Economie
FOTO: Situaţii în care valoarea de pe talonul de pensie nu corespunde cu valoarea din decizia de recalculare. Precizările CNPP
Situaţii în care valoarea de pe talonul de pensie nu corespunde cu valoarea din decizia de recalculare. Potrivit reprezentanților Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), se disting două cazuri în care pensia de pe talonul din luna septembrie nu corespunde cu pensia din decizia de recalculare.
În prima situație este vorba despre pensiile care au depăşit pragul de 2.000, pentru care s-a reţinut impozit de 10% pentru suma care depăşeşte 2.000 de lei.
Vezi și Schimbări de calcul la pensiile pentru grupele de muncă. Proiect de lege în care vârsta de pensionare scade în zeci de localități
În cea de-a doua situație intră pensiile pentru care deciziile au fost emise după data comunicării la plată a drepturilor aferente lunii septembrie 2024.
Situaţii în care valoarea de pe talonul de pensie nu corespunde cu valoarea din decizia de recalculare
Potrivit CNPP, în ceea ce priveşte pensiile care au depăşit pragul de 2.000 de lei, ca şi până acum, pe decizia de pensie se înscrie cuantumul brut al pensiei.
Acest cuantum se regăseşte şi pe talonul de pensie, iar în situaţia în care cuantumul brut depăşeşte plafonul de impozitare – în prezent de 2.000 lei – se menţionează distinct valoarea impozitului. De asemenea, al treilea element, respectiv cuantumul net al pensiei, este menţionat distinct.
„Reamintim că plafonul de impozitare se majorează de la 2.000 de lei la 3.000 de lei începând cu drepturile aferente lunii octombrie 2024”, subliniază CNPP.
„Aceste aspecte pot fi observate din analiza deciziei și a talonului de pensii, în care de la o pensie netă de 1.900 de lei se ajunge, prin recalculare, la o pensie brută de 3.132 de lei, respectiv o pensie netă de 3.019 lei, după reținerea impozitului de 113 lei”, au explicat reprezentanții CNPP.
Situația pensiilor pentru care deciziile au fost emise după comunicarea drepturilor aferente lunii septembrie 2024
Potrivit CNPP, pot fi întâlnite situații în care suma de pe decizia de recalculare este mai mare decât suma primită în această lună.
În aceste cazuri, diferențele cuvenite între pensia recalculată și pensia încasată vor fi achitate ulterior, inclusiv pentru luna septembrie.
„Acest caz este ilustrat prin decizia și talonul de mai sus, unde deși pensia rezultată după recalculare a crescut de la 4.473 de lei la 6.823 de lei, pensionarul a primit în luna septembrie aceleași drepturi aferente lunii august: respectiv 4.473 de lei pensie brută, 4.226 de lei pensia netă și impozit reținut de 247 lei.
Așa cum am menționat anterior, decizia de recalculare a fost emisă după data comunicării la plată a drepturilor de pensie pentru luna septembrie, persoana în cauză urmând să primească și diferența cuvenită pentru această lună”, au transmis reprezentanții CNPP.
sursa: CNPP
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News