Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Statueta zeiței Isis de la Apulum, prezentată la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Publicat

YouTube video

Isis între mit și realitate istorică. Statuia zeiței a fost prezentată vineri, 3 mai la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. 

Sculptura votivă din marmură a fost descoperită în 1969 în Alba Iulia și o înfățișează pe zeiță într-o ipostază clasică.

isis

Isis a reprezentat divinul feminin atotputernic, fiind una dintre cele mai importante zeităţi ale lumii antice.

Isis sau ”Cea cu mii de nume”, cum a fost prezentată de către dr. Anca Timofan, arheolog în cadrul Secției Arheologie-Cercetare a muzeului, a evoluat în mod extraordinar de la atributele ei tradiţionale de zeiţă egipteană majoră, la o identitate nouă, mult mai complexă, dobândită în spaţiul religios greco-roman, unde va fi centrul unui cult de mistere remarcabil.

isis

Alături de statueta Isidei a fost expusă și o mică statuetă din bronz reprezentându-l pe Osiris, al cărui mit se construiește în jurul personalității magice și salvatoare a zeiței care i-a fost soție și soră divină.

Cultul isiac s-a răspândit cu rapiditate în lumea mediteraneană, adepţii lui atribuindu-i marii zeiţe venite din Egipt aproape toate puterile divine feminine, toate însușirile specifice zeiţelor panteonului greco-roman și nu numai.

isis

De asemenea, Cetatea din Alba Iulia a fost ”împânzită” de legiuni romane, războinici daci, turiști și loculitori ai orașului cu ocazia Festivalului Roman Apulum, care va debuta oficial sâmbătă în jurul orei 11:00.

CITEȘTE ȘI: 3-5 mai: Festivalul Roman APULUM 2019, „Revolta”. Demonstrații militare, lupte de gladiatori și dansuri antice. PROGRAM

isis

Pe parcursul festivalului, Cetatea Alba Carolina va fi din nou animată cu lupte daco-romane. Ca în fiecare an, nu vor lipsi taberele și atelierele meșteșugărești, luptele de gladiatori, competițiile sportive, dansurile antice și târgul de sclavi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax