Eveniment
FOTO: Povestea Stației meteo din Alba Iulia. Observațiile meteorologice efectuate în oraș datează încă din anul 1843
Înființată la 1 ianuarie 1979, Stația meteorologică Alba Iulia se află amplasată în partea sud-vestică a municipiului și este o stație de tip culoar.
Municipiul Alba Iulia este amplasat pe terasa de luncă și pe terasa de 25 m a râului Mureș, în zona de confluență a acestuia cu râul Ampoi și râul Sebeș. Municipiul, reședință a județului Alba, este situat la intersecția paralelei de 46˚04̍ latitudine nordică cu meridianul de 23˚ 34̍ longitudine estică.
În cadrul județului, municipiul ocupă o poziție relativ centrală și se învecinează la nord cu comuna Sântimbru și Ighiu, la vest cu comuna Meteș și Vințu de Jos, la sud cu orașul Sebeș, în sud-est cu comuna Daia Română, iar în est cu comuna Berghin. Ca unitate structurală, zona face parte din culoarul Mureșului care delimitează podișul Secașelor și cel al Târnavelor de zona montană a Munților Metaliferi.
Stația meteorologică are următoarele coordonate geografice: latitudinea: 46˚ 04̍, longitudinea: 23˚ 34̍ și se află la o altitudine de 245,7 m; iar altitudinea barometrului este de 246,6 m.
Suprafața platformei este de 26/26 mp, fiind o platformă standard. În jurul platformei există zonă de protecție conform decretului 230/19 august 1981.
Inițial platforma se afla în imediata apropiere a clădirii stației. Întrucât platforma meteorologică nu îndeplinea condițiile de degajare și vizibilitate, la date de 27 iulie 1979 a fost mutată spre sud cu 50 m, obtinându-se astfel o reprezentativitate mai mare în cadranul estic, sudic și vestic.
Modificări ulterioare au survenit în anul 1982 când s-a construit sediul Laboratorului Veterinar la ENE a platformei meteorologice, cu orientare SV-NE la o distanță de 50 m față de platformă.
Clădirea stației a aparținut de Direcția Apelor „Mureș – Banat” – Tg. Mureș. În aceeași clădire mai funcționează: Stația Hidrologică și Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba, lucru care permite o colaborare strânsă între aceste instituții.
Spațiul stației este restrâns și constă dintr-un birou și o magazie.
Cu toate că Stația Meteorologică Alba Iulia a luat ființă mai recent în 1979, totuși observațiile meteorologice efectuate în acest oraș datează încă din anul 1843. Fondatorul acelor observații a fost Ignat Batthyány; această activitate se desfășura pe lângă Observatorul Astronomic de la Batthyaneum și cuprindea urmărirea mai multor parametrii: temperatura aerului, umiditatea, precipitațiile, direcția vântului, mersul norilor.
Rezultatele acestor observații au fost publicate la München, Viena, Budapesta și o parte în țară, în anuarul „Asociației de istorie, arheologie și științele naturii”. Începând din anul 1922 stația de la Batthyaneum este pusă în legătură cu Centrul Meteorologic din București, funcționând astfel până în anul 1955.
Platforma meteorologică
Aparatele sunt amplasate pe platforma meteorologică standard la anumite distanţe şi într-o anumită ordine. De regulă acestea se instalează pe mai multe linii paralele cu latura nordică (sudică) în ordinea descrescândă a înălţimii lor, pe prima linie giruetele şi chiciurometru, în a doua linie adăposturile meteorologice şi staţia automată, în a treia linie pluviograful şi pluviometrele, în partea central sudică heliograful şi catargul anemometrului iar în partea sudică parcela cu termometrele la sol.
Din data de 1 ianuarie 1980 staţia este dotată cu aparatură pentru măsurarea temperaturii solului.
La data de 28 august 2015 s-a instalat pe platformă stația automată Vaisala, iar la data de 5 aprilie 2016 s-a instalat aplicația MeteoApp. După instalarea staţiei automate au fost scoase din funcţiune heliograful şi pluviograful.
Stațiile meteorologice automate au capacitatea de a măsura prin intermediul unor traductori, presiunea atmosferică, temperatura aerului, umezeala aerului, viteza și direcția vântuli, precipitațiile atmosferice, temperatura solului la suprafață și adâncime, radiația solară. Stațiile automate au fost configurate astfel ca datele să fie măsurate din minut în minut, creând în acest fel posibilitatea analizei reale a evoluției parametrilor meteorologici la un nivel de precizie ridicat. Cantitățiile de precipitații sunt măsurate continuu și codificate în mesajele format OMM.
La înfiinţare staţia a fost dotată numai cu aparatură necesară desfăşurării unei activităţi reduse. În perioada 1 ianuarie – 1 februarie 1979 a funcţionat cu program climatologic (deservită fiind de două persoane) până în 15 februarie 1979 are program redus, iar după această dată lucrează cu program continuu, prin completarea personalului staţiei, realizându-se astfel programul sinoptic – climatologic complet.
În decursul anilor programul de activitate al staţiei a suferit mai multe modificări:
- în perioada 1994 -1999 funcţionează cu program redus, în urma reorganizării şi restructurării regiei, când activitatea de meteorologie a fost comasată cu cea a Dispeceratului E.L.H. Alba Iulia. Din anul 1999 revine cu program sinoptic – climatologic complet, fiind deservită de cinci persoane,
- din 1 ianuarie 2006 până în anul 2010 staţia funcţionează cu program redus de 20 ore/zi,
- între anii 2010 – 2019 stația funcționează cu program de 15 ore/zi,
- începând cu 1 ianuarie 2019 și până în prezent stația funcționeză cu program de 20 de ore/zi.
Oraşul Alba Iulia, fiind aşezat în culoarul Mureşului, din punct de vedere climatic, se încadrează în sectorul de climat temperat – continental şi este supus unei circulaţii generale a atmosferei, predominant vestice.
Temperatura maximă absolută de 40,5 °C s-a înregistrat în data de 24 august 2012 (în condiţii de timp anticiclonic, sub influenţa unei invazii de aer cald tropical); iar minima absolută s-a măsurat în data de 14 ianuarie 1985, fiind de -26,5 °C.
Cantitatea medie multianuală de precipitații este de 526,6 l/mp. Cantitatea anuală maximă s-a înregistrat în anul 1979 (682.8 l/mp), iar cea minimă în anul 2000 (271.9 l/mp), maxima de precipitații în 24 ore a fost de 74,1 l/mp în 18 iunie 1998.
sursa: Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News