Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Sute de credincioși din Cugir și Vinerea au înconjurat bisericile, în Vinerea Mare

Publicat

procesiune epitaf cugir

Sute de credincioși din Cugir au participat vineri seara la slujba „Prohodului Domnului” oficiată de preoți în bisericile ortodoxe din oraș.

Citește și URĂRI DE PAŞTE 2019 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Încă de la ora 18.00, credincioșii s-au adunat, cu mic cu mare, la slujba de înmormântare a Mântuitorului Hristos. La finalul slujbei, preoții, păștenii și ceilalți credincioși, cu lumânări în mână, au mers în procesiune cu Sfântul Epitaf (o bucată de pânză zugrăvită cu scena punerii în mormânt a Mântuitorului), înconjurând de trei ori cele două lăcașe de cult. Această procesiune simbolizează cortegiul funerar care l-a purtat pe Iisus Hristos, de la cruce la mormânt.

slujba vinerea mare cugir

Ultima oprire se face în fața ușii bisericii, unde preotul oficiază o scurtă slujbă. După slujbă, preotul trece primul pe sub Sfântul Epitaf, care este ținut de către patru „pășteni”, urmat apoi de fiecare credincios care sărută Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfântul Epitaf. Trecerea pe sub Sfântul Epitraf simbolizează trupul coborât de pe cruce al Mântuitorului, pentru a învia împreună cu El.

slujba vinerea mare cugir

După terminarea procesiunii, Sfântul Epitaf este dus în Altarul Bisericii, fiind așezat pe Sfânta Masă din Altar. Aici va rămâne în toata perioada pascală, până în ajunul sărbătorii Înălţării Domnului, când este aşezat la locul său în biserică.

epitaf

Vinerea Mare este zi de mare doliu pentru că în această zi a fost răstignit și a murit Mântuitorul lumii. Este zi aliturgică, adică nu se slujește Sfânta Liturghie, pentru că Liturghia reprezintă jertfa nesângeroasă a lui Hristos, în chipul pâinii și al vinului, iar cele două jertfe nu se pot aduce în aceeași zi.

slujba vinerea mare cugir

Prohodul Domnului este o alcătuire de slujbă în trei stări, cu o melodie frumoasă, cântată și de credincioși, pe textele rânduite de Sfânta Biserică.

slujba vinerea mare cugir

Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a murit pe cruce după firea omenească, iar Prohodul Domnului este un fel de slujbă de înmormântare, în care se pomenește importanța morții Mântuitorului, care s-a făcut pentru oameni și pentru mântuirea lor. Alcătuirea Prohodului este atribuită imnografului bizantin Iosif Studitul. În țara noastră, această slujbă a fost tipărită pentru prima oară la Buzău, în anul 1836.

Sorin GIURCĂ

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax