Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: TOATE informațiile despre furtuna care a măturat, duminică, județul Alba. IMAGINILE vijeliei și urmările ei la Alba Iulia


Publicat

21706131_10207698144651337_2014799175_oCea mai violentă furtună din ultimii ani a lovit județul Alba, duminică după masă. Cel mai afectat a fost municipiul Alba Iulia, unde vântul a făcut ravagii. O parte dintre acoperișurile improvizate în anii trecuți n-au rezistat rafalelor, care au atins uneori și 90 de kilometri la oră, și s-au prăbușit peste mașini. Vijelia a rupt copaci și a măturat terasele din Cetatea Alba Carolina. Duminică după masă, tot orașul s-a aflat într-o stare de asediu: drumuri blocate, mașini avariate, polițiști, jandarmi și echipe ale ISU. În restul județului, furtuna a lovit Cugirul, unde un eveniment programat la acea oră în oraș a fost abandonat, dar și Sebeșul, care a fost înecat în praf. 

Ceea ce părea o duminică după masă de toamnă călduroasă, s-a transformat în doar câteva minute într-un coșmar pentru albaiulieni. O vijelie a cărei dimensiune a scăpat prognozelor meteo și codurilor de toate felurile emise de autorități, a pornit dinspre Vest și a măturat orașul în mai puțin de 15 minute. Rafalele au ajuns și la 90 de kilometri pe oră, o viteză distrugătoare. Furtuna a venit pe nepregătite, oamenii fiind surprinși de intensitatea ei. De alfel, o cititoare a siteului a sesizat că populația nu a fost alertată. ”Oare nu ar fi trebuit înainte de furtună în timpul furtunii, să fi sunat sirenele de atenționare pentru populație? Cele care sunt testate mereu?” s-a întrebat aceasta într-un mesaj transmis ziarului nostru.

21868414_1807665622584833_1594457595_oZece acoperișuri, majoritatea improvizate, nu au rezistat și au fost aruncate peste mașinile parcate în apropiere, sau pe carosabil. Zeci de copaci au fost rupți și un mare număr de locuitori au rămas fără energie electrică.

Terasele din Cetatea Alba Carolina au fost măturate. Umbrelele și scaunele au fost aruncate în toate direcțiile, oamenii aflați la acea oră în zonă reușind să se adăpostească pe unde au apucat. Majoritatea lor au spre mașinile cu care veniseră, unde au așteptat calmarea vântului.

”Mergeam în vizită la cineva cu familia și în jurul meu am văzut cum zboară bucăți de acoperiș. În fața mașinii au căzut niște bucăți de lemne și tablă. Fetița mea s-a speriat foarte tare și am fost norocoși să ne putem întoarce acasă” ne-a spus un cititor Alba24 care se afla în trafic exact în zona în care a căzut pe carosabil acoperișul din zona bisericii Sf. Ecaterina.

Vedeți mai jos un colaj de imagini video, surprinse în timpul furtunii și imediat după:

Imediat după ce s-a potolit vântul, oamenii au urcat pe acoperișuri pentru a verifica starea lor, un lucru extrem de periculos, au avertizat reprezentanții ISU.

Bilanțul furtunii la Alba Iulia

21706131_10207698144651337_2014799175_oSpre seară, au apărut și primele date centralizate după furtună de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba: șase persoane rănite, peste 15.000 de oameni fără curent electric, zeci de copaci doborâţi de vijelie, cel puţin 10 acoperişuri prăbuşite sau desprinse de pe blocuri (la Alba Iulia) şi mai multe maşini avariate.

Echipe ale autorităților locale au intervenit în mai multe zone din oraș. Bilanțul a fost pe măsura forței vântului: Ampoi II (bucăţi acoperiş desprinse de pe un bloc; 2 maşini avariate), Bd. Revolutiei lângă biserica Sf. Ecaterina (acoperiş prăbuşit peste maşini), strada Arnsberg 2 locaţii (acoperiş prăbuşit, maşini avariate), zona Fortuna (acoperiş prăbuşit peste maşină), zona statia de Salvare (acoperiş), strada Arieşului (acoperiş), Cetatea Alba Carolina în apropiere de Piaţa Cetăţii (copaci căzuţi), str. Ghe Şincai (acoperiş desprins, risc cădere), str. Ciorcârliei (stâlp electric căzut), zona Selgors (acoperiş căzut), Ampoi 1 (acoperiş risc cădere), Lalalelor, Gării şi Vânătorilor-Detunata, copaci prăbuşiţi (a intervenit SVSU).

Ce s-a întâmplat în restul județului

IMG-20170917-WA0004Şi la Cugir a fost furtună violentă. Programul Festivalului „Toamna Cugireană” a fost întrerupt pentru câteva ore. Au fost rupte corturile amenajate la locul evenimentului și marfa a fost împrăștiată înainte ca comercianții să apuce să o pună la adăpost. Acoperişul unui bloc a fost smuls și aruncat pe marginea blocului, unde stătea amenințător să cadă.

Pe strada Doinei din localitate, un acoperiș al unui bloc de patru etaje s-a desprins și a rămas agățat de marginea blocului. Reprezentanții Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Cugir au intervenit pentru îndepărtarea pericolului, iar Poliţia Rutieră a întrerupt temporar circulația în zonă. Din fericire, nimenii nu a fost rănit.

La Sebeș, vântul puternic a ridicat un nor de praf deasupra orașului. ”A fost ca în Sahara, furtună de nisip, la Sebeș”, a scris un cititor Alba24.

Drumuri blocate în Apuseni și turiști rămași pe drumul spre Scărișoara

Vijelia a rupt copaci și în Munții Apuseni. Drumul Naţional 1R, între localităţile Horea şi Albac, în Apuseni, a fost blocat, duminică după-amiaza, după ce mai mulţi copaci s-au prăbuşit pe carosabil, în timpul furtunii. DJ750 Gârda – Dealul Ordâncuşii a fost, de asemenea, blocat de copaci. Pe un drum forestier, între Lupşa şi Bistra, trei maşini erau blocate.

Zeci de turiști au rămas blocați pe drumul de acces spre ghețarul de la Scărișoara, însă situația a fost remediată destul de repede. Copacii au blocat temporar și ale drumuri din județ, dar spre seară, autoritățile au anunțat eliberarea tuturor drumurilor.

Bilanț

În judeţ, au fost înregistrate şase cazuri în care persoane au fost rănite în timpul furtunii şi au avut nevoie de asistenţă medicală. Potrivit ISU Alba, una dintre ele a suferit o fractură, alta un traumatism toracic, iar patru cazuri au fost de plăgi şi escoriaţii.

Tot în judeţ, au fost afectate de vântul puternic 256 de posturi de transformare de la reţeaua electrică. Un număr de 15.162 de abonaţi au rămas fără curent.

Vestul României, răscolit de o furtună comparabilă cu o tornadă

Ceea ce s-a întâmplat la Alba Iulia reprezintă doar ecoul unei furtuni care a fost comparată cu o tornadă și care a răscolit vestul ţării duminică după-amiază. Opt oameni şi-au pierdut viaţa în Timiş, Arad şi Bistriţa-Năsăud.
În doar 15 minute, vijelia a făcut prăpăd. Copaci puşi la pământ, acoperişuri smulse, zeci de autoturisme distruse. Vântul a început să sufle cu putere, cu rafale de peste 90 de kilometri pe oră. Zeci de copaci au fost smulşi din rădăcini şi multe acoperişuri au zburat de pe clădirile pe care le protejau. Cum nu au existat avertizări meteo cu privire la violenţa furtunii, oamenii au fost luaţi prin suprindere în timp ce profitau de finalul de weekend în aer liber. Furtuna de sfârşit de vară de numai un sfert de oră a făcut victime aproape cât un uragan: 8 morţi şi 67 de răniţi.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Campania BlooDoChallenge: Donatorii de sânge și trombocite, recompensați de localul ”La Poartă” din Alba Iulia

Publicat

Localul ”La Poarta” din Alba Iulia a venit partener oficial BlooDoChallenge, ceea ce înseamnă că fiecare donator de sânge sau trombocite poate fi recompensat.

Reprezentanții localului spun că inițiativa lor este menită să încurajeze lumea să doneze.

”Începând de astăzi, oamenii trebuie să-și descarce aplicația, după care să-și facă cont pe aplicație.
Se pot programa pentru donare lunar, iar pentru fiecare donație acumulează puncte, iar pe baza acelor puncte, noi o să avem diverse oferte în aplicație.
Tot ce trebuie oamenii sa facă, este sa scaneze un cod QR oferit la vaccinare pentru a acumula puncte, după care să vină la noi și să aleagă una dintre ofertele din aplicație”, au transmis reprezentanții ”La Poarta”. 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Planetele Venus, Marte și Mercur se pot vedea cu ochiul liber în luna mai 2021. Când poți descoperi pe cer ”Luceafărul de seară”

Publicat

sursa foto: stellarium.org

Trei planete ale sistemului solar pot fi văzute, în luna mai seara, pe cer, cu ochiul liber – Venus, Marte și Mercur. Astronomii anunță că că planeta Venus e mai puțin vizibilă la începutul lunii, Marte nu este foarte strălucitoare, iar Mercur se vede cel mai bine în primele douăzeci de zile din luna mai.

Venus și Mercur urmează să se “suprapună” 

În serile de mai se pot vedea Venus, Mercur și Marte. După ora 2 dimineața răsar Saturn și Jupiter.

Potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti, planeta Venus începe luna mai aproape de orizont, însă se ridică în fiecare zi. La mijlocul lunii mai, planeta apune mai târziu şi este astfel, mai vizibilă.

Venus și Mercur își fac apariția pe cerul de seară. Venus se vede mai greu la începutul lunii, dar din ce în ce mai bine spre sfârșitul ei, și rămâne pe cer pe tot parcursul verii și toamnei.

Mercur se vede ma ușor în primele 20 de zile de mai, deasupra orizontul de vest. Căutați în crepuscul o stea strălucitoare, nu foarte aproape de orizont, dar nici prea sus, a cărei lumină nu pâlpâie. Se poate vedea de la apusul Soarelui până în jurul ore 21:30.

Venus începe luna mai aproape de orizont, dar se ridică în fiecare zi, la mijlocul acesteia începând să apună mai târziu și să se vadă mai ușor. Este mai strălucitoare decât Mercur și vede în aceeași regiune de cer cu acesta, înspre vest.

Cele două planete se apropie aparent una de alta și se vor întâlni în ultima săptămână a lunii mai. Cel mai aproape vor fi între 27 și 30 mai. Practic, între 24 și 31 mai cele două planete se vor putea vedea în același câmp vizual al unui binoclu care mărește de 7ori (7×50).

Luna trece prin preajma celor două planete în serile de 12, 13 și 14 mai.

Cele două planete vor urma să se apropie una de cealaltă şi se vor “suprapune” în ultima săptămână a lunii mai, fenomenul fiind cel mai vizibil între 27 şi 30 mai.

Între 24 şi 31 mai, cele două planete se vor putea vedea în acelaşi câmp vizual al unui binoclu care măreşte de 7 ori (7×50).

Conform informațiilor furnizate de Observatorul Astronomic, pe parcursul lunii mai, planeta Marte va străbate toată constelaţia Gemini.

La sfârşitul lunii, se va afla în preajma stelelor Castor şi Pollux, cele mai strălucitoare din constelaţie.

Planeta se vede de la apusul Soarelui până la miezul nopţii, când apune.

Luna ajunge în preajma planetei în serile de 15 şi 16 mai.

Când se vor putea vedea și alte planete

După ora 2.00 dimineaţa răsare Saturn şi, la o oră după acesta, Jupiter, potrivit oamenilor de știință. Saturn se află într-o constelaţie în care nu se găsesc stele strălucitoare.

Prin urmare, dacă priviţi înspre sud-est, aproape de orizont, veţi vedea planeta, ca o stea strălucitoare care nu pâlpâie.

În stânga sus faţă de planetă, foarte aproape, se află steaua theta Capricorni, aflată la 158 de ani lumină depărtare.

Dacă priviţi în aceeaşi direcţie, după ora 3 veţi vedea două stele strălucitoare, Saturn şi Jupiter (Jupiter fiind mai strălucitor).

Chiar dacă se află în aceeaşi zonă de cer, planetele se află în constelaţii diferite: Saturn este în Capricornus, iar Jupiter în Aquarius.

Jupiter este de două ori mai aproape de noi decât Saturn, la 765 de milioane de kilometri.

Dacă doriţi să le priviţi prin telescop va trebui aşteptaţi până când se ridică pe cer, cândva înainte de răsăritul Soarelui.

Luna trece prin preajma planetelor în dimineţile de 4-5 mai şi 30 mai – 2 iunie.

Dimineaţa răsare şi planeta Neptun, dar aceasta nu se vede cu ochiul liber. Cerul nopţilor de mai este dominat de steaua strălucitoare, de culoare gălbuie, Arcturus din constelaţia Bootes (Bouarul).

Luna în luna mai 2021

Pe 3 mai se produce faza de Ultimul Pătrar, la ora 22:54.

Pe 11 mai se produce faza de Lună Nouă, la ora 22:00.

Începând cu data de 13 mai Luna începe să se vadă seara pe cer.

Pe 19 mai se produce faza de Primul Pătrar, la ora 22:06.

Pe 26 mai se produce faza de Lună Plină, la ora 14:18. Luna pare plină între 25 și 27 mai.

Surse: Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Recordul mondial pentru cel mai mare urs vânat, stabilit în România. Ursul Lache a fost împușcat de Nicolae Ceaușescu

Publicat

România deține recordul mondial pentru cel mai mare urs împușcat într-o partidă de vânătoare. Ursul se numea Lache și a fost împușcat la o partidă de vânătoare din 1983. Vânătorul a fost chiar președintele României, dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu.

Recordul mondial pentru cel mai mare urs vânat a fost înregistrat de către Nicolae Ceaușescu în 1983, la Poiana Brașov, unde apropiații dictatorului organizaseră o sesiune de vânătoare special pentru el.

Citește și Asalt asupra castelului din Riegersburg, aparținând prințului care a împușcat ursul din Covasna. Sute de români lasă comentari

Potrivit DCNews, ursul împușcat de Ceaușescu a primit 687 de puncte și reprezintă un record mondial pentru un astfel de trofeu.

Ursul ucis de Ceaușescu are cu aproape 100 de puncte mai multe decât ursul Arthur, împușcat la Ojdula, Covasna, pe 13 martie 2021, de către Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein.

Ceaușescu ar fi împușcat ursul pentru a doborî recordul lui Iosif Broz Tito. Ursul Lache a crescut într-o grădină zoologică și avea peste 400 de kilograme.

Vezi și VIDEO: Urs filmat în apropierea barajului de la Feneșasa. Numărul exemplarelor semnalate în județul Alba a crescut foarte mult

Pentru a fi vânat l-au lăsat în libertate, iar cel care a pus ochii pe ”trofeu” a fost chiar ”primul vânător al țării”, dictatorul Nicolae Ceaușescu.

Oamenii săi l-au ademenit pe animal, iar Ceaușescu a tras destul de aproape, doborându-l imediat. Blana-trofeu este expusă și în ziua de azi la Muzeul Cinegetic din Posada.

sursa: EVZ Capital

Foto: captură video youtube

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Zeci de posturi bine plătite, scoase la concurs în județul Alba. Condiții de participare și documente necesare

Publicat

36 posturi, vacante, în afara organigramei sunt scoase la concurs de Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane Regiunea Centru (OIR POSDRU Centru). 

Posturile vacante sunt pe o perioadă determinată până la sfârșitul anului 2023. 

Înscrierile pentru concurs au început din 27 aprilie și durează până în data de 13 mai la ora 14.00.

Înscrierea la concursul organizat de OIR POSDRU Regiunea Centru se realizează electronic, prin încărcarea dosarului de concurs utilizând link-ul concurs.oirposdrucentru.ro.

Dosarul de concurs reprezintă fişierul cu dimensiunea de maximum 50 MB care va cuprinde toate documentele solicitate la înscriere, scanate unele după altele.

Mai multe detalii și documentele necesare pot fi accesate AICI

Ce posturi sunt scoase la concurs

Compartiment Monitorizare Proiecte – 17 posturi, din care:

– 7 posturi de expert 1A (minim 5 ani vechime în specialitatea studiilor sau în domeniul fondurilor europene);

– 10 posturi de expert 1 (minim 1 an vechime în specialitatea studiilor sau în domeniul fondurilor europene)

Compartiment Verificare Proiecte – Unitate Verificare Proiecte – 16 posturi, din care:
– 5 posturi de expert 1A (minim 5 ani vechime în specialitatea studiilor sau în domeniul fondurilor europene);

– 11 posturi de expert 1 (minim 1 an vechime în specialitatea studiilor sau în domeniul fondurilor europene)

Compartiment Verificare Proiecte – Unitate Verificare Achiziţii şi Conflicte de Interese – 3 posturi, din care:

– 1 post de expert 1A (minim 5 ani vechime în specialitatea studiilor sau în domeniul fondurilor europene)

– 2 posturi de expert 1 (minim 1 an vechime în specialitatea studiilor sau în domeniul fondurilor europene)

Condiţii de participare

II. 1. Condiţii specifice ocupare posturi în cadrul Compartimentului Monitorizare
Proiecte:

a). Expert 1A – 7 posturi în cadrul Compartimentului Monitorizare Proiecte;
– studii superioare absolvite cu diplomă de licenţă sau adeverinţă valabilă emisă de universitate până la eliberarea diplomei (inclusiv sistem Bologna)

– minim 5 ani vechime în specialitatea studiilor sau în domeniul fondurilor europene;

– cunoştinţe de operare/programare pe calculator: Windows, Word, Excel, Power Point, Internet Explorer, Microsoft Outlook – nivel de bază;

– disponibilitatea pentru deplasări poate constitui un avantaj.

b). Expert 1 – 10 posturi în cadrul Compartimentului Monitorizare Proiecte

– studii superioare absolvite cu diplomă de licenţă sau adeverinţă valabilă emisă de universitate până la eliberarea diplomei (inclusiv sistem Bologna)

– minim 1 an vechime în specialitatea studiilor sau în domeniul fondurilor europene

– cunoştinţe de operare/programare pe calculator: Windows, Word, Excel Power Point, Internet Explorer, Microsoft Outlook – nivel de bază;

– disponibilitatea pentru deplasări poate constitui un avantaj

II.2. Condiţii specifice ocupare posturi în cadrul Unității Verificare Proiecte (Compartimentul Verificare Proiecte);

a) Expert 1A – 5 posturi în cadrul Unității Verificare Proiecte;

– studii superioare absolvite cu diplomă de licenţă sau adeverinţă valabilă emisă de universitate până la eliberarea diplomei (inclusiv sistem Bologna);

– minim 5 ani vechime în specialitatea studiilor sau în domeniul fondurilor europene;

– cunoştinţe de operare/programare pe calculator: Windows, Word, Excel, Power Point, Internet Explorer, Microsoft Outlook – nivel de bază;

– disponibilitatea pentru deplasări poate constitui un avantaj.

b). Expert 1 – 11 posturi în cadrul Unității Verificare Proiecte

– studii superioare absolvite cu diplomă de licenţă sau adeverinţă valabilă emisă de universitate până la eliberarea diplomei (inclusiv sistem Bologna)

– minim 1 an vechime în specialitatea studiilor sau în domeniul fondurilor europene;

– cunoştinţe de operare/programare pe calculator: Windows, Word, Excel, Power Point, Internet Explorer, Microsoft Outlook – nivel de bază;

– disponibilitatea pentru deplasări poate constitui un avantaj.

II.3. Condiţii specifice ocupare posturi în cadrul Unității Verificare Achiziţii şi Conflicte de Interese (Compartimentul Verificare Proiecte);

a). Expert 1A – 1 post în cadrul Unității Verificare Achiziţii şi Conflicte de Interese

– studii superioare absolvite cu diplomă de licenţă sau adeverinţă valabilă emisă de universitate până la eliberarea diplomei (inclusiv sistem Bologna);

– minim 5 ani vechime în specialitatea studiilor sau în domeniul fondurilor europene;

– perfecţionări/specializări relevante în domeniul achiziţiilor publice atestate de diplome sau certificate

– cunoştinţe de operare/programare pe calculator: Windows, Word, Excel, Power Point, Internet Explorer, Microsoft Outlook – nivel de bază;

– disponibilitatea pentru deplasări poate constitui un avantaj.

b). Expert 1 – 2 posturi în cadrul Unității Verificare Achiziţii şi Conflicte de Interese

– studii superioare absolvite cu diplomă de licenţă sau adeverinţă valabilă emisă de universitate până la eliberarea diplomei (inclusiv sistem Bologna);

– minim 1 an vechime în specialitatea studiilor sau în domeniul fondurilor europene;

– perfecţionări/specializări relevante în domeniul achiziţiilor publice atestate de diplome sau certificate

– cunoştinţe de operare/programare pe calculator: Windows, Word, Excel, Power Point, Internet Explorer, Microsoft Outlook – nivel de bază;

– disponibilitatea pentru deplasări poate constitui un avantaj.

Dosarul de concurs va conţine, în mod obligatoriu, următoarele documente:

a) Cerere de înscriere (Anexa 1) adresată directorului executiv al OIR POSDRU Regiunea Centru;

b) Curriculum Vitae model Europass;

c) Copia actului de identitate sau orice document care atestă identitatea, potrivit legii, după caz;

d) Copii ale diplomelor, documentelor care atestă nivelul studiilor efectuate și ale altor acte care atestă efectuarea unor specializări, precum și copiile documentelor
care atestă îndeplinirea condițiilor specifice prevăzute pentru ocuparea postului;

e) Copii ale documentelor care să ateste vechimea în specialitatea studiilor sau în domeniul fondurilor europene, necesară ocupării postului;

f) Adeverință medicală care să ateste starea de sănătate corespunzătoare, eliberată cu cel mult 6 luni anterior derulării concursului de către medicul de familie al candidatului sau de către unitățile sanitare abilitate. Adeverința care atestă starea de sănătate conține, în clar, numărul, data, numele emitentului și calitatea acestuia, în formatul standard stabilit de Ministerul Sănătății. Adeverinţa medicală se prezintă în original la data susţinerii interviului.

g) Cazierul judiciar, aflat în termen de valabilitate, sau o declarație pe proprie răspundere că nu are antecedente penale care să-l facă incompatibil cu funcția pentru
care candidează. În toate situațiile, cazierul judiciar va fi depus în original la data susținerii interviului;

h) Acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal (Anexa 2);

Documentele din dosarul de concurs se prezintă în original, pentru verificarea conformităţii cu realitatea, doar de către candidaţii declaraţi ADMIŞI în urma susţinerii interviului.

Calendarul concursului 

1. Publicarea anunțului de concurs: 26.04.2021
2. Constituire comisie de concurs și soluționare a contestațiilor: 26.04.2021
3. Depunerea dosarelor de către candidaţi  27.04.2021 – 13.05.2021, ora 14:00
4. Afișare rezultate selecţie dosare de concurs: 14.05.2021
5. Depunere eventuale contestaţii selecţie dosare: 17.05.2021
6. Soluţionare eventuale contestaţii selecţie dosare: 18.05.2021
7. Perioadă desfăşurare probă interviu:
8. 24.05.2021- 31.05.2021
9. Afişare rezultat interviu: 02.06.2021
10. Depunere eventuale contestaţii interviu: 03.06.2021
11. Soluţionare eventuale contestaţii interviu: 04.06.2021
12. Afişare rezultate finale: 04.06.2021

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate