Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Centrala eoliană de la Ciugud. Iluminatul public din Șeușa, alimentat gratuit cu ajutorul unui proiect de cercetare

Publicat

Un proiect care nu a costat primăria din Ciugud nici un ban, aduce anual economii la bugetul local de aproximativ 125.000 de lei. 

Este vorba despre o instalație eoliană de mici dimensiuni, completată de câteva panouri solare, care alimentează iluminatul public al satului Șeușa, dar și căminul cultural. 

Totul a început în urmă cu peste 10 ani, când primarul Gheorghe Damian a participat la o conferință organizată la Alba Iulia, având ca subiect soluțiile pentru energie regenerabilă.

Atunci a aflat de un proiect de cercetare al Universității Politehnice din Timișoara, finanțat din Fonduri Norvegiene.

Instalația a fost pusă în funcțiune în 2012.

”Am participat la o conferință organizată de Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia, legată de soluții inteligente și producerea de energie verde.

Acolo am cunoscut un grup de profesori universitari de la Universitatea din Timișoara, care își căutau un partener pentru a dezvolta un proiect cu finanțare norvegiană pentru a construi un proiect de cercetare pentru micro-centrală eoliană și un grup de panouri fotovoltaice.

Atunci, cumva, i-am convins pe acești oameni că cel mai tare vântul bate la Șeușa și chiar au venit, au făcut teste… i-am convins, am semnat parteneriatul și așa ne-am ales noi cu această micro-centrală eoliană” a spus primarul Gheorghe Damian.

Acesta spune că eoliana aduce o economie importantă la bugetul local.

”Noi alimentăm de acolo tot iluminatul public din satul Șeușa, cel mai mare sat al comunei noastre. Și dacă factura era de aproximativ 125.000 de lei pe an, acum putem spune că la Șeușa nu mai cheltuim nici un ban.

Adică e o economie și mi-aș dori ca acolo, având în vedere că există potențial, să mai dezvoltăm astfel de proiecte.

Am mai putea monta încă vreo 4 centrale eoliene și vreo 4 hectare de panouri solare” a adăugat primarul Damian.

Centrala eoliană proiectată de studenți

Microcentrala a fost proiectată de studenții de la Universitatea din Timișoara.

”Am avut mai multe modele de pale pentru a vedea care sunt cele mai eficiente.

Avem un container cu foarte multă tehnologie unde studenții în timp real văd cum funcționează, văd care este potențialul, văd în ce perioadă a zilei avem vânt mai puternic…” a mai spus Damian.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax