Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvern: Afirmația conform căreia virusul SARS-CoV-2 nu ar fi fost izolat în laborator este imprecisă și înșelătoare

Publicat

Pe fondul derulării campaniei de vaccinare în întreaga Uniune Europeană, apar tot mai multe surse online – din alte țări europene și din România – care contestă eficacitatea și necesitatea vaccinării împotriva COVID-19 pe motiv că virusul SARS-CoV-2 nu ar fi fost încă izolat în laborator.

Potrivit reprezentanților Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19, aceste surse citează o „majoritate a medicilor”, fără a oferi detalii suplimentare, apelând la o tehnică înșelătoare, bazată pe argumentul autorității, cu scopul de a diminua încrederea populației în vaccinare.

„Așa cum am spus, răspândirea acestei informații înșelătoare a căpătat amploare inclusiv în spațiul online din România”, au transmis sâmbătă reprezentanții Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19, care au făcut câteva clarificări în acest sens:

„Cercetătorii chinezi au izolat virusul în laborator încă din luna ianuarie 2020, la mai puțin de o lună de la depistarea primelor cazuri de infecție cu virusul SARS-CoV-2. Genomul a fost izolat cu ajutorul probelor recoltate de la nouă pacienți internați în Wuhan. Ulterior, secvențierea ARN-ului viral a fost transmisă către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și pusă, astfel, la dispoziția specialiștilor din întreaga lume. Virusul a prezentat o similaritate foarte mare cu două coronavirusuri prezente la anumite specii de liliac, unul dintre aceste virusuri fiind SARSCoV, cu care se aseamănă în proporție de 79,5%. Această similitudine stă la baza denumirii SARS-CoV 2. De asemenea, noul coronavirus este asemănător în proporție de 50% și cu cel care cauzează sindromul respirator MERS (Middle East Respiratory Syndrome), identificat pentru prima dată în Orientul Mijlociu (de unde și denumirea).

Studii comparative ulterioare au contribuit la individualizarea principalelor caracteristici ale noului coronavirus. National Library of Medicine (Biblioteca Națională de Medicină) din Statele Unite a făcut publică încă din februarie 2020 schema evoluției filogenetice a virusului. Pagina dedicată studiului SARS-CoV-2 a înregistrat până în prezent rezultatele a sute de teste și secvențieri din întreaga lume. De asemenea, organizația independentă GISAID (Global Initiative on Sharing Avian Influenza Data) a inventariat deja 3,937 de genomuri prezente în spațiul european.

Până în acest moment, majoritatea țărilor afectate de pandemie a reușit să izoleze virusul în laborator, publicându-și rezultatele studiilor la nivel internațional. Una dintre țările care au reușit izolarea virusului în laborator este și România. Conform anunțului Ministerului Sănătății din data de 8 ianuarie, Institutul de Boli Infecțioase ”Profesor Dr. Matei Balș” a reușit secvențierea genomică a unei tulpini de coronavirus similară celei descoperite inițial în Marea Britanie.

În concluzie, afirmația conform căreia virusul SARS-CoV-2 nu ar fi fost izolat în laborator este imprecisă și înșelătoare. În prezent, există sute de secvențieri publicate în jurnalele de specialitate prestigioase la nivel internațional. De altfel, impactul pandemiei a condus la alocarea de fonduri suplimentare pentru cercetare, iar accesul neîngrădit la datele științifice a avut o contribuție esențială la dezvoltarea vaccinurilor împotriva Covid-19 într-un timp scurt.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax