Connect with us
Publicitate

Actualitate

(FOTO-VIDEO) Exponatul lunii august la Muzeul Unirii: Diplomă nobiliară semnată de împăratul habsburgic Carol al VI-lea la Viena, în anul 1714

YouTube video

Publicat

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia continuă să aducă în atenția iubitorilor de cultură piese de valoare aflate în colecția instituției. Miercuri, începând cu ora 11.00, vizitatorii muzeului au fost invitați să participe la vernisajul exponatului lunii august, Diploma nobiliară semnată de împăratul habsburgic Carol al VI-lea la Viena, în anul 1714.

Compusă din 10 file de pergament cusute pe mijloc cu un șnur din fire de aur, de care era atârnat un sigiliu, astăzi pierdut și protejată de coperți din carton, îmbrăcate în catifea vișinie, diploma imperială se remarcă prin fastul și abundența decorului pictat.

Din parcurgerea celor 10 file ale diplomei aflăm că documentul a fost redactat pentru a confirma înnobilarea lui Francisc-Iosif Würffel, care primea titlul nobiliar de Reitterfeld. Acesta se remarcase prin serviciile făcute împăratului Iosif I, fratele lui Carol al VI-lea, în timpul războiului curuților. De asemenea, același personaj fusese apreciat și pentru prestația avută în slujba contelui Lamberg, reprezentantul împăratului Leopold I, tatăl lui Carol al VI-lea, pe lângă Curia papală.

Dintre filele diplomei câteva se disting prin spectaculozitatea lor. În primul rând cea care conține o miniatură în plină pagină. Aici este executat cu măiestrie blazonul proaspătului nobil, care are între elementele lui componente doi lei rampanți încoronați, cu coada despicată, amplasați pe scutul din centrul de jos a paginii. În stânga și dreapta lui sunt prezente două personaje feminine, care au rolul unor tenanți.

Scena mai este completată în partea superioară de doi putti, îngeri, care susțin un ecuson cu imaginea simbolului imperial: acvila bicefală. Între aripile ei a fost așezat portretul împăratului Carol VI, ale cărui însemne heraldice se află reprezentate în alte șase ecusoane, grupate câte trei de o parte și de alta a celor doi putti.

Arhitectura sobră a cadrului, pusă elegant în valoare de aspectul luxuriant al draperiilor, dă o notă aparte reprezentării heraldice a scutului, realizat exact după descrierea din filele diplomei. Alături de această filă alte trei atrag atenția prin decorul cu chenare aurite, somptuoase, opulente chiar, în care sunt înscrise titlurile împăratului.

Modul în care diploma a fost înfrumusețată demonstrează că proaspătul nobil avea o putere financiară apreciabilă, care îi putea permite să plătească o mică avere pentru realizarea unui astfel de document. Asta pentru că redactarea unui asemenea text presupunea un efort deosebit și o pregătire artistică îndelungată. Din cauza particularităților instrumentelor folosite, dar și datorită formelor alambicate și foarte decorative ale literelor, ele erau mai degrabă desenate, scrierea necesitând un timp îndelungat și un efort fizic deosebit.

Cât despre Francisc-Iosif Würffel de Reitterfeld, informații despre el nu se prea cunosc. Există o singură mențiune, a unui personaj denumit Reiter von Reitterfeld, despre care se spune doar că a fost ofițer la o unitate militară din Transilvania. Probabil acesta a adus cu sine diploma și a depus-o spre păstrare la o instituție competentă din Alba Iulia, de unde, în împrejurări necunoscute, a ajuns în colecția muzeului de antichități întemeiat în 1888.

FOTO-VIDEO: Diana TOTH

YouTube video

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate