară a corpului cu lovituri la aproximativ 2 minute. Primul executat a fost Cloșca, iar Horea, ținut de ucenicii călăului a fost obligat să privească supliciul. După aceea a urmat și rândul său.

Ne aflăm în proximitatea obeliscului lui Horea, Cloșca și Crișan și în fața Porții a III-a, monument dedicat Împăratului Carol al VI-lea, bunicul lui Iosif al II-lea. Acesta a avut cu siguranță o simpatie pentru românii din Transilvania.

dealul furcilor El a întreprins două vizite în Transilvania, în 1773 și 1782. În urma unei astfel de vizite, el spunea despre românii transilvăneni că <acești valahi sunt, fără îndoială, cei mai vechi și cei mai numeroși locuitori din Transilvania.

Este de mirare cum, deși sunt supuși la atâtea nedreptăți, chinuri, abuzuri, de către unguri și de către germani, cum ei reușesc să rămână atâ de numeroși și cum nu părăsesc aceste locuri>”, a spus istoricul Tudor Roșu.

Întreaga ceremonie a continuat pe Dealul Furcilor din Alba Iulia, unde, după slujba de pomenire oficiată în numele martirilor Horea, Cloșca și Crișan, au fost depuse coroane de flori din partea oficialităților.

11043082_814194595335535_8929505300145035758_n Dacă la Alba Iulia, comemorarea celor 230 de ani de la martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan a fost cu depuneri de coroane, la Albac unde a fost prezent și președintele CJ Alba, Ion Dumitrel și vicepreședintele CJ Alba, Florin Roman alături de primarii din zona Munților Apuseni a fost descoperită o placă comemorativă în mijlocul comunei.

De asemenea un sobor de cinci preoți au oficiat și o slujbă religioasă, iar cei prezenți la eveniment au depus coroane și au aprins lumânăr în memoria celor trei conducători ai răscoalei de la 1784 – 1785.

FOTO: Daniel BLOSS

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Dodel

    sâmbătă, 28.02.2015 at 23:31

    Dodel…mai scurteaza-ti manecile si pantalonii…
    ia exemplul politistului de langa tine…nu vezi cat de impecabil arata fata de tine ???
    sau nu ai destui bani sa mergi la croitor ???

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax