Connect with us
Publicitate

Administrație

FOTO: Şcoala Profesională Germană Kronstadt din Braşov, un concept posibil de realizat și în județul Alba. Vezi cu ce noutăți vine SPGK

Publicat

După ce , în urmă cu aproximativ două săptămâni, se vorbea despre posibile parteneriate între Consiliul Județean Alba, Inspectoratul Școlar Județean Alba și diverse firme private, pentru pregătirea forței de muncă specializată în domenii profesionale variate, marți, 22 ianuarie, o delegație a administrației județene, condusă de vicepreședintele CJ Alba, Florin Roman, s-a deplasat la Brașov pentru a vedea pe viu cum se desfășoară un astfel de parteneriat. Este vorba despre școala profesională Kronstadt, a cărei particularitate este că absolventul are prioritate la angajare şi practic are un loc de muncă asigurat în domeniul specializării sale.

Proiectul „Scoala Profesională Germană Kronstadt” este nou în România, fiind implementat începând cu anul trecut, la Brașov. Practica acestei şcoli profesionale se face în funcţie de specializarea liceului în care funcționează, iar elevii învaţă, la modul cel mai practic, cum să treacă prin toate etapele de la absolvirea liceului, până la angajarea într-un loc de muncă (cum și unde caută locul de muncă, cum se redactează un CV etc.).

La această şcoală, se pot înscrie elevi cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani. Aceștia beneficiază de sprijin financiar din partea agenţilor economici pentru munca depusă, fiindu-le asigurate chiar şi mâncare şi cazare. Elevii din clasa a X-a au în programa şcolară un procentaj de 40% teorie şi 60% practică, în timp ce elevii clasei a XI-a vor avea 75% practică şi 25% teorie. În şcoală se va pune şi accentul pe două limbi străine, engleză şi germană, dar nici limba română şi celelalte materii nu sunt plasate pe locuri secundare. Elevii care vor să adere la această şcoală semnează un contract cu SPGK și agentul economic.

Preşedintele Clubului Economic German, Werner Braun, a prezentat SPGK din Braşov, proiect demarat anul trecut. Delegaţia CJ Alba a rămas impresionată de aspectul de „ordine, curățenie și disciplină nemţească” impusă de finanţatorii proiectului. Odată intraţi în clase (fiecare clasă poartă numele unui mare oraş din Germania), s-au putut vedea investiţii în tot ceea ce compune o sală de clasă, toate obiectele din jur fiind noi-nouțe. Pe coridoarele liceului pot fi admirate multe din utilajele cu care se laudă partenerii proiectului, iar totul este supravegheat video.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Florin Roman, s-a arătat foarte încântat de proiectul „Şcoala Profesională Germană Kronstadt” (SPGK). Pentru a demara proiectul SPGK în Alba, administrația are nevoie de sprijinul marilor firme din judeţ, pentru a le putea asigura elevilor tutori de practică, unelte, maşinării, transport şi nu în ultimul rând, un loc de muncă după ce aceștia termină studiile şi primesc atestatul. În Braşov, SPGK se bucură de sprijinul a 13 mari companii din judeţ, alături de Primăria Braşov, Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov, Clubul Economic German, Colegiul „Mircea Cristea” Braşov.

Şcoala Profesională Germană Kronstadt vine cu următoarele noutăţi:

– mai puţină teorie, mai multă practică

– calificare imediată după absolvire

– atestat cunoscut de Ministerul Educaţional Naţional

– posibilitatea de a lucra în Germania după ce vor susţine un test echivalat.

– posibilitatea de a scoate câţiva ingineri pentru meseriile respective

Liceul dispune și de un cabinet modern de psihologie, unde sunt verificaţi elevii aproape zilnic pentru a putea vedea unde şi cât mai au de lucrat, dar şi pentru ca agenţii economici să poată vedea cât de mult avansează la nivel psihic elevii pe care îi îndrumă spre o carieră. În şcoală, dotările tehnice sunt moderne, cu calculatoare de ultimă generaţie, dar şi un loc de relaxare, unde elevii se pot juca tenis de masă sau fotbal de masă.

Cancelaria este un alt exemplu demn de urmat pentru toate liceele. În această sală, aproape fiecare profesor are propriile responsabilități. Pe unul dintre panouri sunt expuse şase ţeluri care trebuie urmate cu cea mai mare atenţie. Dacă situaţia şcolară se află sub acest obiectiv, atunci se vor lua multe măsuri, care pot fi foarte drastice mai ales pentru elevi. Copiii riscă să li se taie asigurarea financiară sau chiar locul de practică, dacă nu îşi îndeplinesc atribuțiile.

Cu alte cuvinte, Școala Germană este un exemplu care trebuie luat în considerare de către toți directorii liceelor din România. Fiecare liceu ar avea de câștigat dintr-un astfel de parteneriat cu o firmă apropiată de domeniul pe care îl studiază elevii liceului respectiv, pentru ca reprezentanții firmei să poată selecta câțiva elevi buni pentru a-i îndruma spre o carieră de succes. Să nu uităm că și Henry Ford a fost mecanic sau Bill Gates programator, iar astăzi sunt niște oameni care au tot respectul omenirii pentru invențiile lor.

Vă prezentăm câteva imagini din timpul vizitei la Școala Profesională Germană Kronstadt din Brașov:

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: MIERCURI: Înfiinţarea Şcolii Profesionale Germane Kronstadt, discutată de CJ Alba şi mediul de afaceri local | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate