Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Sarcofagul scos bucăți cu excavatorul în cimitirul din Alba Iulia a fost recuperat de arheologi și dus la muzeu

Publicat

Începutul lunii martie a anului 2023 a fost marcat la Alba Iulia, de una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din ultima vreme. Un sarcofag roman, vechi de peste 1700 de ani. 

Descoperirea unui sarcofag la Alba Iulia, nu este ceva ieșit din comun ținând cont că sub actualul oraș se află anticul Apulum, însă sarcofagul în cauză are câteva elemente care îl pot face unul dintre cele mai rare vestigii scoase la suprafață, în municipiu. 

Este vorba despre o inscripție în care apare numele celui depus în sarcofag: Claudius, un alt element foarte rar, chipul Gorgonei și o altă inscripție cu dedicația ”către Zeii Mani” („Dis Manibus”) pusă de soția celui decedat.

Mai mult de atât, modul în care a fost descoperit și locul au scandalizat comunitatea istorică. Sarcofagul a fost scos în bucăți cu excavatorul fiind avariat serios în timpul excavării. 

Locul în care a fost descoperit este în zona în care cimitirul municipal s-a extins, fiind chiar un sit arheologic. După ce bucățile de sarcofag au fost văzute de un cetățean aceasta a alertat arheologii care s-au deplsat la fața locului și și-au dat seama despre ce este vorba.

CITEȘTE ȘI: VIDEO EXCLUSIV Sarcofag roman vechi de 1700 de ani, DISTRUS cu excavatorul în cimitirul din Alba Iulia. A fost deschis dosar penal

La scurt timp după ce l-au identificat arheologii l-au scos din mormanul de pământ și l-au dus la Muzeul de Istorie din Alba Iulia.

După primele cercetări aceștia au tras câteva concluzii

Ce zic arheologii din Alba Iulia despre sarcofagul descoperit

”Cimitirul ortodox ”Maieri” din Alba Iulia suprapune marea necropolă romană sudică (Dealul Furcilor-Podei) și o parte a orașului roman din jurul castrului legiunii a XIII-a Gemina de la Apulum, ambele situri fiind incluse în Lista Monumentelor Istorice (categoriile B, respectiv A). Acestea sunt protejate conform legilor patrimoniului.

De-a lungul timpului, arheologii au cercetat aici peste 3000 de morminte romane (incinerație și inhumație) aparținând locuitorilor din anticul oraș Apulum, cel mai mare din provincia Dacia.


Din aria cimitirelor romane au fost cercetate o serie de monumente funerare din piatră, cum ar fi stele, edicule și medalioane cu portretele defuncților alături de scene cu simbolistică funerară, statui funerare ale defuncților, lei și sfincși, chipul Medusei Gorgona care aveau rolul de a proteja mormântul de demonii Infernului.

Inventarele funerare cuprind monede pentru plata luntrașului Charon, cel care transporta sufletele în Infern, vase ceramice și de bronz, accesorii vestimentare, podoabe dar mai ales opaițe care „luminau” drumul sufletului prin tenebrele Lumii de Dincolo.

În ultimii ani, administrația cimitirului a demarat o extindere spre vest, noile gropi fiind săpate una lângă alta, în șiruri succesive.

Până în prezent nu s-a putut efectua cercetarea arheologică preventivă pentru documentarea vestigiilor și recuperarea materialului arheologic conform O.G 43/2000 (privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes national), desi arheologii experți și-au exprimat oficial poziția în acest sens.

La începutul lunii martie a anului 2023, în urma unei sesizări, arheologii au constatat prezența a numeroase fragmente aparținând unui sarcofag roman într-un morman de pământ aflat în apropierea câtorva gropi proaspăt săpate cu excavatorul.

S-au putut observa dimensiunile acestuia, structura și arhitectura, dar mai ales decorul cu simboluri funerare romane: chipul Gorgonei Medusa (care avea un rol protector pentru defuncți) și rozete.

Un alt detaliu important care apare pe câteva fragmente este inscripția funerară cu dedicația ”către Zeii Mani” („Dis Manibus”) pusă de soția celui decedat. Claudius a trăit doar 36 ani. Familia a fost una înstărită având posibilitatea de a achiziționa un asemenea sarcofag monumental și frumos ornamentat.

Este de important de precizat faptul că această ”descoperire” nu este una întâmplătoare, deoarece ne aflăm într-un mare sit arheologic în care patrimoniul prezent. Nu există descoperiri întâmplătoare în siturile arheologice cunoscute și cercetate, iar acest lucru este specificat în legislația patrimoniului.

De asemenea, a fost o distrugere prin modul în care a fost scos cu brutalitate sarcofagul roman, iar apariția monumentului nu a fost anunțată.

Fragmentele din calcar ale sarcofagului roman au fost recuperate de către arheologi și restauratori din cadrul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, în cursul zilei de 3 martie 2023, bucățile au fost împachetate cu grijă, fiind aduse la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia unde vor fi înregistrate, restaurate și documentate. A fost cercetat inclusiv mormanul de pâmânt din jurul sarcofagului în care arheologii au descoprit câteva resturi de oase umane și fragmente ceramice.

Bucățile din sarcofag aflate în continuare în groapa cavoului din care a fost scos cu excavatorul monumental roman, au fost de asemenea înregistrate și documentate de către arheologii muzeului.

Cu prilejul excavării unei noi gropi în arealul de extindere al cimitirului, de această dată sub supravegherea arheologilor prezenți la recuperarea sarcofagului, a fost descoperit un complex din perioada eneolitică (faza a III-a a culturii Coțofeni), de la sfârșitul mileniului 4 – începutul mileniului 3 î.Hr.

Complexul preistoric s-a conturat parțial în groapa săpată pentru cavoul contemporan. A apărut la adâncimea de -0,80 m, sub forma unei pete circulare de culoare neagră cu multă cenușă, pigment de arsură, fragmente ceramice si oase de animal.

Au fost descoperite și numeroase fragmente ceramice aparținând unui vas din această perioadă. Existența locuirii preisorice în acestă zonă scoate în evidență importanța sitului arheologic și caracterul său pluristratificat.

Apulum este cel mai mare sit arheologic din Dacia romană şi chiar unul dintre cele mai întinse din Imperiul roman.

Apulum a fost declarat zonă de interes naţional, respectiv zonă de interes arheologic prioritar, regim care se instituie asupra unui teritoriu care cuprinde siturile arheologice a căror cercetare arheologică, protejare şi punere în valoare este de importanţă excepţională pentru istoria şi cultura naţională.

Anumite zone din situl Apulum (castrul legiunii a XIII-a Gemina, Palatul guvernatorilor romani, sectorul Domus-Thermae) au fost propuse penytu a fi incluse în UNESCO în cadrul unui demers amplu la nivel național, coordonat de Comisia LIMES și toate instituțiile colaboratoare”, au explicat arheologii din Alba Iulia pentru alba24.ro.

sursă foto video: Anca Timofan, arheologă a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax