Actualitate
Guvernul a schimbat, azi noapte, și Codul Rutier. Noutăţi pentru șoferii care sunt prinși băuți la volan
Ordonanţa de urgenţă emisă marţi seara de Guvernul Grindeanu şi publicată după ora 1.00, în noaptea de marţi spre miercuri, aduce modificări și Codul Rutier. Ce trebuie să știe șoferii care sunt prinși băuți la volan.
Prin modificările aduse la codurile penale, Executivul pune în acord şi un articol privind conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice cu o decizie a Curții Constituționale a României (CCR) din 2014.
Astfel, potrivit deciziei CCR, alcoolemia nu poate fi stabilită „la momentul prelevării probelor biologice”, ci doar în raport cu momentul săvârşirii faptei.
Codul penal, la articolul 336, prevedea incriminarea conducerii pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.
CCR a stabilit că sintagma „la momentul prelevării mostrelor biologice” este neconstituţională, iar OUG de acum preia modificarea adusă de Curte.
Ordonanţa de urgenţă nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, publicată în Monitorul Oficial miercuri, 1 februarie, prevede, privitor la infracțiunea de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, că art. 336 alin. (1) va avea următorul cuprins: „Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă”.
De asemenea, se introduce o nouă infracțiune: Consumul de alcool sau de alte substanţe ulterior producerii unui accident de circulaţie
„Fapta conducătorului unui vehicul sau a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, ori a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a consuma alcool, produse ori substanţe stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora, după producerea unui accident de circulaţie care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, până la recoltarea probelor biologice, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
Nu constituie infracţiune consumul de medicamente cu efecte similare produselor sau substanţelor stupefiante, după producerea accidentului de circulaţie şi până la sosirea poliţiei la faţa locului, dacă acestea sunt administrate de personal medical autorizat, în cazul în care acestea sunt impuse de starea de sănătate sau de vătămarea corporală a conducătorului auto”, se precizează în document.
sursa: realitatea.net
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News