Economie
Gabriel Resources Ltd. s-a delistat de pe Bursa din Toronto. Acțiunile de la Roșia Montană, în cădere
Gabriel Resources Ltd., acţionarul majoritar al companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), şi-a delistat acţiunile de pe Toronto Stock Exchange, una dintre cele mai mari burse din lume şi le-a transferat pe o altă platformă de tranzacţionare electronică din Canada, TSX Venture Exchange. Un motiv ar putea fi acela că în ultimele 12 luni, acţiunile Gabriel Resources s-au depreciat la Bursa din Toronto cu peste 24%, iar de la începutul lui 2018 au scăzut cu mai mult de 14%. Pe noua platformă, o acţiunea Gabriel se tranzacţionează cu 0,395 de dolari. Noua platformă are costuri mai mici, este mai puţin reglementată şi are obligaţii de raportare şi transparenţă mai reduse.
”Gabriel” a cerut delistarea acţiunilor sale ordinare de pe Toronto Stock Exchange şi a primit aprobare condiţionată pentru transferul acestora pe TSX Venture Exchange prin procedurile accelerate de listare ale acestei platforme. Argumentul reprezentanţilor companiei este că ”transferul îi va creşte eficienţa operaţională şi îi va reduce costurile, permiţându-le totodată acţionarilor să beneficieze în continuare de lichiditate la tranzacţionare pe o bursă recunoscută, în linie cu strategia companiei de a reduce costurile şi de a se concentra pe litigiul împotriva României”.
Litigiul în chestiune este de fapt un proces desfășurat la Washington, având ca miză proiectul minier de la Roșia Montană. Procesul are loc într-o tăcere absolută, agreeată atât de România, cât și de compania străină și ar putea lăsa România fără 4 miliarde de dolari. De altfel, proiectul minier a fost unul ”cu cântec”, încă de la început fiind implicate servicii secrete și personaje controversate.
Ultima audiere în proces, cu participarea ambelor părţi, este prevăzută pentru intervalul 9-20 septembrie 2019, iar decizia finală ar putea fi luată în anul 2020.
TSX Venture Exchange este o platformă bursieră exclusiv electronică, cu costuri mai mici, mai puţin reglementată şi cu obligaţii de raportare şi transparenţă mai reduse decât Toronto Stock Exchange, fiind destinată în principal companiilor cu capitalizări medii şi mici, inclusiv start-up-urilor, gradul de risc al investiţiilor fiind mai mare.
Un motiv ar putea fi acela că în ultimele 12 luni, acţiunile Gabriel Resources s-au depreciat la Bursa din Toronto cu peste 24%, iar de la începutul lui 2018 au scăzut cu mai mult de 14%. Pe noua platformă, o acţiunea Gabriel se tranzacţionează cu 0,395 de dolari.
Capitalizarea bursieră a companiei este de aproape 152 de milioane de dolari. Potrivit ultimelor date disponibile, cei mai mari acţionari ai Gabriel Resources sunt Electrum Global Holdings (15,7%), BSG Capital (15,6%), Baupost Group (14,8%), Newmont (13,2%) şi Paulson & Co (9,9%).
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News