Connect with us
Advertisement

Actualitate

„FOTO | Șezătoare literară” la Tibru: Exerciții de „înțelepciune populară” și povești despre cumplitele lagăre comuniste

Publicat

O „șezătoare literară” cu exerciții de „înțelepciune populară” și povești despre cumplitele lagăre comuniste de exterminare, dar și teatru radiofonic și discuții culturale. Acestea sunt câteva activități culturale de care au avut parte, săptămâna trecută, locuitorii comunei Tibru din județul Alba.

Evenimentul este parte din proiectul „Chemarea nemuritoare a slovei – itinerariu cultural în spaţiul arhaic al satului”, desfășurat de Asociaţia Ţinutul Tibreanului și finanţat de Fundaţia Comunitară Alba din Fondul pentru Cultură.

Prima parte a evenimentului s-a adresat iubitorilor de teatru radiofonic care au avut ocazia să asculte piesa „Bădăranii” de Carlo Goldoni. La această activitate, a asociaţiei, au participat atât tineri cât şi vârstnici, cu toţii fiind încântaţi de aceste activităţi culturale pe care le desfăşoară nou înfiinţata asociaţie din localitatea lor.

„Între teatrul radiofonic şi piesele jucate pe scenă, în filme sau pentru televiziune există multe asemănări, dar ceea ce îl diferenţează este posibilitatea de a mişca privitorul, de a-l inspira, şi de a crea numai prin colaborarea vocii umane şi a minţii. Această trasătură magnifică impune o disciplină extremă, înţelegere şi interpretare fără cusur din partea unui actor. De aceea am preferat să facem, înainte de a prezenta publicului o piesă de teatru jucată pe scenă, un exerciţiu de imaginaţie, mai ales pentru tineri, care se confruntă nu de puţine ori cu problema lipsei de imaginaţie asupra operelor literare şi ca rezultat apar evidentele probleme la examenele de absolvire”, a declarat preotul paroh Tudor Man, preşedinte al Asociaţiei Ţinutul Tibreanului.

Cea de-a doua activitate a constat în întâlnirea cu aşa numita „şezătoare literară”, în cadrul careia unul dintre seniorii satului, Ştefan Lupşan, 83 de ani, a realizat un exerciţiu de înţelepciune populară. Nenea Ştefan, îmbrăcat în frumosul costum popular, a expus amintiri despre satul copilăriei sale, despre petrecerea sa ca militar, la Canal, în timpul regimului comunist şi despre relaţiile sale cu personalităţile publice şi culturale închise în cumplitul lagăr de exterminare.

„Pe parcursul acestei întâlniri, seniorul Ştefan Lupşan ne-a copleşit cu capacitatea sa de invidiat de a compune şi memora poezii, tinerii fiind uimiţi cum un bunic de 83 de ani, cu şapte clase, are o asemenea capacitate, în timp ce ei se ostenesc realmente să reţină poeziile sau textele literare pentru vreun oarecare examen. Considerăm că aceste prime activităţi din totalul celor şapte pe care le cuprinde proiectul sus amintit au fost un real succes”, a mai spus pr. Tudor Man.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Alex

    miercuri, 14.08.2013 at 03:31

    Laudabila initiativa, doar ca aceste evenimente ar trebuii sa beneficieze si de o promovare. Degeaba se face cunoscut un eveniment dupa ce el s-a incheiat, oricat ar fii de frumos si de interesant tot aceleasi persoane vor fii prezente. Intr-o alta ordine de idei, din cate stiu in Tibru s-au investit o gramada de banii in constructia unui Camin Cultural, nu ar fii foarte frumos ca acel Camin Cultural sa fie gazda unor asemenea evenimente? Inteleg ca preotul Tudor Man este si presedintele asociatie, dar totusi evenimentele culturale laice nu prea isi au locul in Biserica, cu atat mai mult cu cat toata lumea din Tibru s-a plans anii de zile ca nu au Camin Cultural.

    • Tudor

      miercuri, 14.08.2013 at 14:17

      Haiedeti sa nu ne pripim. O sa fie activitati si in camin, care de fapt nu are denumirea si nici arhitectura unui camin, ci a unei sali de intruniri cetatenesti.
      In ceea ce privesc evenimentele culturale laice ele isi au foarte bine locul si in biserica, pentru ca daca nu am uitat, cultura poporului roman a inceput la umbra bisericii. Sa ne aducem aminte de diaconul Coresi, la Brasov, care a tiparit la biserica din Scheii Brasovului pentru prima data o carte in limba romana. Numai ca pseudointelectualismul post-modern ne face si amnezici!

  2. Alex

    miercuri, 14.08.2013 at 17:34

    Amnezia se poate trata! Comentariul de mai sus avea 2 critici, si anume:
    lipsa promovarii pentru acest eveniment inainte de-a se pune in practica (care am vazut ca a fost remediata cu prilejul organizarii spectacolului de teatru) si a doua care se referea la faptul ca in momentul in care nu avem un lucru, il dorim cu multa ardoare, iar dupa ce il optinem ne este indiferent!
    Intradevar constructia din curtea scolii nu poate fii numita camin cultural, dar consider ca se ca se pot organiza in ea si evenimente diferite fata de cele care s-au organizat pana acum.
    Iar in privinta pseudointelectualismului post-modern, prefer sa il lasam intru-un con de umbra, momentan socetatea in care traim duce o lipsa acuta de intelectuali, pe care in mometul de fata, nu avem unde sa ii creem. Intradevar, OTV-ul s-a inchis, dar Capatos inca are emisiune!
    Ar mai ramane o discutie in privinta laicitatii acelor carti tiparite de diaconul Coresii la Brasov, din ceea ce imi amintesc eu prima carte tiparita in limba romana de catre dansul a fost Tetraevanghelul sau Întrebare creștinească (Catehismul) despre care ultimele cercetarii ar sustine ca a fost tiparita in 1559. Oricum sunt sigur ca seniorul Ştefan Lupşan a depanat amintirii care au o stransa legatura cu religia, din care reiese ca nu a fost 100% un eveniment cultural laic.
    Una peste alta, nevoia de cultura exista si sper ca ea sa fie potolita prin cat mai multe actiuni si evenimente in genul celor care incep sa se desfasoare!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement