Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: O nouă descoperire arheologică în cimitirul din Alba Iulia, în timpul săpării unei gropi. Ce au descoperit arheologii

Publicat

O nouă descoperire arheologică a fost făcută în cimitirul din Alba Iulia, unde de curând un sacrofag roman a fost scos bucăți cu excavatorul. Descoperirea a fost făcută vineri, 3 martie, în timp ce angajații cimitirului săpau o groapă. 

De față se aflau și mai mulți arheologi ai Muzeului Național al Unirii, care adunau bucățile de sarcofag pentru a le transporta la muzeu. 

La un moment dat, săparea gropii a fost întreruptă și doi arheologi au intrat în groapa formată, la o adâncime de aproape un metru. La scurt timp au început să scoată la suprafață bucăți de ceramică, fragmente ceramice și oase de animal. Imediat și-au dat seama că este vorba despre un complex preistoric.

Potrivit arheologilor, cu prilejul excavării unei noi gropi în arealul de extindere al cimitirului, de această dată sub supravegherea arheologilor prezenți la recuperarea sarcofagului, a fost descoperit un complex din perioada eneolitică (faza a III-a a culturii Coțofeni), de la sfârșitul mileniului 4 – începutul mileniului 3 î.Hr.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Sarcofagul scos bucăți cu excavatorul în cimitirul din Alba Iulia a fost recuperat de arheologi și dus la muzeu

Complexul preistoric s-a conturat parțial în groapa săpată pentru cavoul contemporan. A apărut la adâncimea de -0,80 m, sub forma unei pete circulare de culoare neagră cu multă cenușă, pigment de arsură, fragmente ceramice si oase de animal.

Au fost descoperite și numeroase fragmente ceramice aparținând unui vas din această perioadă. Existența locuirii preisorice în acestă zonă scoate în evidență importanța sitului arheologic și caracterul său pluristratificat.

VEZI ȘI: VIDEO EXCLUSIV Sarcofag roman vechi de 1700 de ani, DISTRUS cu excavatorul în cimitirul din Alba Iulia. A fost deschis dosar penal

Apulum este cel mai mare sit arheologic din Dacia romană şi chiar unul dintre cele mai întinse din Imperiul roman.

Apulum a fost declarat zonă de interes naţional, respectiv zonă de interes arheologic prioritar, regim care se instituie asupra unui teritoriu care cuprinde siturile arheologice a căror cercetare arheologică, protejare şi punere în valoare este de importanţă excepţională pentru istoria şi cultura naţională.

Anumite zone din situl Apulum (castrul legiunii a XIII-a Gemina, Palatul guvernatorilor romani, sectorul Domus-Thermae) au fost propuse pentru a fi incluse în UNESCO în cadrul unui demers amplu la nivel național, coordonat de Comisia LIMES și toate instituțiile colaboratoare, precizează arheologii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. gelu stoian

    sâmbătă, 04.03.2023 at 19:32

    TOVARASE Deputat (ori Senator ) de Alba : Si ACUM este VINOVAT Domnul Primar Plesa , ratahate-LULE ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax