Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO – VIDEO: Prima seară a Festivalului de Muzică Sacră „Cântați cu bucurie lui Dumnezeu” la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. Pricesne și cântece religioase

YouTube video

Publicat

Sâmbătă seara, la Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia a debutat cea de-a treia ediție a Festivalului de muzică sacră „Cântaţi lui Dumnezeu cu bucurie”. Pricesne și cântece religiose cântate de corul maicilor, coruri bisericeşti, grupuri folclorice şi grupuri de elevi din cadrul cercurilor de religie ale judeţului Alba au umplut de bucurie sufletele credincioșilor prezenți la eveniment.

Festivalul de Muzică Sacră de la Alba Iulia are a o tradiție de trei ani. În fiecare an, coruri monahale, coruri bisericeşti, grupuri folclorice şi grupuri de elevi din cadrul cercurilor de religie ale judeţului Alba vin la Catedrala Reîntregirii să îi cânte lui Dumnezeu cu bucurie. În acest an, programul special oferit albaiulienilor a început cu corul Maicilor de la Mănăstirea Livezile, care a interpretat un repertoriu bizantin de cântece religioase.

YouTube video

Au urmat apoi corurile bisericești, primul fiind cel de la Biserica „Sfântul Andrei” din Totoi condus de părintele Protopop de Alba Iulia, Teofil Slevaș.

Corul a fost înfiinţat acum peste 40 de ani,  pe vremea părintelui Ioan Hațegan şi la a cărui componență au contribuit, de-a lungul timpului, trei generații. Începând din 1998, noul preot de atunci, părintele Teofil Slevaș, pe bazele vechiului grup, a constituit a doua generație a acestui cor, format din câțiva credincioși din prima generație, la care s-au adăugat un număr mare de tineri, repertoriul abordat fiind în principal religios. Cu timpul, au reușit să înregistreze pe o casetă audio un mănunchi de pricesne. Fiind foarte apreciați, au participat la manifestări culturale organizate în diferite  localități și orașe din întregul județ, au fost invitați la televiziune și radio.

De aproximativ trei ani, la Biserica Ortodoxă din Totoi s-a constituit a treia generație a acestui cor, formată din 15 membri, având un repertoriu mai mult religios, activând la fiecare Liturghie din duminici și sărbători. Dorința părintelui Teofil Slevaș este de a continua tradiția acestui cor, pe viitor dorind să diversifice repertoriul, urmând să participe la concursuri și manifestări cultural-tradiționale din județ.

YouTube video

Condus de preotul Gheorghe Marin, care mai bine de 30 de ani a dus muzica religioasă peste tot în țară prin intermediul grupului vocal feminin „Doruri tărtărene” din Tărtăria, pricesnele acestora au ajuns la sufletele oamenilor. În prezent,  grupul de femei din Tărtăria desfășoară o activitate constantă în biserică, dând răspunsurile la slujbele sfinte, în special la Sfânta Liturghie din duminici și sărbători. În repertoriul Grupului vocal feminin „Doruri tărtărene” se disting cântece populare, patriotice, colinde și pricesne. Oriunde au fost invitați, au răspuns cu multă seriozitate la evenimentele artistice din Alba Iulia, Sebeș și satele învecinate.

YouTube video

Un grup de elevi proveniți din grupul de elevi din cadrul Cercului de religie al Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” din Blaj, conduși de profesor Dorina Gânța, a prezentat o interepretare deosebită a pricesnei „Unde să mă duc eu, Doamne?”.

YouTube video

Seara s-a încheiat cu Corul Bisericii Ortodoxe „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Tibru condus de preotul Tudor Man și Corul de tineret „Belcanto” din Sărmașu, județul Mureș.

Corul “Sfânta Cuvioasă Parascheva” al parohiei Tibru  a luat fiinţă în anul 2011, debutând în ziua de Rusalii prin cântarea Sfintei Liturghii, sub coordonarea Părintelui Tudor Man şi a Prof. Marinela Şandru-Sebaş. De atunci, duminică de duminică, dă răspunsurile la Sf. Liturghie.

Corul de tineret „Belcanto” a încheiat prima seară de Festival, impresionând prin deosebita interpretare. Corul Belcanto a luat ființă în decembrie 2005, la inițiativa preotului Daniel Camară, fiind format de elevi ai Liceului Teoretic „Samuil Micu” din Sărmașu, județul Mureș. Fiind format din elevi, corul este într-o continuă schimbare a componenților lui. A participat la numeroase concursuri și festivaluri obținând importante premii.

Fiecare cor care a cântat sâmbătă seara a primit câte o diplomă de participare la ce de-a treia ediție a Festivalului de Muzică Sacră, „Cântați lui Dumnezeu cu bucurie”.

Duminică seara, în a doua zi de festival, sunt invitați Corul de maici de la Mănăstirea Rimetea, grupul de elevi de la cercurile de religie de la Școala Gimnazială nr. 3 și Școala Gimnazială „Ioan Mihu” din Cugir și Grupul bizantin „Anastasios” din Târgu-Mureș.

Grupul de muzică bizantină „Anastasios” s-a înfiinţat în data de 11 noiembrie 2012, fiind format din studenţi la medicină şi teologie. În prezent, grupul numără 20 de membri şi activează în Municipiul Târgu-Mureş, fiind unul dintre cele trei grupuri de muzică psaltică din cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române Alba Iulia. Dirijorul acestui cor psaltic este Iustinian Ioachim Simion, student la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş. În decursul activităţii sale, grupul a participat, pe lângă sfintele slujbe la numeroase biserici din municipiul Târgu-Mureş, şi la concerte organizate cu diferite ocazii.

În anul 2013, la Alba Iulia, membrii acestui grup au înregistrat primul lor album audio, constând într-un CD cu colinde bizantine tradiţionale. Iniţiativa aceasta a fost salutată de către renumiţi psalţi ai Catedralei Patriarhale din Bucureşti prin participarea, în calitate de colaboratori, la înregistrarea compact-discului.

Având binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irinieu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în toamna acestui an, grupul „Anastasios” va reprezenta Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei la Concursul „Lăudaţi pe Domnul”, concurs organizat în întreaga Patriarhie Ortodoxă Română.

„Cântarea bisericească înveseleşte sărbătorile şi face să se nască în inima credincioşilor dorul după Dumnezeu”, a spus Sfântul Vasile cel Mare. Aşadar, albaiulienii sunt aşteptaţi să-şi deschidă sufletele la acest minunat festival de muzică sacră, simţindu-L, astfel, mult mai aproape pe Dumnezeu.

Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, Asociaţia Artă şi Tradiţii Meşteşugăreşti Alba – ATMA şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement