Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

FOTO: Școala Gimnazială „Lucian Blaga” din Ocna Mureș va fi reabilitată și modernizată. Licitație pentru servicii de proiectare

Publicat

Școala Gimnazială „Lucian Blaga” cu clasele 0 – VIII din orașul Ocna Mureș va fi reabilitată și modernizată. Primăria a lansat recent licitația pentru proiectarea lucrărilor care vor cuprinde, printre altele, reabilitarea și dotarea clădirilor, refacerea branșamentelor și amenajări exterioare. 

Primăria Ocna Mureș a lansat joi, 28 ianuarie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru servicii de proiectare faza PT + DTAC + caiet de sarcini, verificarea tehnică de calitate a PT și detaliilor de execuție, inclusiv servicii de asistență tehnică din partea proiectantului pentru obiectivul de investiție „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii educaționale a școlii Lucian Blaga clasele 0-VIII din orașul Ocna Mureș”.

Valoarea totală estimată este de 222.500 de lei, fără TVA.

Potrivit documentației, Școala Gimnazială „Lucian Blaga” clasele 0 – VIII din orașul Ocna Mureș este situată pe strada Brazilor, nr. 9, fiind cea mai mare școală ce cuprinde ciclurile gimnaziale și primare din bazinul localităților orașului. Numărul total al elevilor înscriși în anul 2017 – 2018 era de 458, iar cel al cadrelor didactice de 29.

Clădirile propuse spre a fi modernizate și reabilitate asigură în prezent următoarele funcțiuni: 22 săli de clasă, 3 laboratoare, bibliotecă, cabinet medical, cabinet director, secretariat, contabilitate, magazii, arhivă, 3 săli profesorale, grupuri sanitare.

În vederea creșterii calității actului educațional și a capacității de formare și educare, beneficiarul a demarat achiziția serviciilor de proiectare.

În proiect sunt vizate două clădiri:

 • Școala veche prezintă un regim de înălțime P+ 1E, are suprafața construită la sol de 688 mp și 21 de încăperi. Școala veche a fost dată în folosință în anul 1912.
 • Școala nouă prezintă un regim de înălțime S+P+2E, are suprafața construită la sol de 623 mp și 24 de încăperi. Școala nouă a fost dată în folosință în anul 1971.

Obiectivul specific al proiectului constă în reabilitarea, modernizarea și dotarea celor două clădiri din incinta școlii ce vor deservi activitatea educațională a școlii cu clasele 0-VIII Lucian Blaga, amenajarea noilor săli de clasă, a laboratoarelor și a celorlalte spații se va face astfel încât întregul imobil să răspundă normelor de funcționare a instituților de învățământ. Prin acest proiect se va reabilita o suprafață totală de 3.413,6 mp.

Această investiție va crea condiții pentru creșterea calității procesului educațional, prin asigurarea unor spații adecvate necesare derulării activității școlii cu clasele 0-VIII Lucian Blaga.

Principalele lucrări care se vor executa

1. Se propune refacerea branșamentului de apă și canal

2. Reabilitare clădiri:

 • Clădire școala veche

Se vor executa lucrări la pardoseli, placaje la pereți, tâmplării, zugrăveli, recompartimentări.

Se vor desfășura lucrări de creștere a performanțelor energetice ale clădirii, lucru ce implică montarea unui strat de vată minerală bazaltică de 10 cm grosime la pereții exteriori, termoizolarea glafurilor exterioare cu un strat de polistiren extrudat ignifugat de 3 cm grosime. Soclurile pereților supraterani vor fi îmbrăcate cu un strat de polistiren extrudat de 10 cm, termoizolarea fundațiilor pe exterior cu polistiren extrudat 10 cm grosime până la adâncimea de – 0.60 cm față de cota terenului amenajat.

Se propune cămășuirea fundațiilor existente și subzidirea.

Lucrările de recompartimentare propuse implică și lucrările necesare pentru amenajarea unui grup sanitar pentru persoanele cu dizabilități dotat conform normativelor specifice. Se va realiza un acces al persoanelor cu dizabilități conform normativelor în vigoare. Rampa de acces se va executa cu structură din beton armat, fundații pereți și placă din beton armat și va
avea balustradă metalică.

