Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO-VIDEO: TOATE informațiile despre furtuna care a măturat, duminică, județul Alba. IMAGINILE vijeliei și urmările ei la Alba Iulia

Publicat

21706131_10207698144651337_2014799175_o Cea mai violentă furtună din ultimii ani a lovit județul Alba, duminică după masă. Cel mai afectat a fost municipiul Alba Iulia, unde vântul a făcut ravagii. O parte dintre acoperișurile improvizate în anii trecuți n-au rezistat rafalelor, care au atins uneori și 90 de kilometri la oră, și s-au prăbușit peste mașini. Vijelia a rupt copaci și a măturat terasele din Cetatea Alba Carolina. Duminică după masă, tot orașul s-a aflat într-o stare de asediu: drumuri blocate, mașini avariate, polițiști, jandarmi și echipe ale ISU. În restul județului, furtuna a lovit Cugirul, unde un eveniment programat la acea oră în oraș a fost abandonat, dar și Sebeșul, care a fost înecat în praf. 

Ceea ce părea o duminică după masă de toamnă călduroasă, s-a transformat în doar câteva minute într-un coșmar pentru albaiulieni. O vijelie a cărei dimensiune a scăpat prognozelor meteo și codurilor de toate felurile emise de autorități, a pornit dinspre Vest și a măturat orașul în mai puțin de 15 minute. Rafalele au ajuns și la 90 de kilometri pe oră, o viteză distrugătoare. Furtuna a venit pe nepregătite, oamenii fiind surprinși de intensitatea ei. De alfel, o cititoare a siteului a sesizat că populația nu a fost alertată. ”Oare nu ar fi trebuit înainte de furtună în timpul furtunii, să fi sunat sirenele de atenționare pentru populație? Cele care sunt testate mereu?” s-a întrebat aceasta într-un mesaj transmis ziarului nostru.

21868414_1807665622584833_1594457595_o Zece acoperișuri, majoritatea improvizate, nu au rezistat și au fost aruncate peste mașinile parcate în apropiere, sau pe carosabil. Zeci de copaci au fost rupți și un mare număr de locuitori au rămas fără energie electrică.

Terasele din Cetatea Alba Carolina au fost măturate. Umbrelele și scaunele au fost aruncate în toate direcțiile, oamenii aflați la acea oră în zonă reușind să se adăpostească pe unde au apucat. Majoritatea lor au spre mașinile cu care veniseră, unde au așteptat calmarea vântului.

”Mergeam în vizită la cineva cu familia și în jurul meu am văzut cum zboară bucăți de acoperiș. În fața mașinii au căzut niște bucăți de lemne și tablă. Fetița mea s-a speriat foarte tare și am fost norocoși să ne putem întoarce acasă” ne-a spus un cititor Alba24 care se afla în trafic exact în zona în care a căzut pe carosabil acoperișul din zona bisericii Sf. Ecaterina.

Vedeți mai jos un colaj de imagini video, surprinse în timpul furtunii și imediat după:

YouTube video

YouTube video

Imediat după ce s-a potolit vântul, oamenii au urcat pe acoperișuri pentru a verifica starea lor, un lucru extrem de periculos, au avertizat reprezentanții ISU.

Bilanțul furtunii la Alba Iulia

21706131_10207698144651337_2014799175_o Spre seară, au apărut și primele date centralizate după furtună de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Alba: șase persoane rănite, peste 15.000 de oameni fără curent electric, zeci de copaci doborâţi de vijelie, cel puţin 10 acoperişuri prăbuşite sau desprinse de pe blocuri (la Alba Iulia) şi mai multe maşini avariate.

Echipe ale autorităților locale au intervenit în mai multe zone din oraș. Bilanțul a fost pe măsura forței vântului: Ampoi II (bucăţi acoperiş desprinse de pe un bloc; 2 maşini avariate), Bd. Revolutiei lângă biserica Sf. Ecaterina (acoperiş prăbuşit peste maşini), strada Arnsberg 2 locaţii (acoperiş prăbuşit, maşini avariate), zona Fortuna (acoperiş prăbuşit peste maşină), zona statia de Salvare (acoperiş), strada Arieşului (acoperiş), Cetatea Alba Carolina în apropiere de Piaţa Cetăţii (copaci căzuţi), str. Ghe Şincai (acoperiş desprins, risc cădere), str. Ciorcârliei (stâlp electric căzut), zona Selgors (acoperiş căzut), Ampoi 1 (acoperiş risc cădere), Lalalelor, Gării şi Vânătorilor-Detunata, copaci prăbuşiţi (a intervenit SVSU).

Ce s-a întâmplat în restul județului

IMG-20170917-WA0004 Şi la Cugir a fost furtună violentă. Programul Festivalului „Toamna Cugireană” a fost întrerupt pentru câteva ore. Au fost rupte corturile amenajate la locul evenimentului și marfa a fost împrăștiată înainte ca comercianții să apuce să o pună la adăpost. Acoperişul unui bloc a fost smuls și aruncat pe marginea blocului, unde stătea amenințător să cadă.

Pe strada Doinei din localitate, un acoperiș al unui bloc de patru etaje s-a desprins și a rămas agățat de marginea blocului. Reprezentanții Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Cugir au intervenit pentru îndepărtarea pericolului, iar Poliţia Rutieră a întrerupt temporar circulația în zonă. Din fericire, nimenii nu a fost rănit.

La Sebeș, vântul puternic a ridicat un nor de praf deasupra orașului. ”A fost ca în Sahara, furtună de nisip, la Sebeș”, a scris un cititor Alba24.

Drumuri blocate în Apuseni și turiști rămași pe drumul spre Scărișoara

Vijelia a rupt copaci și în Munții Apuseni. Drumul Naţional 1R, între localităţile Horea şi Albac, în Apuseni, a fost blocat, duminică după-amiaza, după ce mai mulţi copaci s-au prăbuşit pe carosabil, în timpul furtunii. DJ750 Gârda – Dealul Ordâncuşii a fost, de asemenea, blocat de copaci. Pe un drum forestier, între Lupşa şi Bistra, trei maşini erau blocate.

Zeci de turiști au rămas blocați pe drumul de acces spre ghețarul de la Scărișoara, însă situația a fost remediată destul de repede. Copacii au blocat temporar și ale drumuri din județ, dar spre seară, autoritățile au anunțat eliberarea tuturor drumurilor.

Bilanț

În judeţ, au fost înregistrate şase cazuri în care persoane au fost rănite în timpul furtunii şi au avut nevoie de asistenţă medicală. Potrivit ISU Alba, una dintre ele a suferit o fractură, alta un traumatism toracic, iar patru cazuri au fost de plăgi şi escoriaţii.

Tot în judeţ, au fost afectate de vântul puternic 256 de posturi de transformare de la reţeaua electrică. Un număr de 15.162 de abonaţi au rămas fără curent.

Vestul României, răscolit de o furtună comparabilă cu o tornadă

Ceea ce s-a întâmplat la Alba Iulia reprezintă doar ecoul unei furtuni care a fost comparată cu o tornadă și care a răscolit vestul ţării duminică după-amiază. Opt oameni şi-au pierdut viaţa în Timiş, Arad şi Bistriţa-Năsăud.
În doar 15 minute, vijelia a făcut prăpăd. Copaci puşi la pământ, acoperişuri smulse, zeci de autoturisme distruse. Vântul a început să sufle cu putere, cu rafale de peste 90 de kilometri pe oră. Zeci de copaci au fost smulşi din rădăcini şi multe acoperişuri au zburat de pe clădirile pe care le protejau. Cum nu au existat avertizări meteo cu privire la violenţa furtunii, oamenii au fost luaţi prin suprindere în timp ce profitau de finalul de weekend în aer liber. Furtuna de sfârşit de vară de numai un sfert de oră a făcut victime aproape cât un uragan: 8 morţi şi 67 de răniţi.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement