Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Un grup de 20 de tineri au participat la primul atelier de arheologie experimentală, desfăşurat la Şeuşa

Publicat

Primul atelier de arheologie experimentală din cadrul proiectului Arhex s-a desfăşurat sâmbătă, în satul Șeușa. Un grup de 20 de tineri au avut ocazia să înveţe să lucreze vase din lut sau figurine şi au dobândit cunoștințe noi legate de meseria de arheolog.

Atelierul de arheologie experimentală a avut ca tematică producerea de artefacte din ceramică, în special a vaselor, dar și a anumitor figurine. Tinerii participanți au învățat prin metode de educație nonformală să lucreze vase din lut sau figurine, le-au fost împărtășite experiențe ale vieții de arheolog, dar și câteva aspect legate de cercetările arheologice ce au avut loc cu ani în urmă în satul Șeușa, în punctele „Cărarea Morii” și „Gorgan”, au aflat aspecte ale vieții cotidiene a populațiilor care au locuit în acest areal, cum ajunge un artefact ceramic de la descoperirea lui în săpătura arheologică și până la valorificarea lui în lucrări, de specialitate dar și mai multe aspecte practice ale muncii de arheolog.

De asemenea, au aflat care sunt procesele tehnologice ale producerii unui vas ceramic, începând de la modelarea acestuia, decorarea, pictarea și arderea, încercând practice să modeleze un astfel de artefact.

Organizatorii transmit că tinerii au fost foarte entuziasmați de această activitate, dar și de jocurile menite să spargă gheața sau să energizeze grupul.

Sâmbăta viitoare, în 7 septembrie, tot la Șeușa, începând cu ora 11.00, un alt grup de tineri sunt invitați să afle unele aspecte ale prelucrării materiarelor dure animale (os și corn), având ocazia să realizeze ei înșiși un obiect din aceste materii prime.

Proiectul “Arhex” are ca scop facilitarea accesului tinerilor din mediul rural la activități de arheologie experimentală prin implicare și stimularea acestora spre creativitate cultural-istorică. Iniţiatorii au ales acest proiect pentru că în ultima vreme se observă că interesul tinerilor spre istorie este tot mai scăzut, dar mai ales pentru că Alba Iulia și județul Alba abundă de monumente istorice și situri arheologice, fiind nevoie de promovare, dar mai ales de implicare activă a tinerilor în activități legate de istorie. Proiectul este derulat de Asociația Absolvenților Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia şi este finanțat de Fundația Comunitară Alba prin programul „Fondul pentru Cultură”. Pe plan local, partener al proiectului Arhex este și Primăria Comunei Ciugud.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax