Actualitate
FOTO: „Se întorc morții acasă”, un roman catehetic realist scris în 12 ani. Cartea l-a „călătorit” pe Constantin Ciomâzgă în 40 de oraşe
Miercuri, Sala Unirii a găzduit o lansare aparte, care a oferit publicului albaiulian două ore de meditație și regăsire spirituală, ”Se întorc morții acasă”, semnată de Constantin Ciomâzgă. Lansarea a început cu filmul Cristinei Chirvasie, care prezintă artistic cum s-a născut ideea cărții, urmată de o analiză a volumului şi o prezentare a autorului.
După rularea filmului, Diana Câmpan a pus în temă și a întregit viziunea scriitorului, aducând o notă de nostalgie și de farmec. Aceasta a analizat textul lui Ciomâzgă și a explicat momentele cheie ale cărții, subliniid totodată importanța acesteia: “E o carte mentor, o carte constructor, s-ar cuveni să taci în fața ei”, a menţionat Diana Câmpan.
A mai spus că e greu s-o încadrezi în tipare, în tot cazul în canoanele contemporane, întrucât cartea răstoarnă tot ce s-a mai scris. Nu este o carte de mărturie din închisori, în sensul clasic al genului, este un roman catehetic realist, fiind astfel clasificat şi de Academia Română.
„Se întorc morții acasă” sfidează limita și-l întoarce pe om la starea primară, paradisiacă. Titlul sugerează revenirea acasă, ”a mântuirii”, a apropierii de Creator, de lucrurile fundamentale. „Remitologizează întoarcerea către un fel de matrice”, a menționat Diana Câmpan, care a subliniat faptul că “suntem chemați să sfidăm principiul modernității”.
Tema cărții este mărturia unui torționar și a duhovnicului său, care se întoarce la viață din moartea clinică și experimentează o altă dimensiune, aceea a mărturisirii, a spovedaniei, a rugăciunii și a iertării.
Cartea aduce în prim plan istoria omului, mutilat sufletește de regimul comunist, a omului dezrădăcinat. Având la bază o istorie reală, autorul nu dă nume pentru că își protejează și respectă personajele implicate, cartea răstoarnă și reface într-o cheie metaforică lumea.
Scriitorul a vorbit despre lucruri importante, adâncindu-se în călătoria ințiatică pe care-o face un om în timpul vieții, lupta pe care o duce în regăsirea sinelui, și a fericirii pe care o descoperă apropiindu-se de Dumnezeu.
În 2002 s-a retras la mănăstire pentru a scrie cartea aceasta. Ciomâzgă a menționat că în fond, cartea ”m-a călătorit”, astfel că a mers cu ea în 40 de orașe. Acesta spune că primele victime ale comunismului au fost chiar torționarii și angajații regimului, aceștia suferind o mutilare a ființei.
Cartea e un manual de bună misiune, o încercare de redefini locul omului în lume. Altfel spus, o reîntâlnire a omului cu sine însuși. Filmul de început al Cristinei Chirvasie a pus în lumină apariția romanului, și a dezvăluit viața scriitorului.
Cornel Constantin Ciomâzgă s-a născut la 28 martie 1956 . A debutat sub pseudonimul Cornel Cupșa, publicând in anii 1980-1990 tablete satirice, eseuri și versuri în presa vremii. În 1990 a fost redactor la „Zig-Zag”, la săptămânalul „Tinerama”. În 1991 a devenit redactor-șef „Fun-Radio”. Între 1992 și 1996 a fost director general la „Radio Tinerama”. Între 1992 și 2002 a fost director general și fondator al societății „Romanian Advertising Media”.
FOTO: Victoria IORGU
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News