Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Povestea Stației meteo din Alba Iulia. Observațiile meteorologice efectuate în oraș datează încă din anul 1843


Publicat

Înființată la 1 ianuarie 1979, Stația meteorologică Alba Iulia se află amplasată în partea sud-vestică a municipiului și este o stație de tip culoar.

Municipiul Alba Iulia este amplasat pe terasa de luncă și pe terasa de 25 m a râului Mureș, în zona de confluență a acestuia cu râul Ampoi și râul Sebeș. Municipiul, reședință a județului Alba, este situat la intersecția paralelei de 46˚04̍  latitudine nordică cu meridianul de 23˚ 34̍ longitudine estică.

În cadrul județului, municipiul ocupă o poziție relativ centrală și se învecinează la nord cu comuna Sântimbru și Ighiu, la vest cu comuna Meteș și Vințu de Jos, la sud cu orașul Sebeș, în sud-est cu comuna Daia Română, iar în est cu comuna Berghin. Ca unitate structurală, zona face parte din culoarul Mureșului care delimitează podișul Secașelor și cel al Târnavelor de zona montană a Munților Metaliferi.

Stația meteorologică are următoarele coordonate geografice: latitudinea: 46˚ 04̍, longitudinea: 23˚ 34̍ și se află la o altitudine de 245,7 m; iar altitudinea barometrului este de 246,6 m.
Suprafața platformei este de 26/26 mp, fiind o platformă standard. În jurul platformei există zonă de protecție conform decretului 230/19 august 1981.

Inițial platforma se afla în imediata apropiere a clădirii stației. Întrucât platforma meteorologică nu îndeplinea condițiile de degajare și vizibilitate, la date de 27 iulie 1979 a fost mutată spre sud cu 50 m, obtinându-se astfel o reprezentativitate mai mare în cadranul estic, sudic și vestic.

Modificări ulterioare au survenit în anul 1982 când s-a construit sediul Laboratorului Veterinar la ENE a platformei meteorologice, cu orientare SV-NE la o distanță de 50 m față de platformă.statia meteo alba iulia 2

 

Clădirea stației a aparținut de Direcția Apelor „Mureș – Banat” – Tg. Mureș. În aceeași clădire mai funcționează: Stația Hidrologică și Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba, lucru care permite o colaborare strânsă între aceste instituții.

Spațiul stației este restrâns și constă dintr-un birou și o magazie.

 

Cu toate că Stația Meteorologică Alba Iulia a luat ființă mai recent în 1979, totuși observațiile meteorologice efectuate în acest oraș datează încă din anul 1843. Fondatorul acelor observații a fost Ignat Batthyány; această activitate se desfășura pe lângă Observatorul Astronomic de la Batthyaneum și cuprindea urmărirea mai multor parametrii: temperatura aerului, umiditatea, precipitațiile, direcția vântului, mersul norilor.

Rezultatele acestor observații au fost publicate la München, Viena, Budapesta și o parte în țară, în anuarul „Asociației de istorie, arheologie și științele naturii”. Începând din anul 1922 stația de la Batthyaneum este pusă în legătură cu Centrul Meteorologic din București, funcționând astfel până în anul 1955.

Platforma meteorologică

Aparatele sunt amplasate pe platforma meteorologică standard la anumite distanţe şi într-o anumită ordine. De regulă acestea se instalează pe mai multe linii paralele cu latura nordică (sudică) în ordinea descrescândă a înălţimii lor, pe prima linie giruetele şi chiciurometru, în a doua linie adăposturile meteorologice şi staţia automată, în a treia linie pluviograful şi pluviometrele, în partea central sudică heliograful şi catargul anemometrului iar în partea sudică parcela cu termometrele la sol.

Din data de 1 ianuarie 1980 staţia este dotată cu aparatură pentru măsurarea temperaturii solului.

La data de 28 august 2015 s-a instalat pe platformă stația automată Vaisala, iar la data de 5 aprilie 2016 s-a instalat aplicația MeteoApp. După instalarea staţiei automate au fost scoase din funcţiune heliograful şi pluviograful.

Stațiile meteorologice automate au capacitatea de a măsura prin intermediul unor traductori, presiunea atmosferică, temperatura aerului, umezeala aerului, viteza și direcția vântuli, precipitațiile atmosferice, temperatura solului la suprafață și adâncime, radiația solară. Stațiile automate au fost configurate astfel ca datele să fie măsurate din minut în minut, creând în acest fel posibilitatea analizei reale a evoluției parametrilor meteorologici la un nivel de precizie ridicat. Cantitățiile de precipitații sunt măsurate continuu și codificate în mesajele format OMM.

La înfiinţare staţia a fost dotată numai cu aparatură necesară desfăşurării unei activităţi reduse. În perioada 1 ianuarie – 1 februarie 1979 a funcţionat cu program climatologic (deservită fiind de două persoane) până în 15 februarie 1979 are program redus, iar după această dată lucrează cu program continuu, prin completarea personalului staţiei, realizându-se astfel programul sinoptic – climatologic complet.

În decursul anilor programul de activitate al staţiei a suferit mai multe modificări:

  • în perioada 1994 -1999 funcţionează cu program redus, în urma reorganizării şi restructurării regiei, când activitatea de meteorologie a fost comasată cu cea a Dispeceratului E.L.H. Alba Iulia. Din anul 1999 revine cu program sinoptic – climatologic complet, fiind deservită de cinci persoane,
  • din 1 ianuarie 2006 până în anul 2010 staţia funcţionează cu program redus de 20 ore/zi,
  • între anii 2010 – 2019 stația funcționează cu program de 15 ore/zi,
  • începând cu 1 ianuarie 2019 și până în prezent stația funcționeză cu program de 20 de ore/zi.

Oraşul Alba Iulia, fiind aşezat în culoarul Mureşului, din punct de vedere climatic, se încadrează în sectorul de climat temperat – continental şi este supus unei circulaţii generale a atmosferei, predominant vestice.

Temperatura maximă absolută de 40,5 °C s-a înregistrat în data de 24 august 2012 (în condiţii de timp anticiclonic, sub influenţa unei invazii de aer cald tropical); iar minima absolută s-a măsurat în data de 14 ianuarie 1985, fiind de -26,5 °C.

Cantitatea medie multianuală de precipitații este de 526,6 l/mp. Cantitatea anuală maximă s-a înregistrat în anul 1979 (682.8 l/mp), iar cea minimă în anul 2000 (271.9 l/mp), maxima de precipitații în 24 ore a fost de 74,1 l/mp în 18 iunie 1998.

sursa: Centrul Meteorologic Regional Transilvania SudȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

AFM: Aproape 14.000 de proiecte au fost aprobate în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice. Marți, consultare publică online

Publicat

Aproximativ 14.000 de proiecte au fost aprobate în cadrul Programului Naţional „Casa Verde Fotovoltaice”, iar rezultatele pentru toate contestaţiile depuse în aplicaţia informatică vor fi publicate în cel mai scurt timp, anunţă Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă.

De asemenea, oficialii instituţiei menţionează că miercuri, 12 august, va avea loc prima consultare publică în cadrul Programului Naţional „Casa Verde Fotovoltaice”, în mediul online.

„În cadrul programului avem aproximativ 14.000 de proiecte aprobate. Îi invităm pe toți beneficiarii să depună ATR-urile la instalatorii validați care le vor genera contractele de finanțare nerambursabilă, de la semnarea cărora au un termen de 8 luni pentru realizarea investițiilor. Rezultatele pentru toate contestațiile depuse în aplicația informatică aferentă Programului Casa Verde Fotovoltaice vor fi publicate pe site-ul instituției noastre – www.afm.ro, în cel mai scurt timp.

Având în vedere volumul foarte mare de documente și raportat la situația actuală a stării de alertă decretată la nivel național, care presupune anumite restricții, precum și la capacitatea instituțională limitată, am depus eforturi consistente, însă soluționarea acestora a presupus mai mult timp”, a transmis președintele AFM, Andreea Kohalmi – Szabo.

Cetățenii sunt invitați ca până luni, 10 august 2020, să transmită sugestii cu privire la Programul Național Casa Verde Fotovoltaice la adresa de e-mail: propunerifotovoltaice@afm.ro.

„Îmi doresc ca pe lângă constatările noastre cu privire la desfășurarea programului, să primim și punctele de vedere ale factorilor interesați, astfel încât în sesiunea din toamnă lucrurile să aibă un parcurs simplificat, atât în ceea ce privește procesul de înscriere, cât și de evaluare a proiectelor.

De asemenea, propunerile primite vor fi dezbătute în cadrul unui eveniment online pe platforma Webex organizat miercuri, 12 august 2020, ora 11:00.

Cei care doresc să participe la evenimentul online se vor înregistra printr-un e-mail la adresa presa@afm.ro, urmând ca link-ul de conectare în platformă să le fie transmis ulterior pe adresa de e-mail”, a mai declarat preşedintele AFM.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Aparat de radiologie modern, cu prindere în tavan, instalat în premieră la Spitalul Municipal din Aiud

Publicat

Continuă modernizarea Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală (LRIM) din cadrul Spitalului Municipal Aiud. Potrivit reprezentanților instituției, a fost finalizată pregătirea spațiului și instalarea aparatului de radiologie Didital DRGEM Co (Corea de Sus), model GXR-82 SD cu prindere în tavan. 

Aparatul digital cu prindere în tavan, o premieră în cadrul LRIM, oferă multiple avantaje operatorilor și permite un diagnostic mai rapid și mai precis.

„Telediagnosticul devine astfel o opțiune nu doar în ceeea ce privește diagnosticul prin Tomografia Computerizată dar și prin Radiodiagnosticul digital.

Sistemul integrat PACS permite transmiterea rapidă a informațiilor către secțiile și specialiștii care au solicitat examinarea din cadrul spitalului sau în afara la instituțiile cu care se colaborează. Documentația pentru obținerea autorizației a fost trimisă la CNCAN conform procedurii urmând ca în scurt timp aparatul să fie efectiv dat în folosință.

Chiar și în această perioadă dificilă încercăm să continuăm dezvoltarea serviciilor medicale pentru a fi la înălțimea chemării pe care o trăim zi de zi”, au transmis reprezentanții instituției medicale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cât costă lunar curățenia și întreținerea pasajului subteran dintre B-dul Transilvaniei și Parcul Unirii din Alba Iulia

Publicat

Administrația locală din Alba Iulia plătește 10.000 de lei lunar, fără TVA, pentru curățenia și întreținerea pasajului care face legătura între Parcului Unirii și Bulevardul Transilvaniei din municipiu, pasaj deschis în urmă cu aproximativ trei săptămâni. 

Primăria Alba Iulia a cumpărat la sfârșitul lunii iulie, prin achiziție directă, servicii de curățenie și întreținere pentru grupul sanitar aflat în pasajul subteran dintre B-dul Transilvaniei și Parcul Unirii, servicii de curățenie a pasajului și a lifturilor. Ofertantul este Total Cleaning SRL din Alba Iulia, iar valoarea contractului este de 50.000 de lei, pentru o perioadă de cinci luni.

Vezi și VIDEO: Momentul în care trei minori vandalizează pasajul subteran din Alba Iulia, dat în folosință cu câteva ore înainte

Potrivit descrierii, curățenia grupurilor sanitare va fi asigurată de către trei angajați. Programul va fi zilnic, între intervalul orar 08:00 – 24:00.

Punctul de lucru va fi dotat cu aspirator, cărucior curățenie cu mopuri, detergenți profesionali, dezinfectanți aprobați de Ministerul Sănătății, hârtie igienică, prosoape de mâini, săpun lichid, dispensere pentru consumabile, saci menajeri și odorizant de toaletă.

Vezi și FOTO-VIDEO: Infiltrații după ploaie în pasajul subteran din Alba Iulia, recent inaugurat

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Gheorghe Beleiu: Solicit autorităților locale să își asume măsurile privind descurajarea infracționalității din Alba Iulia (P)

Publicat

Candidatul PRO România la Primăria din Alba Iulia, avocatul Gheorghe Beleiu, va sesiza, prin mijloace legale, autoritățile locale privitor la instalarea, cât mai rapid, a unor camere de supraveghere pe raza muncipiului.

„Aud, tot mai des, de faptul că persoane certate cu legea comit, pe raza municipiului Alba Iulia, diferite fapte penale, plecând de la cele cu violență până la intrări prin efracție sau sustragere de bunuri din diverse locații.

Solicit, imperativ, Primăriei și Consiliului Local să-ia în serios datoria, măcar morală, față de cetățenii pe care îi reprezintă și să găsească banii necesari pentru achiziția și amplasarea de camere de luat vederi.

Vă dau doar exemplul recent a unei firme al cărei sediu a fost spart de 3 ORI, în numai câteva săptămâni. E o dovadă de delăsare, ca să nu spun mai mult, să nu investești în siguranța albaiulienilor. Asta, ca să nu mai spun de faptul că munca de teren a polițiștilor ar fi mult ușurată dacă, la fel ca în lumea civilizată, am avea și noi niște camere de supraveghere. Sunt convins că un oraș ca Alba Iulia își permite costul unei astfel de investiții. Dacă actuala administrație nu e capabilă să implementeze un astfel de proiect, vă promit că, după alegeri, PRO România va arăta că se poate”, a transmis Gheorghe Beleiu, într-un comunicat de presă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate