Eveniment
Bucăți din „Asteroidul Astrid-Paniti”, vechi de 100 de milioane de ani, prezentate elevilor de la HCC. Cum a fost descoperită roca extraterestră

În iunie 2012, Paniti se afla într-o expediție în peșterile din județul Caraș-Severin, iar două dintre acestea urmau să îi dezvăluie neașteptata descoperire: Peștera de sub Cetate” și Peștera de după Cârșa”. Acesta susține că „Astrid-Paniti” este cel mai mare asteroid căzut vreodată pe pământ iar roca din care este compus este cea mai dură formă de silicați întâlnită până acum.
Uimit de culoarea și textura pietrelor găsite pe fundul micului lac, unde „ar trebui să fie doar calcare”, omul de știință s-a întrebat „ce pisici sunt astea?”, după cum a mărturisit el însuși, și-a continuat periplul. A dat, în continuare, de o serie de formațiuni din ce în ce mai interesante, pe care le-a denumit după propria inspirație: „Coloana lui Hercule, o bucată de rocă desprinsă, parcă, de cineva din Panteonul grecesc și sudată de fundul peșterii, Formațiunea lui Al Capone, o porțiune în care cineva parcă ar fi tras niște gloanțe negre în câș”. Până în acest moment, încă nu se lămurise de descoperirea pe care avea s-o facă în doar câteva minute. „Apoi am văzut o rocă neagră autoglazurată. A sosit Momentul Evrika”, a povestit Paniti.
Vedeți în videoclipul de mai jos cum s-a produs descoperirea:

Noua rocă taie sticla „ca prin brânză”
Cu toate că majoritatea specialiștilor care au văzut rocile au fost de părere că sunt silexuri (n.r. roci silicioase foarte dure, de culoare cenușie, gălbuie sau brună), printr-o analiză a compoziției s-a dovedit că au duritate cu până la 2 mai mare pe scara Mohs. „Silexurile au duritate de până la 6,5 pe scara Mohs, iar probele mele aveau duritatea de până la 8,5. Taie sticla și porțelanul ca prin brânză”, spune Paniti.
Diversele variații de roci meteoritice au fost „botezate” de însuși cel care le-a descoperit, cu denumirile Astridit, Panitit, Ginait, Iuliait și Marianit și vor intra în sistemul oficial al mineralelor.
Marius Petru Paniti intenționează să își valorifice descoperirea în scopuri turistice, în județele Alba (județul său natal), Caraș-Severin (județul unde a avut loc descoperirea) și județul Timiș (județul său „adoptiv”). El susține că va face acest lucru prin diverse prezentări și că o parte din rocile extraterestre ar putea fi expuse inclusiv la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.
Într-o prezentare făcută anul trecut, Paniti a dezvăluit că o cantitate infimă din această rocă este vândută pe piața neagră la peste 60 de dolari, ceea ce înseamnă că descoperirea sa nu este altceva decât o adevărată comoară.
Citiți și: VIDEO: Un asteroid vechi de milioane de ani poartă numele unui speolog albaiulian. Marius Paniti a făcut descoperirea în peșterile din Caraș-Severin

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
ady
joi, 13.02.2014 at 15:15
Dumitrel e peste tot…..