Actualitate
Grup de susţinere a Proiectului Roşia Montană, lansat la Bucureşti
Grupul de Susținere a Proiectului Roșia Montană s-a lansat oficial în cadrul unei conferințe organizate miercuri, 22 iunie 2011, la București, în prezența a peste 100 de participanți, susținători ai proiectului minier. Grupul cuprinde 48 de organizații, instituții și persoane din diverse domenii de activitate.
Iniţiativa formării Grupului de Susţinere al Proiectului Roşia Montană aparţine unor organizații patronale, sindicale și ONG-uri care au studiat documentația proiectului minier și au vizitat zona. Aceştia consideră proiectul ca fiind viabil economic, respectă normele legislative, are componentă dedicată restaurării și promovării valorilor de patrimoniu și aduce beneficii economice, culturale și de mediu la nivel local și național.
Grupul va susţine întâlniri cu lideri de opinie din diferite domenii de activitate, conferințe, prezentări, dezbateri publice, pentru realizarea unui dialog constructiv şi echilibrat pe tema necesității demarării cât mai rapide a proiectului minier.
Consiliu Coordonator care va superviza activitatea și strategia de comunicare a organizației este compus din: Ovidiu Nicolescu, președinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR); Ion Popescu, președintele Confederației Sindicale Naționale Meridian; Eugen Furdui, primarul comunei Roșia Montană; Tiberiu Andrioaiei, vicepreședintele Patronatului Societăților din Construcții (PSC); dr. Andrei Jurca, președintele Asociației „Pro Roșia Montană”; Bogdan Baltazar, consultant financiar; prof. univ. dr. ing. Emil Pop, rectorul Universității din Petroșani; prof. univ. dr. Moise Achim, rectorul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
Cei 48 de membri deja înscriși în Grup reprezintă sindicate, asociații patronale, primării de orașe și comune din comunități cu tradiție minieră și nu numai, fundații și organizații nonguvernamentale din diverse medii și chiar persoane fizice.
„Grupul este o inițiativă fără precedent în România, însă și proiectul minier de la Roșia Montană reprezintă, la rândul său, o miză pozitivă fără precedent pentru economia României. Am observat, în diverse evenimente organizate atât în zona Munților Apuseni, cât și în alte orașe ale țării, că există foarte multe persoane, dar și foarte multe organizații din mediul public și privat care cred cu tărie în necesitatea implementării acestui proiect de anvergură”, a declarat Ovidiu Nicolescu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România şi unul dintre reprezentanții Grupului.
Susţinătorii proiectului minier de la Roşia Montană consideră că cei care sunt împotriva proiectului nu cunoasc toate datele problemei. Tocmai de aceea şi-au propus să faca cunoscut proiectul în toate mediile în care activează, astfel încât tot mai mulţi cetăţeni să fie conştienţi de importanţa lui pentru dezvoltarea economiei româneşti. Totuşi, aceştia au recunoscut că decizia finală de a demara sau nu proiectul va fi una politică.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Radu
miercuri, 22.06.2011 at 21:31
Era si timpul sa apara o organizatie care sa fie cu capul pe umeri si sa lupte impotriva ong-urilor. Abia astept prima dezbatere publica sa vedem cum o sa iasa
Dan
joi, 23.06.2011 at 09:06
Analiza unui proiect dureaza mult timp, iar decizia daca e bun sau nu si mai mult. Uite cateva organizatii care au stat sa i-a decizia asta nu au sarit imediat la concluzii si uite ca a iesit o decizie buna pentru noi