Se vor efectua lucrări de înlocuire/reabilitare a instalațiilor electrice, termice, sanitare, de stingere a incendiilor, instalației interioare de detecție, avertizare și alarmare în caz de incendiu. Pentru sporirea confortului tehnic se va reabilita centrala termică existentă și se prevede un sistem de ventilație și tratare aer cu recuperare de căldură.

În vederea asigurării confortului elevilor se va amenaja și dota fiecare sală de clasă și laborator cu material didactic, bănci școlare, tablă cu marker, catedră și alte dotări specifice încăperilor.

 • Clădire școala nouă

Se vor executa lucrări la pardoseli, placaje la pereți, tâmplării, zugrăveli, recompartimentări.

Lucrările de recompartimentare propuse implică și lucrările necesare pentru amenajarea unui grup sanitar pentru persoanele cu dizabilități dotat conform normativelor specifice. Se va realiza o rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități.

Se vor efectua lucrări de înlocuire/reabilitare a instalațiilor electrice, termice, sanitare, de stingere a incendiilor, instalației interioare de detecție, avertizare și alarmare în caz de incendiu. Pentru sporirea confortului tehnic se va reabilita centrala termică existentă și se prevede un sistem de ventilație și tratare aer cu recuperare de căldură.

 

În vederea asigurării confortului elevilor se va amenaja și dota fiecare sală de clasă și laborator cu material didactic, bănci școlare, tablă cu marker, catedră și alte dotări specifice încăperilor.

3. Amenjări exterioare

Se va efectua sistematizarea curții și se vor realiza împrejmuiri noi. La punctele de acces în curtea școlii vor fi realizate porți și panouri din metal vopsit, iar spre proprietăți din plasă bordurată, plastifiată, cu o înălțime de amxim 2,2 metri.

Se vor amenaja platformele și aleile de acces, trotutuarele și se vor amenaja spații verzi și o zonă de recreere dotată cu bănci metalice. Pentru a dirija fenomenul de evaporare a apei subterane în afara pereților clădirii se propune înlcuirea trotuarului de protecție din jurul clădirilor.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Vagonul mocăniței care circula între Alba Iulia și Zlatna va fi restaurat. Cum va arăta și unde urmează să fie expus

Publicat

Primăria Alba Iulia vrea să restaureze un vagon de mocăniță, pentru expunerea acestuia în zona în care se află și ultima locomotivă care făcea serviciul pe linia de cale îngustă ce ce făcea legătura cu Zlatna.

De asemenea, odată restaurat, vagonul va putea fi utilizat ca spațiu pentru punct de informare turistică, expozițional sau evenimente de dimensiune restrânsă. 

Primăria Alba Iulia intenționează să expună vagonul de cale ferată îngustă tip B/2, nr. de fabricație 16.586 SZ, ca exponat muzeistic și să îl amenajeze ca spațiu pentru punct de informare turistică, expozițional sau pentru evenimente de dimensiune restrânsă.

Vezi și FOTO Imagine de arhivă cu mocănița, în piața gării din Alba Iulia. Cum arăta trenul de călători care asigura legătura cu Zlatna

În prezent, vagonul preluat de la Compania Națională de Căi Ferate (CNCF) CFR-SA Sucursala Regională CF Cluj este într-o stare avansată de degradare. Vagonul a fost preluat în această stare în anul 2018, iar de la acea dată până în prezent nu au fost derulate lucrări de intervenție/restaurare în vederea expunerii.

Vezi și FOTO: Cum era o cursă cu Mocănița, între Alba Iulia și Zlatna. Povestea trenului, relatată de un fost mecanic de locomotivă

Lucrările propuse pentru restaurarea vagonului:

 • restaurarea șasiului prin sablare, înlocuirea zonelor corodate și protecție anticorozivă
 • restaurarea carcasei vagonului prin înlocuirea tablei corodate a vagonului cu păstrarea soluției originale (nituire cu nit POP), recondiționarea/înlocuirea treptelor de scară, înlocuirea barelor de urcare în vagon
 • vopsirea exterioară totală a vagonului, inclusiv protecția cu lac anti-grafiti și rezistent la UV a cutiei vagonului
 • realizarea și montarea pe vagon de ferestre cu lamă de lemn lăcuit și geam termopan
 • recondiționarea ușilor existente pe vagon cu uși din lemn lăcuit și prevăzute cu geam
 • termo și fonoizolarea vagonului prin montarea pe pereții interior, acoperiș și sub podeaua interioară a unui strat din vată minerală cașerat cu folie de aluminiu
 • realizarea și montarea de pereți interiori din melamină imitație lemn și plafoane din melamină de culoare albă

 • montarea în vagon a unei podele din lemn de esență tare, lăcuit
 • montarea de scaune cu cadru metalic și șezut+spătar+rezămători braț realizați din lemn lăcuit (6 bănci x 2 locuri, 10 scaune x 1 loc)
 • realizarea și montarea de suporți de bagaje corespunzători fiecărui loc de șezut, din fier forjat și plasă din șnur de mătase
 • montarea de draperii mătase la fiecare fereastră, inclusiv la uși

 • montarea în vagon a unei instalații electrice cu lămpi de iluminat, dintre care două în exteriorul vagonului și prize în interiorul vagonului, tablou de distribuție montat în interiorul vagonului
 • vagonul va fi dotat cu racord extern pentru alimentarea sa la tensiunea de 230 V
 • suspensia vagonului urmează să fie dotat cu arcuri în foi, fără rol funcțional
 • recondiționarea și protecția anticorozivă a osiilor

Lucrările se vor efectua într-un depou / atelier specializat în lucrări asupra materialului rulant de căi ferate, respectiv restaurare a garniturilor de tren cu valoare istorică.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA până duminică: două zile mai calde, câteva ploi. Prognoza meteo de weekend, 30 septembrie – 1 octombrie

Publicat

Vremea se încălzește vineri și sâmbătă, în județul Alba. Sunt anunțate maxime de până la 24 grade Celsius. Duminică, temperaturile scad din nou.

Sunt anunțate și ploi, pentru ziua de sâmbătă.

La munte, temperaturile maxime vor varia între 12-16 grade la Oașa și 4-19 grade la Arieșeni.

Prognoza meteo de weekend, 30 septembrie – 2 octombrie, în localități din județul Alba

Vremea/ prognoza meteo: Vineri, 30 septembrie

 • Alba Iulia: minime de 12 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; nebulozitate variabilă
 • Sebeș: minime de 12 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; nebulozitate variabilă
 • Șugag: minime de 11 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; nebulozitate variabilă
 • Oaşa: minime de 9 grade Celsius, maxime de 16 grade Celsius; nebulozitate variabilă
 • Aiud: minime de 11 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; nebulozitate variabilă
 • Blaj: minime de 11 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; nebulozitate variabilă
 • Ocna Mureş: minime de 12 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; nebulozitate variabilă
 • Zlatna: minime de 11 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; nebulozitate variabilă
 • Abrud: minime de 11 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; nebulozitate variabilă
 • Câmpeni: minime de 11 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; nebulozitate variabilă
 • Arieşeni: minime de 11 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; nebulozitate variabilă
 • Cugir: minime de 12 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; nebulozitate variabilă

Vremea/ prognoza meteo: Sâmbătă, 1 octombrie

 • Alba Iulia: minime de 10 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; perioade de ploaie
 • Sebeș: minime de 10 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; perioade de ploaie
 • Șugag: minime de 7 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; perioade de ploaie
 • Oaşa: minime de 5 grade Celsius, maxime 16 grade Celsius; perioade de ploaie
 • Aiud: minime de 10 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; perioade de ploaie
 • Blaj: minime de 10 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; perioade de ploaie
 • Ocna Mureş: minime de 9 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; perioade de ploaie
 • Zlatna: minime de 8 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; perioade de ploaie
 • Abrud: minime de 7 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; perioade de ploaie
 • Câmpeni: minime de 7 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; perioade de ploaie
 • Arieşeni: minime de 7 grade Celsius, maxime de 18 grade Celsius; perioade de ploaie
 • Cugir: minime de 10 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; perioade de ploaie

Vremea/ prognoza meteo: Duminică, 2 octombrie

 • Alba Iulia: minime de 10 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; nori și soare
 • Sebeș: minime de 10 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; nori și soare
 • Șugag: minime de 7 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; nori și soare
 • Oaşa: minime de 3 grade Celsius, maxime de 12 grade Celsius; nori și soare
 • Aiud: minime de 10 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; nori și soare
 • Blaj: minime de 10 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; nori și soare
 • Ocna Mureş: minime de 7 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; nori și soare
 • Zlatna: minime de 7 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; nori și soare
 • Abrud: minime de 6 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; nori și soare
 • Câmpeni: minime de 6 grade Celsius, maxime de 15 grade Celsius; nori și soare
 • Arieşeni: minime de 6 grade Celsius, maxime de 14 grade Celsius; nori și soare
 • Cugir: minime de 10 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; nori și soare

sursa: accuweather.com

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Vești bune pentru șoferi. Guvernul prelungește compensarea cu 50 de bani la carburanți, până la sfârșitul acestui an

Publicat

Guvernul prelungește, până la sfârșitul anului, compensarea cu 50 de bani la litrul de benzină și motorină, a transmis premierul Nicolae Ciucă, joi, la începutul ședinței de Guvern.

„În ședința de Guvern de astăzi avem mai multe subiecte pe agendă. Dintre cele mai importante doresc să menționez decizia prin care vom prelungi Ordonanța de Urgență prin care compensăm prețul la carburanți.

A fost o decizie care a produs efecte. Am reușit să stabilizăm și chiar să scadă prețul la combustibil, preț care desigur produce efecte pe întreg lanțul și în felul acesta până la sfârșitul anului vom beneficia de aceeași măsură de compensare”, a spus premierul.

Pe agenda ședinței de Guvern, adoptarea proiectului de Ordonanță de Urgență pentru modificarea OUG nr. 106/2022 pentru susținerea acordării de reduceri ale prețurilor la benzină și motorină și pentru modificarea art. 18 din OUG nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport și de abrogare a art. XXVIII din OUG nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative – apare doar în analiză. Un proiect de Ordonanță de Urgență privind măsura anunțată de premier a fost scos în dezbatere publică pe 23 septembrie de Ministerul Energiei.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Europa se pregătește pentru întreruperile rețelei mobile. Operatorii caută soluții pentru reducerea consumului de energie

Publicat

Rețelele de telefonie mobilă din toată Europa ar putea fi afectate și chiar întrerupte în această iarnă, din cauza crizei de energie.  Oficialii din industria telecomunicațiilor spun că se tem că o iarnă severă va pune la încercare infrastructura de telecomunicații a Europei, forțând companiile și guvernele să încerce să atenueze impactul, scrie reuters.com.

Decizia Rusiei de a opri aprovizionarea cu gaze pe calea cheie de aprovizionare a Europei în urma războiului din Ucraina a crescut șansele unei penurii de energie electrică.

În prezent, în multe țări europene nu există suficiente sisteme de rezervă pentru a face față întreruperilor de energie electrică, au spus patru directori de telecomunicații, ridicând perspectiva întreruperilor de telefonie mobilă.

Țările Uniunii Europene, inclusiv Franța, Suedia și Germania, încearcă să se asigure că serviciile de telecomunicații pot continua, chiar dacă întreruperile de curent ajung să epuizeze bateriile de rezervă instalate pe miile de antene celulare răspândite pe teritoriul lor.

Europa are aproape jumătate de milion de turnuri de telecomunicații și majoritatea dintre ele au baterii de rezervă care durează aproximativ 30 de minute pentru a rula antenele mobile.

Cum poate fi redus consumul de energie al infrastructurii de telecomunicații

Operatorii de telecomunicații europeni trebuie să își revizuiască rețelele pentru a reduce consumul de energie suplimentară și pentru a-și moderniza echipamentele utilizând proiecte radio mai eficiente din punct de vedere energetic, au spus cei patru directori de telecomunicații.

Pentru a economisi energie, companiile de telecomunicații folosesc software pentru a optimiza fluxul de trafic, pentru a face turnurile să „doarmă” atunci când nu sunt utilizate și pentru a opri diferite benzi de spectru, au spus surse familiare cu problema.

Operatorii de telecomunicații lucrează, de asemenea, cu guvernele naționale pentru a verifica dacă există planuri de menținere a serviciilor critice.

În Germania, Deutsche Telekom are 33.000 de turnuri radio mobile, iar sistemele sale mobile de alimentare de urgență pot suporta doar un număr mic dintre ele în același timp, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

Deutsche Telekom va folosi sisteme mobile de alimentare de urgență care se bazează în principal pe motorină în cazul unor pene de curent prelungite, se arată în comunicat.

Franţa are aproximativ 62.000 de turnuri mobile, iar industria nu va putea echipa toate antenele cu baterii noi, a declarat preşedintele FFT, Liza Bellulo.

sursa: reuters.com

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax