EVENIMENT
Gospodăriile țărănești care vor să vândă produse din legume și fructe, obligate să se înregistreze la direcțiile sanitare. PROIECT
Gospodăriile țărănești care vor să vândă produse din producția proprie de legume și fructe vor fi obligate să se înregistreze la direcțiile sanitar-veterinare. Potrivit unui proiect de ordin publicat recent de ANSVSA, producătorii locali vor putea vinde astfel de produse în limita a 800 de kilograme anual, sau vor trebui să se organizeze ca persoane juridice.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară pentru Siguranța Alimentelor (ANSVA) a lansat în dezbatere, pe 4 noiembrie, un proiect de ordin care modifică și completează normele sanitare veterinare referitoare la procedura de înregistrare a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală din gospodăriile țărănești.
Gospodăriile țărănești care vor să vândă produse din legume și fructe, obligate se înregistreze la direcțiile sanitare
Gospodăria ţărănească de legume şi fructe este definită drept unitatea în care producătorii primari de legume şi fructe îşi obţin din producţia proprie produse prelucrate din legume şi fructe, pe care le comercializează, în cantitate limitată, fără a fi încadraţi într-o formă juridică de organizare.
Producătorii primari de legume şi fructe care deţin o gospodărie ţărănească de legume şi fructe trebuie să se înregistreze la direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, prin notificarea activităţilor lor, de obţinere şi vânzare a produselor prelucrate din legume şi fructe.
Pentru notificarea activităților lor, producătorii vor depune la DSVSA următoarele documente:
- o notificare în care se înscriu activitățile desfășurate și locurile de valorificare a produselor obţinute, conform modelului din Anexa nr. 21 la norma sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;
Vezi AICI – Anexa 21 – Notificare pentru desfășurarea activităților de obținere si valorificare a unor produse prelucrate din legume şi fructe într- o gospodărie ţărănească de legume şi fructe (în format .PDF)
- copie de pe actul de identitate al producătorului primar;
- documentul din care să rezulte starea de sănătate a producătorului și a membrilor familiei sale;
- copia atestatului de producător și o copie a carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol, eliberat de primării sau după caz, copia atestatului de gospodărie țărănească şi o copie a carnetului de comercializare, eliberate de Cooperativa Agricolă, în baza Legii nr. 566/2004 a cooperației agricole, cu modificările și completările ulterioare;
- dovada care atestă că au fost achitate tarifele prevăzute în legislația specifică în vigoare.
Cantitatea totală de produse prelucrate din legume și fructe, obținute într-o gospodărie ţărănească de legume şi fructe este limitată la maxim 800 kg/an.
Activitățile gospodăriilor ţărăneşti de legume şi fructe vor fi înregistrate într-un registru special de către DSVSA și postate pe site-ul ANSVSA, în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentației complete.
Activitatea de vânzare a produselor prelucrate din legume și fructe care nu sunt obținute de către producătorul primar de legume și fructe, din producția proprie sau care sunt obținute și vândute de acesta dar depășește anual cantitatea prevăzută se poate realiza doar în condițiile în care producătorul este constituit într-o formă de organizare juridică pentru desfășurarea acestor activități și după obținerea documentului de înregistrare pentru siguranța alimentelor prevăzut la Anexa nr. 10 la norma sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor.
Obligațiile producătorilor care deţin o gospodărie ţărănească de legume şi fructe
Producătorii primari de legume și fructe care deţin o gospodărie ţărănească sunt obligați să respecte, pentru legumele și fructele pe care le produc, condițiile privind igiena produselor alimentare şi ghidurile de bune practici de igienă elaborate de asociațiile profesionale și avizate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
Gospodăria ţărănească de legume şi fructe poate funcționa în incintele existente în locuințe particulare sau în spaţii în care se desfășoară una sau mai multe activități conexe cu producția primară de produse agricole.
Producătorii primari de legume și fructe care deţin o gospodărie ţărănească de legume şi fructe trebuie să aplice toate măsurile necesare pentru evitarea oricărui risc de contaminare a produselor alimentare în timpul obținerii și expunerii lor la vânzare.
Valorificarea produselor prelucrate din legume și fructe, obținute într-o gospodărie ţărănească de legume şi fructe se realizează numai la locul de producere sau în locuri publice de pe raza județului unde se află exploatația agricolă și județele limitrofe, destinate comercializării precum: piețe, târguri, expoziții, cu ocazia manifestărilor organizate în perioada sărbătorilor religioase sau altor asemenea evenimente publice organizate periodic.
În situația gospodăriilor țărănești prevăzute de Legea nr. 566/2004 a cooperației agricole, cu modificările și completările ulterioare, valorificarea produselor prelucrate din legume și fructe se poate realiza prin Cooperativele Agricole.
Cerințe pentru produsele prelucrate din legume și fructe obținute într-o gospodărie țărănească
Produsele prelucrate din legume și fructe obținute într-o gospodărie ţărănească de legume şi fructe trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:
- să provină din materii prime, legume și fructe, sigure şi adecvate pentru consumul uman şi să fie manipulate de persoane care respectă normele de igienă personală, care deţin carnet de sănătate și echipament de protecție corespunzător;
- să nu fie falsificate sau să prezinte modificări anormale ale aspectului/culorii, mirosului, gustului ori consistenței;
- să nu fie contaminate cu diferite impurități, să nu fie transportate sau prezentate în ambalaje murdare, ruginite ori improprii pentru produsele respective;
- să fie identificate prin etichete pe care sunt înscrise menţiuni referitoare la producător, denumirea produsului, data obţinerii şi elemente individuale de identificare (numerotarea ambalajelor), condiţiile de păstrare şi, după caz, orice alte date necesare informării adecvate a consumatorului.
În locurile publice amenajate, unde sunt expuse la vânzare, în cantitate limitată, produse prelucrate din legume şi fructe, producătorii trebuie să aibă o stare de igienă corespunzătoare, să poarte echipamente de protecţie alimentară şi să deţină asupra lor un document din care să rezulte că nu suferă de boli care pot fi transmise prin intermediul alimentelor.
Expunerea spre vânzare, în locurile publice a produselor prelucrate din legume şi fructe obținute într-o gospodărie ţărănească de legume şi fructe, se realizează în vitrine sau prin alte mijloace adecvate, care să elimine orice posibilitate de contaminare a produselor expuse.
Producătorii primari de legume și fructe, care deţin o gospodărie ţărănească de legume şi fructe, trebuie să informeze direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, atunci când constată că produsele obţinute şi destinate vânzării constituie un risc pentru sănătatea publică.
Activităţile de obţinere şi vânzare în cantitate limitată a produselor prelucrate din legume şi fructe sunt supuse controlului privind siguranţa alimentelor efectuat de direcţia sanitarveterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.