Actualitate
FOTO-VIDEO: Începe Festivalul Întregalde Folk. Invitaţii şi premiile. O adevărată tabără pentru participanţi, construită pe un teren pe care se cultivau cartofi
Dragostea pentru muzica folk și pentru natură a făcut ca, la aproximativ 40 de kilometri de Alba Iulia, să fie creat un festival pentru iubitorii acestui gen muzical. O mână de oameni au început, în urmă cu patru ani să pună bazele unui eveniment care a evoluat de la an la an și a ajuns acum la ediția cu numărul patru.
Festivalul Întregalde Folk 2016 debutează miercuri în satul Ivăniș, iar, timp de patru zile, sunt așteptați să participe sute de spectatori și zeci de concurenți care se vor bucura nu doar de muzică, ci și de mâncare la cazan, plimbări în natură, activități pentru copii, dar și de compania unor oameni prietenoși.
Fără ajutor din partea autorităților locale, fără sume de bani exorbitante, dar cu multă pasiune, în satul Ivăniș din comuna Întregalde, se organizează, de patru ani consecutiv, un eveniment menit să dezvolte atât dragostea pentru natură, cât și cea pentru muzica folk.
De la plantație de cartofi, la tabără de folk
Un alt element de noutate este costrucția unei adevărate tabere cu toate cele necesare, pe un teren pe care în urmă cu mai mulți ani proprietarii obișnuiau să pună cartofi.
Au fost construite de curând mai multe căsuțe în care se pot caza invitații și participanții, fiind amenajat loc de campare, cu apă potabilă, dușuri și toate facilitățile. Toate acestea au fost create de Stelian Maria, alături de familia sa și de prieteni, care l-au ajutat, pentru a dezvolta festivalul despre care spune că este un eveniment între prieteni.
Evenimentul celebrează în 2016 împlinirea a 98 de ani de la Marea Unire
Festivalul Întregalde Folk se desfășoară în perioada 13-16 iulie. Evenimentul de anul acesta celebrează împlinirea a 98 de ani de la Marea Unire, iar noutatea constă în faptul că, pe lângă bannerul care salută Basarabia, fiecare artist va dedica un cântec Basarabiei.
Potrivit organizatorilor, sunt așteptați să participe la eveniment în jur de 500-600 de spectatori, motiv pentru care toate locurile de cazare din zonă sunt deja ocupate. Totuși, tabăra de folk pune la dispoziție suficient spațiu pentru cei care vor să se bucure cu adevărat de natură și să se cazeze la cort. În plus, mâncarea nu va fi o problemă deoarece organizatorii au deja pregătit un mediu internațional cu supă thailandeză, orez suedez și bineînțeles micii românești, toate fiind gratuite. Cei care doresc să răsplătească munca depusă de organizatori vor putea dona cât doresc, iar toți banii vor fi folosiţi pentru premierea concurenților.
Nu vor lipsi concertele de folk, nici concursul de interpretare pentru începători și avansați.
Ivănișul are imnul său, “Cu lupii laolaltă”, interpretat de Adi Beznă
La ediția de anul acesta vor urca pe scenă: Cristi Corcioveanu, Daniel FăT, Felicia Pop, Nicu Zotta, Cătălin Stepa, Raluca Cismaru, Adi Mitescu, Daniel Oprița, Puiu Bretoiu, Oana Dragomir, Stelian Maria, Adi Beznă, Cătălin Ungureanu, Trupa de Serviciu – Daniel Julean, Nelu Pitic, Dan Miron – bass, Andrei Pitic – chitară, Miki Csordas – tobe, New Levites (Dan și Manu Picu), Emeric Imre, Grupul Barock, adica Dan Oancea, voce…Cristi Luca, chitară, voce, Deny Crăiniceanu, chitară, Viorel Pascu, bass, voce, Daniel Croitoru, tobe, voce, Manea Mihai ”cROCo”.
Concursul de interpretare va fi împărțit în două secțiuni de începători și avansați. La concurs pot participa artişti folk care cântă individual sau în trupă, indiferent de vârstă. Copiii se pot prezenta cu compoziții care nu le aparțin, iar avansații vor prezenta două cântece pe muzică proprie. Înscrierile se fac numai la fața locului, în ziua de 13 iulie, cel mai târziu la ora 17.00.
Premiile, cu o valoare totală de peste 6.300 lei, poartă numele artiștilor regretați din lumea folkului, a unor poeți care au inspirat folkul sau numele unor cunoscute atracții naturale ale zonei Întregalde și sunt oferite de prietenii organizatrilor. Printre aceștia îi găsim pe Emil Marian, Viorel Marinache, Alexandra Onița (organizator), Stelian Maria (organizator) și mai multe pensiuni din zonă care pun la dispoziție locurile de cazare pentru artiști.
Categoria Avansați
Premiul I “Întregalde Folk” – 1000 lei
Premiile ”Alexandru Zărnescu”, ”Tatiana Stepa”, ”Florian Pittiș” și ”Valeriu Sterian” – 400 lei fiecare
Premiile ”Anda Călugăreanu”, ”Gil Ioniță”, ”Nicu Vladimir” și „Emilian Onciu” – 200 lei fiecare
Categoria Începători (copii)
Premiul I ”Întregalde Folk” – o chitară semiacustică în valoare aproximativă de 1000 lei
Premiile ”Cristian Pațurcă, Adrian Păunescu, Mihai Eminescu” – 300 lei /premiu
Premiile ”Ivăniș, Huda lui Papară, Poiana Narciselor, Găldioara, Cel mai tânăr concurent” – 200 lei fiecare
O pensiune din Bușteni va oferi cazare gratuită timp de două nopți pentru fiecare copil care va trece de preselecție și pentru părinții acestuia.
Juriul: Vali Fagarași, Enache Silvana și Cătălin Ungureanu.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News