Administrație
FOTO: Modernizări în centrul oraşului Alba Iulia, în 2014. 3 milioane lei care pot schimba imaginea dezolantă a zonei Tudor Vladimirescu
După ce a inaugurat Cetatea medievală renovată, acum administraţia locală din Alba Iulia îşi orientează eforturile la categoria investiţii şi spre centrul oraşului. Proiectul de reconfigurare al zonei Tudor Vladimirescu, făcut public acum doi ani, este repus pe tapet, odată cu includerea sumei de peste trei milioane de lei pentru lucrări, în bugetul pe 2014. La final, partea intens circulată din faţa sediilor BCR şi magazinului Unirea ar urma să fie înfrumuseţată şi modernizată, pentru a deveni atât funcţională, cât şi atractivă pentru locuitori şi vizitatori.
În martie 2012, Primăria Alba Iulia anunţa intenţia de modernizare şi refuncţionalizare a centrului oraşului. În luna iunie a aceluiaşi an, proiectul a fost pus în dezbatere publică, iar locuitorii nu au ezitat să vină cu propuneri şi sugestii de modificare a acestuia. Proiectul a trecut prin Consiliul Local în septembrie, apoi a rămas în standby, în principal din cauza lipsei de fonduri şi a altor priorităţi, însă în 2014 sunt şanse să înceapă lucrările de amenajare. În bugetul pe acest an al municipiului, a fost alocată suma de 3.031.630 lei, la capitolul “Refuncţionalizare zona centrală, strada Tudor Vladimirescu”.
Valoarea estimată a proiectului era de 4.860.960 lei, reprezentând 1.092.350 euro, din care construcția + montajul costă 3.936.110 lei, adică 884.520 euro. Finanțarea investiției va fi asigurată din bugetul local și alte surse constituite conform legii, iar lucrările au termen de executare 12 luni.
Proiectul presupune modernizarea celor două laturi ale străzii Tudor Vladimirescu, a zonei pietonale și a zonei verzi, reamenajarea intersecțiilor cu str. Oborului și Calea Moților și amenajarea a 94 de parcaje pe latura vestică a străzii. Pe latura vestică a străzii Tudor Vladimirescu, cele 94 de parcări sunt proiectate la 45 de grade cu acces de pe o alee auto separată de stradă, prin mutarea trotuarului și a zonei verzi înspre locuințele colective. Accesul la parcare se va face cu bariere.
Alte 19 parcaje sunt prevăzute pe latura de est, 13 parcaje lângă magazinul Unirea și 7 parcaje lângă BCR.
Viziunea asupra acestor noi obiective impune, printre altele, mutarea axului străzii Tudor Vladimirescu și mărirea numărului parcărilor publice între BCR și centrul comercial “Unirea”.
În procesul de modernizare a zonei pietonale, se vor amenaja locuri de odihnă, zone verzi cu plantații joase și înalte și sistem de irigații. Totodată s-a prevăzut montarea de mobilier urban nou. Trotuarul va fi pavat cu piatră cubică, pavele din beton vibropresat compact și tip grilă, toate montate pe o casetă refăcută în adâncime de aproximativ 60 cm.
De asemenea, a fost prevăzută amenajarea a două noi sensuri giratorii, la intersecția Calea Moților cu strada Tudor Vladimirescu, respectiv la intersecția străzilor Oborului și Tudor Vladimirescu.
Citeşte şi Planul de modernizare a zonei centrale din Alba Iulia. Sugestiile cetăţenilor
Într-un comunicat făcut public în martie 2012, administrația locală detalia proiectul:
“Primele demersuri au fost concretizate în anul 2011, când, în urma unor lucrări de înlocuire şi reparare a reţelelor de apă, s-a amenajat spaţiul public din spatele Magazinului Unirea, care nu a suferit modificări. Execuţia a presupus amenajarea platformelor şi turnarea de covor asfaltic până la intersecţia cu strada Oborului, dar şi mobilarea unei zone prin amenajarea unui parc de joacă.
Perimetrul cuprins între sediul BCR şi Magazinul Unirea, care urmează să fie complet reconfigurat şi corelat cu prevederile PUZ-ului zonei centrale. Acest PUZ a fost aprobat în toamna anului trecut, iar, în prezent, tema a fost reluată şi cuprinsă într-un proiect.
Întreg spaţiul public va trebui relaţionat şi armonizat cu noua viziune de mobilare a străzii Tudor Vladimirescu. În prezent, există un Plan Urbanistic de Detaliu, în care este cuprins un ansamblu de locuinţe între fosta clădire a C.E.C. şi actuala clădire aparţinând aceleiaşi bănci.”
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
vasile
miercuri, 05.02.2014 at 21:11
Nota 10 pt primar se vede ca a făcut ceva pt orasul acesta la scos din mizerie, domnule HAVA tine-o tot așa
paulc
joi, 06.02.2014 at 13:09
Nota 4 pentru vasile.
ANDREEA
joi, 06.02.2014 at 14:26
Mult succes dar sa nu uitati sa puneti si stalpisorii din fier pt a bloca locurile de parcare asa cum sunt si in zona Catedralei din Marea Cetate!( putin ironic dar nu mi se pare firesc sa blochezi atatea locuri de parcare din zona catedralei si sa nu ai un loc de parcare cand mergi duminica la biserica sau in cel mai rau caz cand duci un om bolnav la recuperari la spitalul de langa catedrala).Inca odata, apreciez toata munca si eforturile depuse pt ca acest oras sa invie cu adevarat dar nu pot sa inteleg rostul stalpilor chiar si cei dispre biblioteca Batthyaneum….
Lili
vineri, 07.02.2014 at 13:37
Stalpii sunt numai buni pt soferii romani!!!
Altfel ar fi toti parcati peste tot pe trotuar. Asa macar raman trotuarele libere pt pietoni si parinti cu copii in carucior. Sunt zone unde daca nu sunt stalpi, trotuarele sunt ocupate de masini!!
Cat mai multi stalpi ca sa protejam spatiul pietonal!!!
cititor
duminică, 09.02.2014 at 18:28
in cetate sunt sute de locuri de parcare, bine ca parcati voi ca maimutele si mai vreti sa va si vedeti masina din biserica…
Toma
joi, 06.02.2014 at 17:46
Oare nu era mai bine sa se termine constructiile dintre vechiul CEC si noul CEC si abia apoi sa se modernizeze zona?
mihai
sâmbătă, 08.02.2014 at 13:22
Iii dau dreptate lui LILI. Sa puna stalpi de fier pentru blocarea parcarii aiurea. Romanii cum vad un trotuar gol hop ca si parcheaza pe el. Si la catedrala unde nu mai sunt stalpi pe trotua iute parcheaza unii si altii. Ca deh … e mai aproape de biserica decat dar ar parca in locurle special amenajate. â
P.S. Totusi nu au spus si cand se apuca de lucare.