Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO-VIDEO: Două avalanșe mari în munții Făgăraș. Cabana Capra și mai multe mașini, îngropate în zăpadă. 60 de persoane izolate

Publicat

Două avalanșe mari s-au produs în noaptea de sâmbătă spre duminică, în Munții Făgăraș. În urma unei avalanșe care a pornit dinspre Caldarea Berbecilor de la cota 2000 a avariat cabana Capra și mai multe mașini parcate lângă cabană. 

Nu s-au înregistrat victime, dar pagublele materiale sunt destul de mari. Avalanșa care a afectat cabana a fost anunțat de grupul Avalanșe în Carpați și confirmat de șeful Salvamont Sibiu, Dan Popescu. 

”În urma ninsorilor masive cu vânt din ultima perioadă riscul de avalanșă este mare în toata zona de gol alpin a Munților Făgăraș.

De asemenea la Balea Lac au fost observate urmele unei avalanșe mari, în zona Șaua Doamnei (Curmătura Balii). Cel mai probabil această avalanșă a curs de sub vârful Paltinul și a traversat zona Șeii Doamnei”, au scris reprezentații grupului Avalanșe în Apuseni pe Facebook.

Avertismentul transmis de șeful Salvamont Sibiu

Directorul Salvamont Sibiu, Dan Popescu, recomandă turiştilor să nu părăsească zona cabanelor.

„Sunt avalanşe care se declanşează singure, fără victime, şi este exclus să se facă orice activitate în zona montană (Munţii Făgăraş – n.r.), inclusiv sub 1.800 de metri este un risc mare de avalanşe.

Pentru cei care ajung în zona turistică, Bâlea Lac, să stea exclusiv în jurul cabanelor, să nu se aventureze nici măcar la poalele versanţilor”, a declarat duminică, pentru agerpres, directorul Salvamot Sibiu, Dan Popescu.

„Nu sunt victime, dar sunt pagube materiale atât la cabană, precum şi mai multe maşini avariate. Avalanşa a curs pe vâlcelele ce coboară dinspre Cota 2.000 (Căldarea Berbecilor), (…).

În urma ninsorilor masive cu vânt din ultima perioadă, riscul de avalanşă este mare în toată zona de gol alpin a munţilor Făgăraş. De asemenea, la Bâlea Lac au fost observate urmele unei avalanşe mari in zona Şaua Doamnei (Curmătura Bâlii).

Cel mai probabil această avalanşă a curs de sub vârful Paltinul şi a traversat zona Şeii Doamnei. Cum ninsorile şi vântul continuă, este de aşteptat să se producă mai multe avalanşe declanşate spontan, chiar şi în zona montană de sub 2.000 m, unele dintre acestea de dimensiuni mari”, adaugă sursa amintită.

Stratul de zăpadă a depăşit doi metri în zona turistică Bâlea Lac, unde este de aşteptat ca meteorologii să ridice gradul de risc de avalanşă la cinci, un grad maxim de avertizare.

UPDATE În cabana Capra sunt izolate circa 60 de persoane, se intervine cu două șenilate

Pentru evacuarea celor 60 persoane rămase izolate în Cabana Capra, ca urmare a avalanșelor produse în zonă, au fost dislocate două șenilate de la ISU Vâlcea și ISU Olt și un UTV de la ISU Dâmbovița, anunță ISU Argeș.

În cursul nopții trecute, pe DN7C, km.106-107, în zona cabanei Capra, a avut loc o avalanșă de zăpadă, în urma căreia au fost avariate mai multe autoturisme și aproximativ 60 de persoane au rămas izolate la cabană, a anunțat Poliția Argeș.

DN 7C este închis traficului, de la km. 104, încă de la data de 30 octombrie 2022, acest aspect fiind semnalizat prin indicatoare de-a lungul DN 7C, dar și prin indicator și barieră, la km. 104.

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Argeș vor verifica modalitatea prin care persoanele respective au ajuns la cabană, iar dacă vor fi constatate abateri de la normele rutiere se vor lua măsurile legale în consecință.

Risc major de avalanșe în Făgăraș

Meteorologii au emis o avertizare pentru avalanșă in Muntii Făgăraș, grad 5 din 5 la peste 1800m și grad 4 la sub 1800m altitudine, anunță Salvamont Sibiu.

„Recomandam turiștilor sa nu se deplaseze în zona montana, iar turiștii cazați la cabanele de mare altitudine sa evite deplasările în proximitatea versanților. Există riscul declanșării unor avalanse de proporții foarte mari care pot ajunge pana la cabanele montane”, spun salvamontiștii.

Conform buletinului nivometeorologic, la peste 1800 m, în ultimele 36 de ore s-au depus aproximativ 50 cm de zăpadă pulver, în special pe versanții nordici.

Aceasta s-a depus peste stratul instabil prezent în zilele anterioare care depășea 50-60 cm pe majoritatea versanților. Astfel, în partea superioară a stratului se întâlnește un strat cu rezistență scăzută, ce depășește pe majoritatea versanților 80-100 cm și care are o slabă coeziune între cristale, dar și față de crusta mai veche de gheață aflată dedesubt.

În zona crestelor, sunt formate plăci de vânt pe versanții estici și sudici, altele mai vechi fiind acoperite de zăpada proaspăt depusă.

Se vor declanșa spontan avalanșe de dimensiuni medii și mari

Pe văi și în zonele adăpostite, sunt depozite însemnate, care depășesc 3 m, formate de asemenea din zăpadă cu rezistență scăzută și coeziune slabă între cristale. Stratul mai vechi, din profunzime, este format din zăpadă întărită, cu cruste subțiri de gheață intercalate.

„Se vor declanșa spontan avalanșe de dimensiuni medii și mari, prin ruperea acestuia și alunecarea stratului instabil din partea superioară, ce depășește pe alocuri 80-100 cm peste straturile mai vechi și întărite, riscul declanșării avalanșelor fiind amplificat chiar și la supraîncărcări mici.

Sub 1800 m stratul de zăpadă este de asemenea consistent. Pe pantele înclinate, stratul instabil de la suprafață, care depășește pe alocuri 50-70 cm, va putea aluneca peste stratul mai vechi şi stabilizat,ducând la declanșarea de avalanșe de dimensiuni medii și chiar mari, riscul declanșărilor fiind amplificat la supraîncărcări”, arată buletinul.

sursă foto: Avalanse în Carpati, grup Facebook.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate