Connect with us
Publicitate

Economie

Guvernul pregătește reforma sistemului de pensii. Ministrul Muncii, despre recalcularea pensiilor: Formula de calcul e în lucru

Publicat

Guvernul pregătește reforma sistemului de pensii și urmează să vină cu o nouă formulă de calcul, până în martie 2023, pentru a nu pierde bani europeni. Ministrul Muncii, Marius Budăi a explicat luni, la Digi24, că noua formulă de calcul a pensiilor este în lucru. 

Printre obiectivele reformei în sistemul public de pensii se numără recalcularea tuturor dosarelor de pensii și o nouă formulă de creștere a pensiilor bazată pe indicatori, inclusiv economici. 

În martie 2023 ar urma să intre în vigoare o nouă Lege a pensiilor care să asigure echitatea, respectiv respectarea principiului contributivității, caracterul adecvat al pensiilor mici/minime/sociale. Creșterea pensiilor ar urma să fi legată de un mecanism predictibil și nu va mai fi la mâna politicienilor, în scopuri electorale.

Potrivit cerințelor din jalonul PNRR, noua lege a pensiilor va asigura sustenabilitatea fiscală a sistemului de pensii, precum și echitatea, respectarea principiului contributivității, caracterul adecvat al pensiilor mici/minime/sociale și înlocuirea dispozițiilor Legii nr. 127/2019 (inclusiv cele referitoare la perioada de contribuție fixă de 25 ani).

Eventualele modificări în cursul procesului legislativ ar trebui să respecte obiectivul privind stabilitatea cheltuielilor cu pensiile ca procent din PIB, prin includerea, atunci când este necesar, a unor modificări ale parametrilor cu rol de compensare.

Reforma pensiilor ar urma să conțină cel puțin următoarele elemente:

  • va introduce o nouă formulă de calcul pentru pensiile noi și pensiile în curs de plată. Parametrii formulei vor fi aleși cu atenție, în conformitate cu obiectivul urmărit în ceea ce privește nivelul cheltuielilor cu pensiile ca procent din PIB (9,4 % din PIB). În plus, parametrii respectivi nu vor permite creșteri ad­hoc ale nivelurilor pensiilor; Formula detaliată elimină a priori indicele de corecție, se bazează pe numărul de puncte obținute de fiecare beneficiar în conformitate cu principiul contributivității și aplică un mecanism de indexare a pensiilor care nu mai permite majorări ad-hoc.
  • va introduce o nouă regulă de indexare a pensiilor în funcție de nivelul cheltuielilor cu pensiile ca procent din PIB și mecanisme de combatere a indexării ad-hoc;
  • va reduce în mod semnificativ posibilitățile de pensionare anticipată, va introduce stimulente pentru prelungirea vieții profesionale și majorarea voluntară a vârstei standard de pensionare până la 70 de ani, în conformitate cu creșterea speranței de viață, și va egaliza vârsta legală de pensionare pentru bărbați și femei la 65 de ani până în 2035;
  • va introduce stimulente pentru amânarea pensionării;
  • va revizui pensiile speciale pentru a le alinia la principiul contributivității;
  • va consolida principiul contributivității pe care se bazează sistemul;
  • va spori gradul de adecvare a pensiilor minime și a pensiilor mai mici, în special pentru persoanele aflate sub pragul sărăciei;
  • va asigura viabilitatea financiară a pilonului II al sistemului de pensii prin sporirea contribuțiilor la acest pilon de pensii.

Pachetul va putea include legi separate privind regimul general și pensiile speciale.

„Până acum, Ministerul Muncii și toate agențiile din coordonarea ministerului și-au îndeplinit la termen și întocmai toate jaloanele. Faptul că se aruncă pe piață una sau alte variante, unul sau alt scenariu, nu face bine. Noi acum suntem în lucru cu Comisia Europeană, cu cei din Banca Mondială care sunt experți și care sunt în contractul de asistență tehnică. După ce creionăm ceva voi lua parteneri în această discuție pe cei de la sindicate și patronate, vorbim aici de partenerii sociali. (…)

Vorbim de pensiile din sistemul public, în momentul în care introducem formula de calcul, pentru că noi am scris foarte clar în programul de guvernare, de când am intrat în noiembrie, că plecăm de la analiza Legii 127. Pensiile în România ar fi fost recalculate și deja rezolvate dacă cineva la un moment dat nu punea legea pensiilor în paranteze, așa cum a pus și legea salarizării din sistemul public”, a explicat ministrul Muncii, la Digi24.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate