Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Modernizări în centrul oraşului Alba Iulia, în 2014. 3 milioane lei care pot schimba imaginea dezolantă a zonei Tudor Vladimirescu


Publicat

După ce a inaugurat Cetatea medievală renovată, acum administraţia locală din Alba Iulia îşi orientează eforturile la categoria investiţii şi spre centrul oraşului. Proiectul de reconfigurare al zonei Tudor Vladimirescu, făcut public acum doi ani, este repus pe tapet, odată cu includerea sumei de peste trei milioane de lei pentru lucrări, în bugetul pe 2014. La final, partea intens circulată din faţa sediilor BCR şi magazinului Unirea ar urma să fie înfrumuseţată şi modernizată, pentru a deveni atât funcţională, cât şi atractivă pentru locuitori şi vizitatori.

În martie 2012, Primăria Alba Iulia anunţa intenţia de modernizare şi refuncţionalizare a centrului oraşului. În luna iunie a aceluiaşi an, proiectul a fost pus în dezbatere publică, iar locuitorii nu au ezitat să vină cu propuneri şi sugestii de modificare a acestuia. Proiectul a trecut prin Consiliul Local în septembrie, apoi a rămas în standby, în principal din cauza lipsei de fonduri şi a altor priorităţi, însă în 2014 sunt şanse să înceapă lucrările de amenajare. În bugetul pe acest an al municipiului, a fost alocată suma de 3.031.630 lei, la capitolul “Refuncţionalizare zona centrală, strada Tudor Vladimirescu”.

Valoarea estimată a proiectului era de 4.860.960 lei, reprezentând 1.092.350 euro, din care construcția + montajul costă 3.936.110 lei, adică 884.520 euro. Finanțarea investiției va fi asigurată din bugetul local și alte surse constituite conform legii, iar lucrările au termen de executare 12 luni.

Proiectul presupune modernizarea celor două laturi ale străzii Tudor Vladimirescu, a zonei pietonale și a zonei verzi, reamenajarea intersecțiilor cu str. Oborului și Calea Moților și amenajarea a 94 de parcaje pe latura vestică a străzii. Pe latura vestică a străzii Tudor Vladimirescu, cele 94 de parcări sunt proiectate la 45 de grade cu acces de pe o alee auto separată de stradă, prin mutarea trotuarului și a zonei verzi înspre locuințele colective. Accesul la parcare se va face cu bariere.

Alte 19 parcaje sunt prevăzute pe latura de est, 13 parcaje lângă magazinul Unirea și 7 parcaje lângă BCR.

Viziunea asupra acestor noi obiective impune, printre altele, mutarea axului străzii Tudor Vladimirescu și mărirea numărului parcărilor publice între BCR și centrul comercial “Unirea”.

În procesul de modernizare a zonei pietonale, se vor amenaja locuri de odihnă, zone verzi cu plantații joase și înalte și sistem de irigații. Totodată s-a prevăzut montarea de mobilier urban nou. Trotuarul va fi pavat cu piatră cubică, pavele din beton vibropresat compact și tip grilă, toate montate pe o casetă refăcută în adâncime de aproximativ 60 cm.

De asemenea, a fost prevăzută amenajarea a două noi sensuri giratorii, la intersecția Calea Moților cu strada Tudor Vladimirescu, respectiv la intersecția străzilor Oborului și Tudor Vladimirescu.

Citeşte şi Planul de modernizare a zonei centrale din Alba Iulia. Sugestiile cetăţenilor

Într-un comunicat făcut public în martie 2012, administrația locală detalia proiectul:

“Primele demersuri au fost concretizate în anul 2011, când, în urma unor lucrări de înlocuire şi reparare a reţelelor de apă, s-a amenajat spaţiul public din spatele Magazinului Unirea, care nu a suferit modificări. Execuţia a presupus amenajarea platformelor şi turnarea de covor asfaltic până la intersecţia cu strada Oborului, dar şi mobilarea unei zone prin amenajarea unui parc de joacă.

Perimetrul cuprins între sediul BCR şi Magazinul Unirea, care urmează să fie complet reconfigurat şi corelat cu prevederile PUZ-ului zonei centrale. Acest PUZ a fost aprobat în toamna anului trecut, iar, în prezent, tema a fost reluată şi cuprinsă într-un proiect.

Întreg spaţiul public va trebui relaţionat şi armonizat cu noua viziune de mobilare a străzii Tudor Vladimirescu. În prezent, există un Plan Urbanistic de Detaliu, în care este cuprins un ansamblu de locuinţe între fosta clădire a C.E.C. şi actuala clădire aparţinând aceleiaşi bănci.”ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

7 Comentarii

7 Comments

 1. vasile

  miercuri, 05.02.2014 at 21:11

  Nota 10 pt primar se vede ca a făcut ceva pt orasul acesta la scos din mizerie, domnule HAVA tine-o tot așa

 2. paulc

  joi, 06.02.2014 at 13:09

  Nota 4 pentru vasile.

 3. ANDREEA

  joi, 06.02.2014 at 14:26

  Mult succes dar sa nu uitati sa puneti si stalpisorii din fier pt a bloca locurile de parcare asa cum sunt si in zona Catedralei din Marea Cetate!( putin ironic dar nu mi se pare firesc sa blochezi atatea locuri de parcare din zona catedralei si sa nu ai un loc de parcare cand mergi duminica la biserica sau in cel mai rau caz cand duci un om bolnav la recuperari la spitalul de langa catedrala).Inca odata, apreciez toata munca si eforturile depuse pt ca acest oras sa invie cu adevarat dar nu pot sa inteleg rostul stalpilor chiar si cei dispre biblioteca Batthyaneum….

  • Lili

   vineri, 07.02.2014 at 13:37

   Stalpii sunt numai buni pt soferii romani!!!
   Altfel ar fi toti parcati peste tot pe trotuar. Asa macar raman trotuarele libere pt pietoni si parinti cu copii in carucior. Sunt zone unde daca nu sunt stalpi, trotuarele sunt ocupate de masini!!
   Cat mai multi stalpi ca sa protejam spatiul pietonal!!!

  • cititor

   duminică, 09.02.2014 at 18:28

   in cetate sunt sute de locuri de parcare, bine ca parcati voi ca maimutele si mai vreti sa va si vedeti masina din biserica…

 4. Toma

  joi, 06.02.2014 at 17:46

  Oare nu era mai bine sa se termine constructiile dintre vechiul CEC si noul CEC si abia apoi sa se modernizeze zona?

 5. mihai

  sâmbătă, 08.02.2014 at 13:22

  Iii dau dreptate lui LILI. Sa puna stalpi de fier pentru blocarea parcarii aiurea. Romanii cum vad un trotuar gol hop ca si parcheaza pe el. Si la catedrala unde nu mai sunt stalpi pe trotua iute parcheaza unii si altii. Ca deh … e mai aproape de biserica decat dar ar parca in locurle special amenajate. â

  P.S. Totusi nu au spus si cand se apuca de lucare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Reguli noi în fotbalul din România: Jucătorii care scuipă sau își suflă nasul pe teren riscă suspendarea și chiar amendă

Publicat

fotbal covid

Coronavirusul a adus reguli noi în fotbal. Jucătorii din România riscă să fie suspendați între 6 și 12 meciuri și să ia chiar șiamendă în cazul în care scuipă sau își suflă nasul pe teren, potrivit noului protocol ce va fi pus în aplicare odată cu reluarea sezonului, aprobat de Federația Română de Fotbal scrie Romania24.ro.

Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) și Federația Română de Fotbal (FRF) au pus la punct două protocoale, care au fost aprobate de Comitetul Executiv al FRF. Documentele cuprind noi regul cu privire la desfășurarea meciurilor din România odată cu reluarea competiției după pauza provocată de criza COVID-19, ce este planificată pentru luna iunie.

Potrivit documentului, fotbaliștii vor trebui să păstreze o distanță de cel puțin 2 metri unul față de celălalt în timpul antrenamentelor, iar echipa și rezervele nu vor avea voie să stea împreună înaintea meciurilor.

Liga română va fi reluată fără spectatori, iar pe stadion nu va fi permisă prezența a mai mult de 150 de persoane în timpul meciurilor.

UEFA a cerut FRF ca până la 1 iunie să prezinte un plan privind reluarea meciurilor.

Federația Română de Fotbal speră că sezonul fotbalistic intern va putea fi reluat la 13 iunie, însă decizia are nevoie de aprobarea guvernului.

Toate competițiile au fost suspendate la mijlocul lunii martie din cauza epidemiei de coronavirus.

Regulile stabilite LPF și FRF pentru reluarea campionatului de fotbal

Autocarele echipelor vor veni la ore diferite la stadion – oaspeții cu 90 de minute înainte de startul partidei, iar gazdele cu 75 – astfel încât să fie evitată aglomerarea pe holurile de acces.

Protocolul LPF stipulează că jucătorii echipei gazdă trebuie să folosească mașinile personale, și nu autocarul echipei.

Dacă fotbaliștilor le va fi măsurată temperatura în cantonament, arbitrii vor trece prin această procedură la stadion.

Jucătorii  vor fi nevoiți să își dezinfecteze mâinile la intrarea în stadion. În urma lor va veni cineva – fără să intre în contact cu ei – care va curăța cu dezinfectant și „spațiile comune atinse cu mâinile”.

Odată ajunși la stadion – unde fotbaliștii își vor aduce singuri echipamentele – titularii se duc direct la vestiare, iar rezervele merg pe gazon. Când s-au îmbrăcat fotbaliștii din „primul 11”, ei vor face schimb de locuri cu ceilalți.

Echipele vor ieși la încălzire pe rând, iar jucătorii vor păstra distanța socială chiar și pe teren, dar doar în timpul încălzirii, bineînțeles.

Mingile vor fi și ele dezinfectate. Mai mult decât atât, este recomandat ca ședințele tehnico-tactie să aibă loc doar în situații excepționale.

„Nu sunt recomandate ședințele tehnico-tactice în vestiar decât dacă acestea sunt strict necesare. De preferat ca ședințele tehnico-tactice să se desfașoare înaintea sosirii la stadion, în spații deschise (aer liber) sau în săli/incinte unde se poate păstra distanța de 2 metri intre participanți”, arată una din propuneri.

Salutul între jucători interzis

Protocolul FRF interzice în mod clar salutul dintre jucători – manifestat prin strângere de mână – înainte de partidă, iar cele două echipe nu vor mai veni împreună la centru pentru tradiționalul salut al tribunelor, care oricum vor fi fără spectatori, ci numai cu reprezentanți mass-media, oficiali de club și alți actori din categorii similare.

Arbitrii vor ieși pe gazon cu 10 minute înainte de start, în timp ce gazdele o vor face cu opt minute, iar oaspeții cu șase minute.

„Pe întreaga durată a jocului este interzis jucătorilor, staff-ului tehnic și oficialilor cluburilor eliminarea secrețiilor nazale și/sau a salivei pe suprafața de joc sau în zona vestiarelor, a tunelului de acces și a băncii tehnice”.

Toți cei care scuipă sau își suflă nasul, „vor fi sancționați în conformitate cu prevederile art. 63 alin. 2.3 din Regulamentul Disciplinar la care se va adăuga o penalitate sportivă”, ceea ce înseamnă, potrivit publicației citate, o suspendare între șase și 12 etape.

Coronavirusul a paralizat fotbalul din România

Fotbalul din România, care a fost paralizat de criza COVID-19, ar putea reîncepe după 13 iunie, fără spectatori. Anunțul a fost făcut de Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului, care a explicat că, oricum, decizia privind reluarea activității sportive depinde de evoluția pandemiei de coronavirus.

„Gândim un plan pentru fotbal și pentru celelalte competiții, pentru că vor fi sporturi cu caracter individual care și doresc a a relua competițiile. avem un plan pt înot, pentru sălile de fitness, pentru pregătirea sportivă pentru celelalte sporturi care sunt închise și le vom analiza pe fiecare în parte.

Pe 1-2 iunie vom organiza o conferință în care vom prezenta toate regulile pentru repornirea Ligi I de fotbal.

Joi, la INSP, vom avea o discuție mult mai consistentă în legătură cu aceste scenarii, cu propunerile pe care LPF și FRF le-au avansat deja și vom avea în continuare discuții cu cei doi organizatori de competiții, astfel încât să le avansăm public”, a afirmat ministrul Ionuț Stroe, într-o intervenție la Digi24.

Ministrul a mai spus că pe stadioane vor fi delimitate 3 zone: o zonă de securitate interioară – terenul, tunelul de acces și vestiarele, unde vor fi maximum 100 de persoane, o a doua zonă, în tribune, care va fi organizată pentru transmisiile TV și presă și o zonă exterioară, pentru personalul de pază.

Nu va fi permis deocamdată accesul publicului.

„Din păcate, în faza incipientă, competițiile în România vor fi fără public. Dacă lucrurile evoluează în sens pozitiv, probabil că vom ajunge și în acel moment”, a precizat Stroe.

Sursa: hotnews.ro, Digi24, Fanatik.ro
Foto: Facebook/ CFR Cluj

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Grecia a relansat liniile de feribot spre insule. Când ar putea fi deschise hotelurile

Publicat

Grecia a reluat legăturile cu feribotul spre insule, fiind permis restaurantelor, cafenelelor și barurilor să se redeschidă.

Guvernul elen deschide gradual activitatea, hotelurile urmând să poată primi oaspeți din 15 iunie, după 3 luni în care au fost închise.

Zborurile internaționale vor ajunge în destinațiile principale începând cu 1 iulie.

Până acum, insulele grecești au fost ferite de coronavirus.

Unul din cinci greci lucrează în turism.

În Grecia, au fost înregistrate mai puțin de 3000 de cazuri de coronavirus în Grecia și 172 de decese.

Sursă: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

HARTA județelor fără nici o infectare cu COVID-19, înregistrată în ultimele 24 de ore. 8 județe au câte un singur caz

Publicat

În judeţele Alba, Arad, Caraş-Severin, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Neamţ, Satu Mare, Tulcea şi Vâlcea nu a mai fost înregistrat nici un caz de infectare cu COVID-19, în ultimele 24 de ore.

Există alte opt judeţe din ţară unde, în ultimele 24 de ore, a fost înregistrat doar câte un singur caz confirmat de infecţie cu COVID-19: Bistriţa-Năsăud, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Maramureş, Mehedinţi, Timiş şi Vaslui.

La nivel naţional sunt 18.594 de cazuri confirmate cu COVID-19, iar pe secţiile ATI sunt internați 198 de pacienți, potrivit raportării Institutului Național de Sănătate Publică.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

ZERO cazuri active de coronavirus la Aiud. Primăria a anunțat că toate cele 20 de persoane infectate s-au vindecat

Publicat

Municipiul Aiud nu mai are nici un caz activ de coronavirus, au anunțat miercuri reprezentanții primăriei pe pagina de Facebook a instituției.

20 de persoane s-au vindecat, potrivit sursei citate, iar o persoană infectată cu acest virus și-a pierdut viața.

Postarea Primăriei:

”Informare privind situația COVID-19 la nivelul municipiului Aiud la data de 27.05.2020:

– 0 cazuri active, conform DSP ALBA;
– 20 persoane vindecate;
– 1 persoană decedată;
– 85 persoane izolate la domiciliu;
– 0 persoane în carantină.

Începând de la momentul aplicării măsurilor de izolare pe raza municipiului Aiud, DSP Alba a dispus izolarea la domiciliu a 478 de persoane. Pentru 393 persoane perioada de izolare a încetat”.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate