Connect with us
Publicitate

Eveniment

”Gabriel Resources” a plătit 1,8 milioane de dolari pentru lobby în Congresul SUA. Interesele din jurul proiectului aurifer mort, de la Roșia Montană, reînvie

galerie

Publicat

rosia montana Ceea ce este ilegal în România, este posibil în SUA. Compania ”Gabriel Resources Ltd.” a plătit 1,8 milioane de dolari pentru activități de lobby în Congresul SUA. Banii au fost achitați pentru promovarea intereselor miniere ale companiei în România, în condițiile în care proiectul aurifer de la Roșia Montană a fost sistat, iar disputa s-a mutat în instanță. Miza: compania cere statului român peste 4 miliarde de dolari. În plus, unul dintre acționari, Beny Steinmetz are probleme cu legea și a fost arestat în Israel. 

Informația potrivit căreia ”Gabriel Resources LTD”, avându-l drept unul dintre principalii acționari pe miliardarul israelian Beny Steinmetz, a plătit în Congresul SUA activităţi de lobby de 1,8 milioane dolari pentru promovarea intereselor miniere în România a apărut pe siteul sorinamatei.ro.

Bani pentru lobby în Congresul SUA, o practică pentru penalii României

beny steimetz Potrivit sursei citate, datele oficiale ale Congresului Statelor Unite ale Americii arată că, în ultimii ani, nu mai puţin de 9 companii/instituţii şi persoane din România sau cu afaceri puternice în țara noastră, au angajat, pe teritoriul SUA, importante companii de lobby, de avocatură sau comunicare pentru a-şi face imagine şi a-şi promova/susţine interesele punctuale în Camera Reprezentanţilor, Senatul SUA şi alte structuri ale administraţiei americane. Pentru toate acestea au plătit cel puţin 3,130 milioane de dolari (echivalentul a 2,66 milioane de euro).

Societatea de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii a plătit până acum 370.000 de dolari pentru activităţi de lobby referitoare la „supremaţia legii” în Congresul SUA, Rompetrol –800.000 de dolari, Grampet SA/Gruia Stoica- 30.000 de dolari şi Dan Adamescu, prezentat în Congresul SUA ca “prizonier/deţinut politic în România”, a plătit 130.000 de dolari.

”De remarcat parte dintre aceştia şi-au plătit lobby în Congresul SUA înainte de a fi investigaţi de autorităţile judiciare din România (Gabriel Resources LTD/Beny Steinmetz, Grampet SA/Gruia Stoica) însă alţii şi-au comandat activităţile de lobby în Congres după ce autorităţile judiciare din România au declanşat investigaţii penale (Ţucă Zbârcea& Asociaţii/avocat partener Robert Roşu, Rompetrol/ Dinu Patriciu, Dan Adamescu)” a scris Sorina Matei pe siteul ei.

Activitatea de lobby presupune că o persoană sau companie interesată de un subiect poate plăti unui politician, grup sau orice persoană cu putere de decizie o sumă de bani pentru a-i susține interesele (inclusiv legislativ). În România, acest lucru ar fi ilegal.

Interesele din jurul afacerii de la Roșia Montană au crescut după oprirea proiectului

În mod paradoxal, interesele care privesc (deja) fostul proiect de la Roșia Montană sunt și mai mari decât înainte de suspendarea acestuia. Acum nu mai este vorba despre muncă (exploatarea zăcământului aurifer/argintifer) ci doar despre bani.

Dincolo de problemele penale ale unuia dintre acționarii ”Gabriel”, miza este cu mult mai importantă. Disputa pentru proiectul minier de la Roșia Montană, derulată în tăcere sub tutela Băncii Mondiale ar putea lăsa România fără 4 miliarde de dolari. Procesul are loc într-o tăcere absolută, agreeată atât de România, cât și de compania străină.

John and Jenny Paulson Fiind vorba despre mulți bani pe care i-ar putea încasa de la statul român, compania a reușit să crească interesul pentru această afacere și să adune în jurul ei entități care speră la o felie din câștigul ipotetic viitor. De exemplu, în proces se implică financiar de partea ei și un fond de investiții de pe Wall-Street, despre care se spune că susține financiar partea companiei în procesul de la International Centre for Settlement of Investment Disputes – ICSID din Washington.

De asemenea, în afacere a fost cooptat și unul dintre cei mai apropiați oameni de afaceri din anturajul familiei Trump. Este vorba despre miliardarul John Paulson, finanțator al campaniei prezidențiale a lui Donald Trump. Soția sa, Jenny Zaharia, este româncă, el însuși având legături cu România prin bunicii materni, emigrați din țara noastră în SUA.

Procedurile care l-au îmbogățit țin de speculațiile inteligente pe bursă, uneori la limita legală, însă aproape întotdeauna dincolo de limita morală. În ultimii ani a devenit un investitor major în aur, fiind interesat de proiectul de la Roșia Montană, într-un moment foarte vulnerabil pentru investiție.

protest Paulson - Mediafax Implicarea acestuia în proiectul din Munții Apuseni nu a rămas neobservată. Cu aproape patru ani în urmă, când Paulson a cumpărat 16% din acțiunile companiei, casa acestuia din New York a fost pichetată săptămânal de un grup de români stabiliți în SUA.

Deși au fost invitați în biroul său, oamenii au refuzat să se întâlnească cu acesta, preferând o corespondență scrisă. Protestatarii au avut atunci și un mic succes, venind la protest cu o oră mai devreme și reușind ”să-l prindă” pe Paulson când se întorcea de la alergarea de dimineață. Casa acestuia a mai fost vizitată în trecut și de protestatarii din cadrul mișcării ”Ocupy Wall Street”.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate