Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO: O grădină urbană de 3 hectare va fi amenajată în șanțurile Cetății Alba Iulia. Contractul de finanțare, semnat la ADR

Publicat

Contractul de finanțare pentru amenajarea unei zone de relaxare, pe exteriorul Laturii de Nord a Cetății Alba Carolina, va fi semnat luni, la Agenția de Dezvoltare Regională Centru. Proiectul are o valoare de aproximativ 8,8 milioane lei, din care contribuția Primăriei este de 2%.

UPDATE: Contractul a fost semnat, luni după-amiaza, la sediul ADR Centru. Termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor este 30 noiembrie 2021.

”Reușim acum să întregim procesul de restaurare și valorificare al Cetății Alba Carolina. Grădinile de zarzavaturi din șanțul exterior al Laturii de Nord a Cetății nu se încadrau în peisajul monumentului istoric și, sincer, o nouă zonă de promenadă, un nou demers de regenerare urbană, de transformare a spațiului public în locuri amenajate pentru agrement și pentru petrecere a timpului liber era normal și necesar. Dezvoltarea urbană, un proces demarat în urmă cu câțiva ani, trebuie făcută unitar și integrat, prin luarea în calcul a tuturor aspectelor de dezvoltare sustenabilă, inclusiv prin planificarea unor lucrări de reconversie a spațiilor libere”, a declarat Voicu Paul, viceprimar Alba Iulia, cu atribuții de primar. 

 ”Municipiul Alba Iulia a suferit o transformare vizibilă odată cu demararea proiectelor de regenerare urbană cu fonduri europene, pe cele 110 hectare ale Cetății Alba Carolina. Este importantă și  infrastructura de mobilitate urbană care deservește zonele rezidențiale și economice ale municipiului. Completarea ofertei municipiului cu noi spații verzi, susține edilii în promovarea sănătății populației, oferind oportunități care încurajează un stil de viață mai activ. Abia am început contractarea proiectelor municipiului Alba Iulia din bugetul alocat prin Axa 4 a Programului Regio. Pe lângă aceste proiecte finanțate prin Axa 4, mai sunt în derulare celelalte contractate anterior prin Axa 3 pentru eficiență energetică și Axa 5 pentru patrimoniu istoric, care se completează cu proiectele europene de reabilitare termică a spitalului județean, a Universității și a unei unități militare, derulate de administrația județeană și alte instituții, și care, în câțiva ani, vor asigura un municipiu din ce în ce mai verde și atrăgător pentru cetățeni”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Zona de relaxare se va întinde pe exteriorul Laturii de Nord a Cetății Alba Carolina și va cuprinde 29.000 de mp de spații deschise publicului, din care aproape 26.500 de mp de spații verzi, diferența fiind piste de biciclete, care vor face legătura între zona Hotelului Cetate și Traseul Nordic, alei pietonale, spații de joacă pentru copii, zone de relaxare, agrement sau petrecere a timpului liber.

Proiectul prevede defrișarea vegetației crescute necontrolat, aducerea terenului la nivel, racordarea la sistemul de alimentare cu apa, canalizare, energie electrică și rețele de comunicații, amenajarea de spații verzi cu vegetație decorativă, montarea de foișoare / pergole, grupuri sanitare (cabine automate cu autocurățare), mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, suporți pentru parcare biciclete, cișmele, împrejmuiri, etc.), realizarea sistemului de iluminat si sistemului de irigații, realizarea sistemelor de supraveghere și wi-fi, crearea de spații de joacă pentru copii, amenajarea unei rampe pentru persoanele cu dizabilități (lângă Hotel Cetate), delimitare față de proprietățile private cu un gard viu, cu rol de mascare, panouri informative, inclusiv sistem cu cod QR și sisteme de informare pentru nevăzători.

„Este momentul să redăm și această zonă albaiulienilor, fie că sunt pasionați de plimbări în aer liber, că le place să meargă pe biciclete sau pe role sau e vorba de părinți care vor un loc liniștit în care să-și plimbe copilașii. Exteriorul zidurilor Cetății e o parte a orașului pe care nu s-a intervenit până acum și cred că e momentul, cu ajutorul banilor europeni, să continuăm să facem investiții pentru a crește suprafața de spațiu verde și de piste de biciclete pe cap de locuitor în Alba Iulia.”, a declarat Voicu Paul, viceprimar cu atribuții de primar al municipiului Alba Iulia.

În prezent, această zonă degradată prezintă o serie de disfuncționalități urbanistice, cum ar fi: modificarea nivelului de călcare pe aproape toată zona luată în studiu, prăbușirea zidului fortificației în zona contragărzii bastionului Sf. Carol (aripa nord-estică), vegetație necontrolată, vecinătăți cu anexe gospodărești cu un aspect dezolant, afectarea proprietății municipiului Alba Iulia prin extinderea grădinilor locuințelor de pe strada Aurel Vlaicu spre zidurile Cetății, blocarea șanțurilor prin garduri de plasă de sârmă de resturi de la toaletarea vegetației, canalizări locale sau fose septice necontrolate care necesită o intervenție rapidă în vederea punerii în valoare a patrimonial istoric.

Proiectul urmează să fie finalizat în maxim 24 de luni de la semnarea contractului de finanțare.

Contractul de finanțare cu titlul ”Realizarea unui spațiu multifuncțional de recreere și sport” are o valoare totală de 8.864.327,32 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR: 7.534.678,22 (85%), valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional 1.152.362,55 (13%), valoarea cofinanţării eligibile a beneficiarului 177.286,55 (2%).

Primăria municipiului Alba Iulia a obținut finanțarea pentru acest proiect prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile / Prioritatea de investiții 4.2 Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement