Eveniment
FOTO-VIDEO: Statueta zeiței Isis de la Apulum, prezentată la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia
Isis între mit și realitate istorică. Statuia zeiței a fost prezentată vineri, 3 mai la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.
Sculptura votivă din marmură a fost descoperită în 1969 în Alba Iulia și o înfățișează pe zeiță într-o ipostază clasică.
Isis a reprezentat divinul feminin atotputernic, fiind una dintre cele mai importante zeităţi ale lumii antice.
Isis sau ”Cea cu mii de nume”, cum a fost prezentată de către dr. Anca Timofan, arheolog în cadrul Secției Arheologie-Cercetare a muzeului, a evoluat în mod extraordinar de la atributele ei tradiţionale de zeiţă egipteană majoră, la o identitate nouă, mult mai complexă, dobândită în spaţiul religios greco-roman, unde va fi centrul unui cult de mistere remarcabil.
Alături de statueta Isidei a fost expusă și o mică statuetă din bronz reprezentându-l pe Osiris, al cărui mit se construiește în jurul personalității magice și salvatoare a zeiței care i-a fost soție și soră divină.
Cultul isiac s-a răspândit cu rapiditate în lumea mediteraneană, adepţii lui atribuindu-i marii zeiţe venite din Egipt aproape toate puterile divine feminine, toate însușirile specifice zeiţelor panteonului greco-roman și nu numai.
De asemenea, Cetatea din Alba Iulia a fost ”împânzită” de legiuni romane, războinici daci, turiști și loculitori ai orașului cu ocazia Festivalului Roman Apulum, care va debuta oficial sâmbătă în jurul orei 11:00.
CITEȘTE ȘI: 3-5 mai: Festivalul Roman APULUM 2019, „Revolta”. Demonstrații militare, lupte de gladiatori și dansuri antice. PROGRAM
Pe parcursul festivalului, Cetatea Alba Carolina va fi din nou animată cu lupte daco-romane. Ca în fiecare an, nu vor lipsi taberele și atelierele meșteșugărești, luptele de gladiatori, competițiile sportive, dansurile antice și târgul de sclavi.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News