Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Statui, fântâni, mobilier urban și corpuri de iluminat VANDALIZATE în Cetatea Alba Carolina. LISTA obiectelor DISTRUSE


Publicat

IMG_1387Turiștii și persoanele care trec prin Cetatea Alba Carolina au la dispoziție o mulțime de atracții, de la statuete din bronz sau din piatră, monumente sau obiecte de mobilier urban, la fântâni sau poduri de lemn, care atrag mai mult sau mai puțin privirea și admirația acestora. Nu puțini sunt cei care remarcă elementele lipsă și distrugerile evidente. La o simplă plimbare prin Cetatea Alba Carolina pot fi numărate 12 statui, 3 fântâni și zeci de corpuri de iluminat ce au fost vandalizate.

Reamintim faptul că statuile de bronz din Cetatea Alba Carolina au fost realizate prin proiectul „Reabilitarea Centrului Istoric Alba Iulia – Fortificaţie de Tip Vauban – Căi de acces, iluminat exterior şi mobilier urban, zona interioară”, ce a avut o valoare totală de 76.087.835,63 lei.

„Fiecare element de reîntregire a atmosferei de epocă a fost prevăzut cu o tematică diferită, cu dimensiuni, greutate, fizionomie, gestică și vestimentație diferite. Astfel, avem soldați în uniformă, o florăreasă, orășeni, o domniță, un grup statuar ce îl reprezintă pe Sfântul Anton înconjurat de 6 copii și alte personaje”, a precizat Mihai Coșer.

Vă prezentăm situația statuilor, fântânilor, obiectelor de mobilier urban și corpurilor de iluminat vandalizate din Cetatea Alba Carolina:

IMG_1392– persoanele care trec de Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan, imediat după Poarta a III-a, în partea stângă pot observa statuia unui soldat austro-ungar; acesta a pierdut lupta ”corp la corp” cu vandalii contemporani, rămânând fără baioneta montată pe țeava armei și fără șnurul de la manșeta cămășii

– soldatul aflat lângă intrarea pe ”Traseul celor Trei Fortificații” a avut aceeași soartă cu cel de lângă Poarta a III-a, rămânând fără baionetă

– tot în dreptul intrării pe ”Traseul celor Trei Fortificații”, statuia bătrânului care se odihnește pe bancă a fost vizitată de către persoane lipsite de orice respect față de bunul public, melcul de pe piciorul bătrânului rămânând astfel cu un singur ochi

– statuile orășenilor de lângă Clopotul Unirii, din Piața Cetății, au fost prădate de bunuri; unul dintre aceștia a rămas fără capacul de la ceasul de buzunar, iar celuilalt i-a fost sustras lanțul

IMG_1371– statuia tinerei florărese din Piața Cetății a rămas fără câteva frunze de la trandafirul pe care îl ține în mână, care nu au căzut odată cu venirea sezonului rece; sculptorul Ștefan Bințințan, autorul operei de artă, a precizat că statuia a fost realizată după asemănarea soției și surorii sale

– bătrânica ce stă pe bancă a rămas fără un ou din strachină

– fântâna aflată în vecinătatea Muzeului Principia se umple, încet dar sigur, de gunoaie

– contesei de lângă Statuia lui Mihai Viteazul îi lipsește partea inferioară a umbrelei

– ofițerului care o salută pe contesă i-a ”căzut” sabia, grea de aproximativ 4 kilograme

IMG_1362– în apropierea Catedralei Reîntregirii, statuia realizată  din 12 cuburi „tăiate” de câteva elipse concentrice, supranumită „Observator Astronomic”, a fost ”scurtată” de pasionați ai vandalizării urbane; potrivit reprezentanților Grup Corint – firma beneficiară a contractului, lucrarea inițială a fost realizată de  sculptori executanți, „fără amprentă artistică”, la comanda directă a patronului firmei, Daniel Sabău; bugetul  execuției  monumentului a fost stabilit la 215.000 lei

Citește și FOTO | ȘTIREA TA PE ALBA24: La ce te poți uita prin telescopul din statuia „cubistă” de lângă Catedrala Reîntregirii?

– pe Traseul de Sud, statuia din piatră a soldatului a rămas fără mâner și vârful la sabie

– tot pe Traseul de Sud, ghereta soldatului austro-ungar s-a transformat în ”cuibușor de nebunii” pentru unele persoane lipsite de inhibiții

– pe Traseul de Est, cele două fântâni din piatră, amplasate de o parte și de alta a podului spre Poarta a III-a a Cetății, au fost și ele vandalizate; la una dintre fântâni, canalul deschis prin care curge apa a fost distrus în totalitate, iar la cealaltă a fost distrus doar parțial

– în Grădina Romană, pe Traseul de Nord, toate corpurile de iluminat amplasate aproape de nivelul solului au fost sparte sau distruse; acestea nu au avut nici o șansă în fața unor indivizi, care le-au ”călcat în picioare” la propriu

– la Poarta I a Cetății, corpurile de iluminat au fost rupte, iar un indicator din sticlă a fost făcut țăndări; intrarea în Cetate  se face printre cioburi și sticle de bere sparte de petrecăreții care frecventează localurile din zonă.

IMG_1412IMG_1413

IMG_1414IMG_1415

– mergând mai departe pe Traseul de Nord, statuia toboșarului din armata austriacă, a rămas fără bețe, la sfârșitul lunii iulie 2011.

O primă variantă pentru cele întâmplate a fost vandalizarea și distrugerea acesteia însă nu a fost exclus nici faptul ca bățul toboșarului să fi căzut fără să fi fost nevoie de o distrugere. Un argument a celei de-a doua variante a fost dat de faptul că bățul toboșarului s-a găsit lângă statuie.

Citește și Vandalism sau ”defect de fabricație”: Toboșarul Cetății a rămas fără bețe

În afară de statuile din bronz sau piatră, în Cetatea Alba Carolina pot fi găsite și obiecte de mobilier urban (bănci și suporturi de flori), stâlpi sau corpuri de iluminat, care fie se ”afundă” în sol, fie se înclină, datorită cel mai probabil, nu unor persoane rău intenționate ci calității lucrărilor executate.

IMG_1422IMG_1358

IMG_1359IMG_1410

Citește și VIDEO | Primarul Mircea Hava, despre „vandalismele” din Cetate: „Cei care distrug statuile din bronz sunt niște cretini!”Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. parola

  joi, 30.10.2014 at 15:43

  La cati bani s-au investit in statui, costul unui sistem de supraveghere era nesemnificativ.

 2. Ovy

  joi, 30.10.2014 at 18:16

  Daca cei de la Politia Locala stau cate 5 adunati intr-un loc si nu patruleaza… numai eu de cate ori i-am vazut…ii platim degeaba…

 3. Marcel

  joi, 30.10.2014 at 19:29

  ….niste dobitoci, oameni fara pic de respect fata de cei din jurul lor….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ABRUD

Mașinile cu probleme tehnice, vânate de polițiști și angajați ai RAR, la Abrud. 6 certificate de înmatriculare, reținute

Publicat

Poliţiştii din Abrud, împreună cu reprezentanții RAR, au organizat o acţiune de prevenire a accidentelor rutiere provocate de starea tehnică necorespunzătoare a autovehiculelor. Au fost depistate 12 autoturisme care prezentau defecțiuni.

La data de 24 februarie 2021, poliţişti din Abrud, împreună cu specialişti din cadrul Registrului Auto Român – Alba, au organizat, pe raza orașului Abrud, o acţiune pentru depistarea şoferilor care conduc, pe drumurile publice, autoturisme care nu îndeplinesc condiţiile tehnice pentru circulaţia în condiţii de siguranţă.

Cu ocazia acțiunii, polițiștii au aplicat 17 sancțiuni contravenționale, din care 12 pentru defecțiuni tehnice și 5 pentru alte abateri de la normele legale privind circulația pe drumurile publice.

Au fost reținute 6 certificate de înmatriculare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Localuri din Alba Iulia, amendate pentru că serveau clienți în interior. Peste 100 de sancțiuni în județ, ultimele 24 de ore

Publicat

Mai multe firme care administrează localuri publice din Alba Iulia au fost amendate, după ce echipe mixte de control au găsit clienți care erau serviți în interiorul spațiilor, în condițiile în care municipiul se află în scenariul roșu, iar acest lucru este interzis. Au fost date 4 amenzi în valoare de 2000 de lei fiecare.

În total, în ultimele 24 de ore, în județ au fost controlate 110 firme și persoane fizice autorizate și legitimate 2.522 de persoane.

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a continuat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Sub coordonarea Instituției Prefectului, au continuat, în sistem integrat, acțiunile de verificare cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, în scopul prevenirii răspândirii virusului Covid-19.

Potrivit IPJ Alba, în ultimele 24 de ore, la activitățile desfășurate au participat 242 de polițiști și polițiști locali, alături de jandarmi, lucrători din alte instituții cu atribuții în domeniul verificări modului de respectare a normelor de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

Au fost controlate 110 societăți comerciale/ persoane fizice autorizate și 67 de mijloace de transport, din care 59 de mijloace de transport în comun.

Au fost legitimate 2.522 de persoane și au fost făcute verificări la 180 de obiective de interes precum restaurante, fastfood-uri,  hoteluri, pensiuni, cabane și alte spații de cazare.

Echipele de control au depistat și sancționat 142 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală, două care nu au respectat interdicțiilor privind deplasarea și una care nu a respectat condițiile privind carantinarea. Patru operatori economici au fost sancționați pentru organizarea de activități în spațiul public închis pentru care au fost instituite restricții.

Cu ocazia unei acțiuni cu efective suplimentare organizată în municipiul Alba Iulia, au fost legitimate 388 de persoane, verificate 197 de autovehicule, din care 42 de mijloace de transport în comun și au fost verificate 61 de societăți comerciale.

Au fost aplicate 107 sancțiuni, din care 65 pentru nerespectarea regulilor de protecție sanitară.

Cu ocazia verificărilor efectuate la societățile comerciale, echipele de control au constatat faptul că în interiorul a 4 localuri publice erau serviți clienți, în ciuda faptului că acest lucru este interzis în municipiul Alba Iulia, care se află în scenariu roșu din cauza ratei de transmitere a coronavirusului.

Față de societățile comerciale a fost luată măsura sancționării contravenționale, cu amendă în valoare de 2.000 de lei, fiecare, iar administratorii acestora au fost atenționați în legătură cu obligațiile pe care le au pentru respectarea normelor de prevenire a răspândirii noului coronovirus.

Poliția Alba reamintește: ”Obiectivul acțiunilor desfășurate este de a-i determina pe toți cetățenii să conștientizeze necesitatea respectării normelor sanitare pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu Covid 19. Recomandăm tuturor cetățenilor să respecte regulile, să păstreze distanțarea fizică, să poarte mască și să nu se expună la riscuri.

Este interzisă desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise si/sau deschise, publice și/sau private”.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Farmaciile ar putea deveni centre de testare și vaccinare anti-COVID. Propunerile făcute de Nelu Tătaru

Publicat

Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, propune ca pe viitor românii să se poată testa pentru COVID-19 în farmacii și, de asemenea, ca farmaciile să devină centre de vaccinare, cum se întâmplă în alte țări.

Propunerea fostului ministru, care acum este președintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camrea Deputaților, a venit în urma unei întâlniri cu Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România și Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România.

„Un alt subiect de interes venit ca o propunere a fost și posibilitatea populației de a se testa în cadrul farmaciilor, cum de altfel s-a și întâmplat în anumite state din UE, precum Italia. În acest mod, cei care decid să se testeze, indiferent dacă sunt simptomatici sau asimptomatici, ar avea siguranța unui test efectuat corect, fără eroarea care poate apărea prin testarea proprie la domiciliu.

Nu putem exclude nicio discuție prin care, în viitorul apropiat, farmaciile să poată avea acces la vaccinarea populației”, a scris Nelu Tătaru pe Facebook, după întâlnirea cu cele două asociații.

Medicamente duse acasă pentru bolnavii cronici

Nelu Tătaru a mai discutat despre posibilitatea ca farmaciile să ducă acasă medicamente bolnavilor cronici și celor care nu se pot deplasa și care, de multe ori, își procură tratamentul necesar cu întârziere.

„Am abordat un subiect extrem de important și semnalat tot mai des: dorința de a fi distribuite medicamente la domiciliu persoanelor bolnave cronic sau aflate în incapacitatea de a se deplasa pentru a-și achiziționa medicamentația. Aceste persoane sunt nevoite, în prezent, să recurgă la metode proprii pentru a avea acces la tratament. Din cauza lipsei de distribuire la domiciliu, de multe ori, această categorie vulnerabilă primește medicamentația cu întârziere sau nepăstrată în condiții optime la transport”, a mai menționat fostul ministru.

sursa: Facebook

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Ambasadorul Israelului în România, Excelența Sa David Saranga, în vizită la Alba Iulia

Publicat

Reprezentanții administrației publice locale și județene au avut onoarea de a-l avea drept oaspete pe Excelența Sa David Saranga, ambasadorul Israelului în România.

Vizita oficialului israelian în Alba Iulia a cuprins mai multe întâlniri cu oficialități locale precum și vizitarea unor obiective turistice și istorice, printre care Cetatea Alba Carolina sau Muzeul Unirii.

Alba Iulia este un oraș în care comunitatea evreiască, deși într-un număr redus în prezent, are o bogată istorie. În orașul nostru se găsește unul dintre cele mai vechi cimitire evreiești din Transilvania, iar amprenta pe care comunitatea evreiască a lăsat-o asupra orașului e încă vizibilă în multe locuri, fie că vorbim de Sinagoga din Centru, recent renovată, ori case din orașul vechi, ce au aparținut familiilor de comercianți, medici sau meșteșugari evrei.

Printre cele mai importante puncte atinse în cadrul discuțiilor cu Excelența Sa David Saranga, se numără nevoia unei mai strânse colaborări, în principal în domeniul economic, cel madical cât și în domeniile cultural și turistic.

Primarul Gabriel Pleșa a subliniat oportunitățile pe care orașul nostru le poate oferi unor potențiali investitori israelieni, prin dezvoltarea zonei industriale a orașului, asigurându-l pe distinsul oaspete de toată deschiderea administrației publice față de orice potențial investitor din Israel.

Totodată, viceprimarii Emil Popescu și Marius Filimon i-au prezentat oficialului israelian mai multe oportunități de colaborare în privința domeniului medical sau chiar al turismului, de îndată ce vom depăși situația creată de pandemie.

Cimitirul evreiesc din Alba Iulia și Sinagoga din Centru sunt două dintre obiectivele de interes cultural pe care administrația locală își propune să conserve și pună în valoare.

„Ne dorim ca acea comunitate evreiască din Alba Iulia, emigrată în Israel în perioada comunismului, să revină la Alba Iulia, dacă nu în calitate de locuitori, măcar în calitate de turiști sau chiar potențiali investitori”, au transmis reprezentanții Departamentul de comunicare din cadrul Primăriei Alba Iulia.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate