Eveniment
Sfaturi pentru tinerii actori: „Să joci bine, mă!” și teatru în provincie. Dorina Lazăr și Pavel Bartoș, față în față cu publicul albaiulian
În ultima zi a Festivalului de Teatru „Povești”, albaiulienii au avut ocazia să se întâlnească față în față cu doi mari actori din România și două generații diferite, Dorina Lazăr și Pavel Bartoș. Au povestit despre viața de actor și au oferit câteva sfaturi pentru tinerii care visează la o profesie de actor. Dorina Lazăr a spus la Alba Iulia că în general actorii se bucură de festivaluri de teatru, pentru că în ziua de astăzi „cultura este trimisă în dosul ușii”, și nimeni nu o mai promovează.
Trebuie să iubești locul unde joci, scena, reflectoarele, fotoliile, mașiniștii, pentru că spune Dorina Lazăr asta este cel mai important lucru într-un teatru.
A povestit de anii de facultate, ca și când i-ar fi terminat ieri. Și-a amintit de regizorul Alexandru Finți, care dădea indicații până în seara premierei studenților, iar când cortina trebuia să se ridice, Dorina Lazăr a povestit că acesta îi prindea de obraji și le spunea: „Jucați bine mă!”.
Acesta este și sfatul actriței pentru tinerii care vor să ajungă în fața unui public numeros, în rolul de actor: „Să joci bine mă!”.
Să fii actor e lucru mare în ziua de astăzi, pentru că este o profesie „îngrozitor de grea”, spune Dorina Lazăr. Iar pentru tinerii care vor să își „croiască” un drum în teatrul românesc, actrița le recomandă un stomac bun care să „digere” umilințe, invidie.
„Dacă nu ai un stomac bun ca să digere umilința pe care ți-o aplică textul, după aceea concurența cu colegii tăi, supușenia față de regizor. Aș sfătui un actor care vrea să intre în profesia asta teribil de disciplinat, de ordonat, ca o matematică. Un spectacol, o trupă e un colectiv. E ca o hidră cu multe capete, dar toate trebuie să convergă în aceeași direcție”, spune Dorina Lazăr.
Pavel Bartoș încă se consideră un tânăr actor, care mai are multe de învățat de la colegii de breaslă cu experiență. Din experiență vorbește și de începuturile unei cariere actoricești. A început să joace pe scena Teatrului Puck din Cluj -Napoca, a fost și la Teatrul din Satu Mare, mai precis pe scene mici, până să ajungă la Teatrul Odeon din București. Motiv pentru care îi sfătuiește pe actori la început de drum să „meargă în provincie să joace”.
„Un tânăr actor are posibilitatea să joace mult mai mult în provincie, să își rupă gâtul, picioarele, etc. și să îi fie mai bine decât în București. Aici trebuie să stea să aștepte acel rol, acel spectacol sau aceea aduiție. Dacă ar fi să dau un sfat ar fi mergeți și jucați în provincie. Aș sfătui un tânăr actor să meargă la cât mai multe festivaluri de gen, Gala Hop.”, este recomandarea lui Pavel Bartoș pentru tinerii care visează la o viață de actor.
Actorul le mai spune că atunci când se vor simți pregătiți că pot să face pasul cel mare și au un „stomac tare”, atunci să bată la „porțile” Bucureștiului. Sunt actori care se simt penbil la început, fapt pentru care Bartoș spune că numai „pe la 60 de ani o să fii foarte pregătit” să fi actor.
Legătura dintre menopauză și manageriatul unui teatru, traiul decent și televiziunea
Pe lângă profesia de actori, Dorina Lazăr și Pavel Bartoș mai au și alte ocupații. Dorina Lazăr cea de manager al Teatrului Odeon, iar Pavel Bartoș, moderator la două emisiuni de succes, „Vocea României” și „Românii au talent” alături de Smiley.
Dorina Lazăr este actriță la Teatrul Odeon din 1969, iar la vârsta de 74 de ani, teatrul este casa ei. Ca să fii un bun manager, actrița ne dezvăluie că trebuie „să fii la menopauză, să nu ai ambiții și să nu vrei nimic pentru tine”.
Televiziunea îți oferă decența traiului și popularitatea. Bartoș a mărturisit că popularitatea pe care a o obține la TV încearcă să o transfere la teatru. Recunoaște că asta l-a ajutat să atragă și mulți fani, pentru că spune că are „lipici” la mame și tați.
Cu toate că televiziunea este „scena” popularității, Dorina Lazăr a ținut să precizeze că „este remarcant la Pavel că se ține cu dinții să existe în viața teatrului și în distribuțiile teatrului”.
În ceea ce privește acele comentarii răutăcioase, care se transformă în cronici de teatru, Dorina Lazăr a menționat că la începutul carierei „pentru mine a contat foarte mult ce se scria despre mine și spectacolele în care jucam, dar acum nu mai acord atâta credit tuturor celor scriu despre teatru. Există oameni care nu au îndeajunsă pregătire ca să facă cronică”.
După mai bine de o oră de discuții în care cei prezenți la întâlnire s-au și amuzat, cei doi actori au încheiat cu vorba lui Avram Iancu: „No hai, să mergem!”. Bineînțeles că nu au plecat fără să acorde autografe și să se fotografieze cu albaiulienii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News