Eveniment
FOTO-VIDEO: Spectacol extraordinar oferit de Tudor Gheorghe la Alba Iulia, în fața a peste 550 de oameni
„Nu se poate cu de toate!”. Așa s-a numit concertul oferit de Tudor Gheorghe spectatorilor din Alba Iulia. Aflat în turneu național, Tudor Gheorghe a interpretat melodii de pe albumul „Pe-un franc poet”, dar și alte piese. La Alba Iulia, deși prețul biletelor a fost de 65 de lei, în sală au fost puține locuri libere. Finalul i-a găsit în picioare pe cei peste 550 de oameni care l-au întors de trei ori pe scenă pe artist.
Tudor Gheorghe a povestit că prima dată când a încercat să pună în scenă acest spectacol, se întâmpla după anul 1976, când a fost îndemnat de Valentin Silvestru, un cunoscut critic caragialeolog. Spectacolul nu a mai fost pus în scenă deoarece mai marii țării și armatei nu au apreciat piesele lui Tudor Gheorghe, acest concert fiind interzis în perioada comunismului.
Show-ul de la Alba Iulia a fost început cu o poezie, asta după ce fiecare dintre cei patru instrumentiști a intrat în scenă și a început să cânte la instrumentul său. Formația orchestrală s-a numit „Iunion” și a avut în alcătuire următoarele instrumente: pian, vioară, contrabas, tobă, iar toboșarul a cântat și la trompetă.
Concertul de la Alba Iulia a început cu piesa „De ce?” și a continuat cu „Petiție către guvern”, iar printre versurile melodiei putem aminti: „De ce ați alungat pe lefegii, în drum cu dame și copii, le-ați luat modestul lor dejun, le-ați luat și francul de tutun. Miniștri cruzi, mai bine v-ați fi hotărât să suprimați atâtea mii de sinecuri, nu pâinea de l-atâtea guri”.
Momentul în care Tudor Gheorghe a încheiat piesa „Discret”, acesta a stârnit hohote de râs. A repetat de câteva ori, obsesiv chiar, „Tac, tac, tac”, iar publicul a izbucnit cu aplauze, acesta a povestit că pe 1 decembrie nu a pățit la fel la Cugir. „La Cugir am spus de vreo 15 ori, tac, tac, tac, până când s-a trezit un oltean să spună gata bre, aplauze”, a spus artistul pe scenă.
Tudor Gheorghe a mai cântat la Alba Iulia, melodii din albumul „Pe-un franc poet”. Putem aminti piese precum: „Declarație Simbolistă”, „Ion Prostul”, „Idilă”, „Erato, scapă-mă” sau „Jalba hoților din închisori”. Tot deliciul publicului a fost făcut din două piese: „Pastel de primvăvară”, melodii pe care artistul le-a prezentat atât în varianta pesimistă, cât și în cea optimistă.
Săgeți către cei care au luat 2 la bacalaureat la Limba Română. Tudor Gheorghe: „Cum dracu să iei 2 la Română, după 12 ani de carte?”
Tudor Gheorghe nu a ezitat să-i atace și să tragă un semnal de alarmă în același timp către cei care au luat 2 la bacalaureat la Limba Română. Acesta a explicat de ce e tragic că elevii au luat aceste note. „Dacă aș crede că în sală e vreun pămpălău care n-a luat bacul cu 2 la Limba Română. Cum dracu să iei 2 la Română? După 12 ani de carte, înseamnă că tu nu știi nimic. Și să-ți mai și placă. Mai fraților măi, mă uit așa la noi ăștia mai în vârstă suntem mai liniștiți, voi ăștia de 30-40 de ani nu mai apucați pensia și nu pentru că nu trăiți atâta, ci pentru că vouă trebuie să vă asigure pensia ăștia care au luat 2 la bac. Ăștia trebuie să muncească, ca să vă vină dumneavoastră pensiile. Ăștia nu… vai de mama lor”, a mai spus Tudor Gheorghe.
Tudor Gheorghe a precizat că la spectacolele lui nu prea vin politicieni, sau oameni din ministerul Culturii. Totuși, acesta a găsit o excepție: pe actorul Mircea Diaconu. „Diaconu a stat 5 minute la mine la spectacol, atât a fost și ministru”, a explicat artistul.
Spectacolul s-a dovedit a fi o restituire, o față necunoscută a lui Caragiale ca poet. Concertul, piperat și cu momente de amuzament a durat mai bine de două ore, timp în care cei prezenți nu au avut timp să se plictisească.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News