Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: „Muncă de chinez” pentru curăţarea şi igienizarea bazinelor cu peşti exotici din Şanţurile Cetăţii. Demonstraţie „live”

Publicat

Ziarul Alba24 a sesizat de două ori faptul că bazinele cu pești din Șanțurile Cetății erau ”invadate” de mătasea broaștei și alte obiecte plutitoare. La o lună şi jumătate de la ultimul articol, ziarul Alba24 a fost contactat telefonic de către directorul firmei care se ocupă cu igienizarea periodică a bazinelor, Dorin Dârloşan, pentru a ne arăta cum se face igienizarea bazinele și ce muncă de „chinez” trebuie depusă pentru curăţarea a „200 și atât de metri cubi de apă, centimetru cu centimetru”.

În luna iunie şi iulie, când temperaturile de afară erau „în floare”, locuitorilor, dar şi turiştilor veniți să viziteze Cetatea Alba Carolina le-a fost oferită o priveliște ce lasă un ”gust amar” după timpul petrecut în inima Transilvaniei. Au putut observa cu ușurință cum bazinele cu pești redau trecătorilor o imagine deranjantă. Mătasea broaștei și alte obiecte ”plutitoare”, care pluteau în voie pe suprafața apei, îi întâmpinau pe turiști.

Citeşte şi FOTO: Bazinele cu peşti exotici din Şanţurile Cetăţii, „invadate” de mătasea broaştei şi alte obiecte „plutitoare”. Apa nu a mai fost curăţată de o lună

Miercuri dimineața, ziarul Alba24 a fost contactat telefonic de către directorul firmei, Dorin Dârloşan care se ocupă cu igienizarea periodică, pentru a merge la faţa locului să ne explice şi să vedem cum se curăță bazinele cu peşti exotici din Şanţurile Cetăţii. Astfel, am participat „live” la ceea ce înseamnă curăţarea a peste 200 mc de apă.

„Asta este a doua zi de când curățăm bazinele, în care permanent stă un om în apă și aspirăm fiecare centimetru pe fund. Acuma, ce se întâmplă? Aspirăm jumătate într-o zi, răsare soarele, toate algele se ridică sus, bate vântul, aduce în partea unde am aspirat. Și de-aia durează cam două zile să zicem, pe umbră, fără soare, până tot fundul va fi curat. Asta, cu condiția să nu bată vântul pentru că după cum observați și dumeavoastră, numai de 10 minute a ieșit soarele, deja mi le-a ridicat și le-a adus în partea astalaltă.

Deci este o <muncă de chinez> ca să cureți 200 și atât de metri cubi de apă, centimetru cu centimetru. Ca să nu mai vorbim că bate vântul, cad frunzele, mi se înfundă pompele, tragem câte o piatră”, a spus Dorin Dârloșan, directorul firmei care se ocupă cu igienizarea bazinelor.

Cât despre modul de curățare, Dârloşan a specificat „eu am montat după cum am spus, un sistem de lămpi ultraviolete și am făcut tratamente cu soluții pentru bălțile de pești. Ca să pot suplimenta și ca să pot menține apa curată în permanență este necesară absorbția manuală, aspirația manuală pe fundul bazinului pentru că nimeni nu și-a dat seama că, fiind o chestiune aparte, din cauză că este izvor. Apa vine de la izvor.

Dacă facem o probă și luăm într-un borcan apă, în două, trei zile apa se înverzește. Dacă era apă închisă, ca și baltă într-adevăr puteai să o menții numai din filtrare și oxigenare. Ori, fiind izvor și apa se schimbă o dată pe zi. Deci era necesar o cameră tehnică, o investiție enormă și fără rost. Și atunci suplimentez cu aspirație manuală”, mai spune sursa citată.

Singura modalitate de a scăpa de algele care se ridică la suprafața apei este să se monteze niște pompe de aerare, niște areatoare. ”Eu nu am vrut să le montez din cauză să nu bată vântul să dea pe șanțuri pentru că sunt foarte înguste. În apa asta se fac alge și din cauză că nu este suficient de aerată”, a adăugat directorul firmei.

Ultima dată când aceste bazine au fost curățate şi aspirate a fost în urmă cu două-trei săptămâni, înainte de a se arde pompa. În ceea ce privește partea manuală, cu minciogul de adunat, acestea au fost curățate săptămâna trecută. Bazinele mici cu pești au fost curățate săptămâna trecută.

Pe viitor, bazinele vor fi curățate de câte ori este nevoie. ”Dacă nu mai sunt călduri foarte mari, nu mai este nevoie să le curăț așa des. Dacă vin 32, 33 de grade, poți să îi faci slujbe, într-o săptămână iar se face. Plouă, iar, apa de ploaie este infestată cu tot felu”, a afirmat Dârloșan.

Soluții se pun în bazinele mici cu pești pentru că în balta unde este apa de izvor nu se pot calibra soluțiile. În cele mici s-au pus chiar și pastile de clor, dar cum este apă stătută este imposibil să nu se înverzească.

De asemenea, din cauza faptului că nimeni nu a calculat gradul de infestare a apei, toată partea de aspirație, toată partea de manoperă este suportată de firma care se ocupă cu igienizarea, extra.

Citeşte şi Bazinele din Şanţurile Cetăţii nedragate din nou, de o lună. Mătasea broaştei, „privelişte” pentru turişti şi albaiulieni

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Dionis

    miercuri, 27.08.2014 at 22:28

    Cine se scuza, se acuza! Asa se spune.

  2. radu

    miercuri, 27.08.2014 at 23:41

    Poate fi munca de doi chinezi, si tot nu ar trebui sa comenteze deoarece atunci cand emite si incaseaza facturi catre primaria alba iulia sau cine o fi administratorul cetatii nu l-am auzit sa se planga ca e munca de chinez. Probabil e munca de baiat destept din alba iulia

  3. Diana

    joi, 28.08.2014 at 08:54

    Mereu ne plangem….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax