Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO/VIDEO: Depozitul de deșeuri de la Galda, cel mai mare din Transilvania, finalizat după un an de controverse

Publicat

galda

Consiliul Județean Alba a recepționat principalul obiectiv de investiții din cadrul infrastructurii de deșeuri din județ. Este vorba despre Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Galda de Jos care a fost recepționat în urmă cu câteva zile, după remedierea celor 24 de neconformități constatate anul trecut, dintre care cea mai importantă a fost stabilizarea taluzului aferent zonei de tratare. Centrul este cel mai mare din Transilvania și unul dintre cele mai mari din România. 

Centrul de management al deșeurilor se compune dintr-un depozit ecologic cu o capacitate de aproximativ 543.ooo de tone pe an, o stație de sortare cu o capacitate de 42.ooo de tone pe an și o stație de tratare mecano-biologică cu o capacitate de peste 65.000 de tone pe an. Este vorba despre un ansamblu complex, care va permite reciclarea deșeurilor, separarea lor și sortarea lor. Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Dumitru Fulea, a spus că ”este o realizare extraordinară pentru județul Alba, modernă, la standarde europene, care rezolvă o problemă de mediu”.

YouTube video

Execuția lucrărilor precum și proiectarea zonei de tratare a deșeurilor au fost realizate de Asocierea Porr Construct SRL – Porr Bau GmbH – Entsorga Italia SpA, având o valoare de aproape 24 de milioane de euro.

Cum funcționează sistemul

Potrivit reprezentantului antreprenorului, Cristian Nicolai, procesul de tratare are trei faze principale. Într-o primă fază, deșeurile sunt tocate cu ajutorului unui tocător, metalele sunt extrase cu ajutorul unui separator magnetic, sunt cernute în bucăți de aproximativ 60 de milimetri, după care sunt compostate.

A doua fază este tratarea biologică care durează 21 de zile și are loc în 18 biocelule unde materialul cu fracția mai mică de 60 de milimetri va fi supus unui tratament de bio-oxidare prin insuflarea de aer cu ajutorul unui sistem de ventilare. În paralel, se asigură umiditatea necesară materialului  prin inermediul unui sistem de irigare, ambele procese fiind controlate prin intermediul unui sistem instalat în clădirea administrativă.

Ultima fază este cea de rafinare și maturare desfășurată într-o hală unde materialul biostabilizat va fi cernut cu ajutorul unei site de rafinare mobilă și, după 15 zile va fi folosit ca strat zilnic de acoperire a deșeurilor din depozitul ecologic. În total, la toate acest operațiuni vor lucra minim 58 de oameni.

Construcția centrului de management al deșeurilor a durat doi ani și jumătate și a fost finanțată prin ”POS MEDIU 2007 – 2013” și prin ”POIM 2014-2020”. ”Este una dintre cele mai importante realizări ale Consiliului Județean Alba. Este la nivelul oricărei astfel de investiții din lume” a spus președintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

Controversele din jurul investiției

Investiția a născut controverse între beneficiar, Consiliul Județean Alba și asocierea care a realizat investiția. În timpul execuției lucrărilor au apărut alunecări de teren iar pentru stabilizare a fost nevoie de 46 de ziduri, fundate pe micro-piloți forați la partea de jos și ancorați în partea de sus, ziduri menite să stabilizeze taluzul. În plus, a fost nevoie de un sistem de drenaj care să preia apa. O lucrare complicată și scumpă pe care reprezentanții CJ Alba au refuzat să și-o asume, considerând că responsabil este constructorul care de altfel a realizat și proiectarea, nu doar execuția. Lucrările au fost realizate deocamdată pe cheltuiala Asocierii Porr Construct SRL – Porr Bau GmbH – Entsorga Italia SpA. Reprezentantul constructorului a spus că lucrările suplimentare ar fi de aproximativ 7 milioane de lei.

Managerul de proiect, Dan Popescu, a spus că instituția pe care o reprezintă nu va plăti diferențele de costuri. De cealaltă parte, reprezentantul asocierii care a realizat construcția, consideră alunecarea de teren ca fiind un eveniment imprevizibil, de unde ar rezulta că banii pentru lucrările suplimentare ar trebui să fie recuperați de la Consiliul Județean. ”Este o problemă care ține de juridic, nu sunt în măsură să fac declarații de acest gen”, a spus acesta când a fost întrebat dacă este posibil un proces în instanță pe acest subiect între instituția publică și constructor. Neoficial, se pare că asocierea care a realizat construcția ar fi transmis CJ Alba intenția de a încerca să își recupereze banii în instanță.

Centrul de management al deșeurilor va intra în funcțiune după finalizarea licitației pentru selectarea operatorului, aflată în curs. Inițial, Consiliul Județean Alba a intenționat înființarea unui operator propriu pentru deșeurile din Alba, având în vedere că investiția este realizată 100%, însă finanțarea europeană pe care au folosit-o nu a permis acest lucru în primii 5 ani.

Tot acordul finanțatorului este necesar și în viitor, în cazul în care alte județe ar intenționa să utilizeze, contracost, depozitul de la Galda de Jos.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement