Eveniment
FOTO-VIDEO: Peștera Poarta lui Ionele. Peisaje spectaculoase din adâncurile Munților Apuseni
Unul dintre cele mai spectaculoase obiective turistice din Apuseni este Peștera Poarta lui Ionele, aflată pe teritoriul comunei Gârda de Sus, județul Alba. A fost declarată monument al naturii din 1999 și inclusă pe lista ariilor protejate din România.
Situată în versantul drept al Văii Ordâncușa – pe partea dreaptă a DN75 Câmpeni (Albac) – Arieșeni, la o altitudine de 800 de metri, peștera, cu o lungime de 131 de metri, este descrisă de gelologi ca fiind sculptată în calcare albe, alcătuită dintr-o galerie cu traseu frânt.
Accesul se face printr-un portal înalt de peste 20 de metri, iar galeria găzduiește un curs de apă activ tot timpul anului. La 50 de metri de la intrarea în peșteră, galeria cotește în unghi drept la stânga, apoi urmează o săritoare. Spre capătul galeriei se coboară spre un lac periodic, de obicei sec. La ploi puternice sau topirea zăpezii pe aici apare un puternic curent de apă care inundă întreaga podea a peșterii de la acest nivel. Galeria superioară este mult mai strâmtă și urcă în trepte.
Peștera a fost descperită în 1857 și cercetată pentru prima dată în 1921, inclusiv de Emil Racoviță. Amenajarea în scop turistic a început încă din 1989, fiind instalată o punte peste cascadele de travertin apoi o potecă de acces pe partea stângă până sub grohotișul de la gura peșterii. Pe grohotiș a fost turnată din beton o scară, iar în peșteră s-au instalat scări de lemn. Atunci, majoritatea banilor au fost donați de turiști.
După 1990, peștera a intrat în administrarea Primăriei Gârda de Sus, care a amenajat peștera cu scări și podețuri metalice.
Cu acest prilej, a fost blocat accesul la galeria superioară de dincolo de lacul periodic, tăind pe jumătate vechea scară de acces și turnând un zid de ciment la capătul acesteia, în scopul protejării faunei carstice (cu precădere cele două colonii de lilieci).
La Peștera Poarta lui Ionele se ajunge de pe DN75, din centrul comunei Gârda de Sus, circa 3 kilometri pe drumul ce urcă spre Ghețarul Scărișoara prin Cheile Ordâncușei.
Programul de vizitare este de luni până duminică, între orele 10.00 și 16.00.
sursă imagini: Facebook (Marin Vârciu)
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News