Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Garda Romană a făcut din nou spectacol! „Calul Troian” a intrat în Cetatea Alba Carolina


Publicat

Angajații Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, alături de voluntari, au reînceput încă de acum o lună să pună în scenă acte petrecute în istorie. Reprezentația din această săptămână a adus în fața spectatorilor nașterea Romei, dar și luptele dintre troieni și greci.

Organizatorii au oferit și momente care i-au amuzat pe cei prezenți, iar  „Calul Troian” a fost înlocuit de mai mulți cai putere ai unui  Volkswagen.

Sceneta a fost împărțită în trei acte, iar, în fiecare pauză, Liviu Zgârciu, purtătorul de cuvânt al Muzeului Național al Unirii prezenta o ținută a unui soldat. De asemenea, a lăsat tinerii să se fotografieze cu noul membru al gărzii, uliul șorecar cunoscut drept Gusti.

La final, Garda Romană a făcut o nouă promisiune: în fiecare vineri vor reveni cu noi spectacole care să-i țină pe cei prezenți cu sufletul la gură, dar care în același timp să îi amuze.

Povestea „Calului Troian”

Calul Troian a fost un „dar” oferit pentru Troia, însă mulți consideră „cadoul” primit o ofrandă, pe care grecii au scris: „Grecii dedică această ofrandă zeiței Atena pentru întoarcerea lor acasă”, asta după zece ani de asediu neîntrerupt, dar fără victorie.

Ideea a venit din partea lui Ulise, care a intuit că troienii vor mușca momeala și că vor lua calul de lemn ca pe un cadou și-l vor introduce în cetate. Din păcate, aceștia nici nu bănuiau ce se află în interiorul calului de lemn: soldații greci.

Cu câteva ore înainte ca darul să ajungă în Troia, grecii au părăsit țărmul și s-au îndreptat spre insula Tenedas, iar acest lucru a adus bucurie în tabăra torienilor, care au crezut că războiul s-a încheiat.  Aceștia au luat calul în cetate, ca pe un trofeu din partea grecilor și asta deoarece calul era simbolul Troiei.

Casandra, fiica regelui troian Priam si a reginei Hecuba, s-a impotrivit aducerii calului în cetate, prevestind ce se va întâmpla, dar nimeni nu a crezut-o. Potrivit legendei, zeul Apollo s-a indragostit de ea și i-a promis să-i ofere darul de a prezice viitorul dacă ar accepta să fie a lui. Casandra a acceptat târgul, însă după ce a primit darul de la Apollo nu și-a mai ținut promisiunea. Atunci Apollo a blestemat-o, astfel încât nimeni nu credea în profețiile ei.

Laocoon a prevăzut că Troia va fi asediată și i-a avertizat pe troieni că se teme de greci, însă în timp ce prevestea fapta grecilor, zeul Poseidon a ieșit din mare și a trimis șerpi uriași care l-au devorat pe Laocoon și pe fiii săi.

Troienii au păstrat calul și au sărbătorit până spre miezul nopții, când au mers la culcare. Atunci soldații greci, conduși de Ulise au ieșit și au ucis gărzile, după care au deschis porțile cetății pentru ceilalți soldați greci, care au început masacrul.

FOTO-VIDEO: Cătălin CRĂCIUNDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Șeful Poliției Locale Alba Iulia va fi demis, după scandalul în care a fost găsit cu alcoolemie la volan. Ce spune Gabriel Pleșa

Publicat

sediu politia locala

Șeful Poliției Locale Alba Iulia, Daniel Ilcu va fi demis în cursul zilei de astăzi, joi, 13 mai, a declarat pentru alba24.ro primarul Gabriel Pleșa.

Interimatul va fi asigura de șeful de serviciu, Ioan Voda.

Daniel Ilcu a fost găsit inconștient cu mașina instituției, cu o alcoolemie uriașă, în urmă cu câteva luni.

La Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a fost deschis la momentul respectiv un dosar penal in rem.

Tot atunci, primarul Gabriel Pleșa a declarat că în cazul respectiv a fost deschisă o anchetă disciplinară și că vor urma mai multe măsuri.

Contactat de Alba24, Gabriel Pleșa a declarat că lucrurile ”nu mai puteau continua așa”.

Acesta a explicat că șeful Poliției Locale Alba Iulia, Daniel Ilcu, a fost invitat de dimineață pentru o discuție la viceprimarul Emil Popescu, dar nu a venit. Nu a fost de găsit nici la sediul instituție, spune Gabriel Pleșa.

”Exista o disoluție pe care o resimțeam la nivelul Poliției Locale, oamenii nu mai știau de ce ordine să asculte… Am hotărât demiterea, chiar dacă riscăm un proces, pentru comportament neadecvat.

Regret că este așa o dramă în viața domnului Ilcu, dar nu pot să compromit Poliția Locală, nu pot să am un șef acolo, suspectat de fapte penale, repet, suspectat… Îi doresc să iasă cu bine dinaceastă situație, nu este o plăcere pentru mine dar nu se mai putea așa” a declarat primarul.

Potrivit lui Pleșa, Gabriel Ilcu a avut un concediu medical de 90 de zile, timp în care a fost nevoie să îi fie folosit biroul, motiv pentru care s-a înlocuit iala.

La întoarcere, Ilcu spart ușa biroului cu piciorul. Primarul spune că urma să i se dea o cheie, dar nu a avut răbdare.

Gabriel Pleșa a mai spus că în perioada următoare, va urma oricum o restructurare la nivelul Poliției Locale, care va fi tranformată în serviciu.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Zile libere plătite pentru cei care se vaccinează: Proiectul de lege a trecut în comisia pentru Muncă de la Senat

Publicat

Proiectul care prevede acordarea unei zile libere pentru vaccinare a fost adoptat miercuri în Comisia pentru Muncă, Familie și Protecție Socială.

Proiectul „O zi liberă pentru vaccinare”, care a fost inițiat de deputații Oana Țoiu și Radu Molnar, a fost votat adoptat în unanimitate în Comisia pentru Muncă, Familie și Protecție Socială.

Propunerea a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ, Consiliul Economic și Social, Comisia de Sănătate și Comisia de Buget.

Urmează votul în Senat și dezbaterea din Camera Deputaților.

Proiectul prevede acordarea unei zile libere plătite, care nu se include în durata concediului de odihnă, în ziua vaccinării și a rapelului, atât în cazul angajaților din sistemul public, cât și cel privat;

În cazul elevilor și al studenților, se acordă o zi în care sunt scutiți de frecvență.

„De aceste drepturi beneficiază și unul dintre părinți sau reprezentantul legal al copilului/persoanei cu dizabilități în ziua vaccinării copilului cu vârsta de până la 18 ani sau a persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani.

Ziua liberă pentru vaccinare nu se acordă în situația angajaților care sunt vaccinați la locul de muncă prin grija angajatorului”, a anunțat deputatul USR PLUS Oana Țoiu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Percheziții în Alba, București și alte 14 județe la traficanții de țigări. Suspecții vindeau tutun pe rețelele de socializare

Publicat

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Prahova au efectuat 32 de percheziții, în Alba, în alte 14 județe (Prahova, Ilfov, Dâmbovița, Argeș, Ialomița, Arad, Neamț, Maramureș, Sibiu, Gorj, Teleorman, Giurgiu, Cluj și Bihor) și în București, la locuinţele unor persoane bănuite că ar fi comercializat sau deținut în mod ilicit tutun de fumat.

9  mandate de aducere au fost puse în executare.

Din cercetări a reieșit că, începând cu luna februarie 2021, până în prezent, mai multe persoane, domiciliate în județele Prahova, Ilfov și București, ar fi desfăşurat activităţi de  prelucrare și comercializare în mod ilicit a tutunului de fumat, prin intermediul anunțurilor postate pe rețelele de socializare.

Persoanele bănuite, în perioada menționată, ar fi efectuat, zilnic, diverse tranzacţii de preluare sau comercializare a tutunului de fumat.

Acţiunea s-a desfăşurat cu participarea a peste 100 de poliţişti din cadrul inspectoratelor județene de poliție Prahova, Ilfov, Argeș, Ialomița, Alba, Arad, Neamț, Maramureș, Sibiu, Gorj, Teleorman, Giurgiu, Cluj și Bihor.

La activitate, au participat și polițiști ai serviciilor pentru acțiuni speciale din Prahova și Ialomița.

În urma perchezițiilor au fost identificate și ridicate mijloace materiale de probă, respectiv: înscrisuri, echipamente electronice și telefoane mobile, precum și 18,2 kg. de tutun mărunțit.

Prejudiciul estimat produs bugetului general consolidat prin faptele ce fac obiectul cauzei penale este de 110.000 de lei.

Cercetările continuă, în vederea stabilirii întregii activități infracționale, sub coordonarea unui procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Alba Iulia în perioada Stării de Urgență. Expoziție a fotografului Cosmin Szekely la Muzeul Național al Unirii

Publicat

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia – Strada Muzeului, va găzdui vineri, 14 mai 2021, de ora 17:00, vernisajul expoziției „Alba Iulia în perioada Stării de Urgență”.

Expoziția cuprinde o serie de imagini realizate de fotograful Cosmin Szekely în Alba Iulia, care surprind aspecte ale orașului nostru în perioada Stării de Urgență martie – mai 2020, de la a cărei sfârșit se împlinește un an.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate