Actualitate
Guvernul va acorda peste 275.000 de euro pentru investiţiile fermierilor şi IMM-uri. Vezi cum poţi să obţii creditul pentru domeniul agricol
Fermierii vor putea accesa credite de maxim 75.000 de euro pentru pentru investiţii. De asemenea, aceştia vor putea primi şi microcredite de maxim 25.000 de euro pentru realizarea producţiei agricole. Un alt ajutor din partea statului nerambursabil vine şi pentru IMM-uri, valoarea lui fiind de 200.000 de euro.
Decizia pentru creditele acordate fermierilor vine din partea Ministerului Agriculturii, care a anuntat ca va înfiinţa un fond pentru acordarea unui sprijin financiar pentru cofinanţarea proiectelor fermierilor.
În ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri pentru dezvoltarea fermelor de familie şi publicată pe site-ul Ministerului Agriculturii se arată că: „Fondul se constituie din prevederile bugetare ale Ministerului Agriculturii, din sumele existente la dispoziţia ministerului provenite din sumele rambursate de institutiile de credit si din sumele disponibilizate ca urmare a restituirii împrumuturilor acordate Fondurilor de Garantare pentru emiterea scrisorilor de garanţie în favoarea APDRP”.
Fermierii care vor să acceseze microcredite de investiţii în domeniul agricol, neeligibile pentru finanţarea din Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală sau obiective de investiţii situate sub nivelul minim de finantare din PNDR vor primi suma maximă de până la 15.000 de euro de beneficiar. Pentru asigurarea contribuţiei proprii la finanţarea proiectelor de investiţii în domeniul agricol cu o valoare eligibilă de până la 125.000 de euro, fermierii pot primi până la 75.000 euro. Totodată, fermierii vor primi microcredite de maxim 25.000 de euro pentru investiţii care nu sunt eligibile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.
Potrivit ordonanţei de urgenţă, fondul va fi accesat şi derulat de către instituţii financiare bancare şi nebancare. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale alocă cu dobândă sume din fondul instituţiilor selectate, pentru microcredite, în următoarele condiţii:
– termenul maxim de restituire: până la 10 ani.
– plafon maxim: conform solicitării instituţiei selectate şi în limita resurselor alocate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
– perioada de graţie acordată de instituţiile selectate potrivit art.16 pentru beneficiarii de microcredite credite: între 1 şi 3 ani, în funcţie de specificul proiectului de investiţii.
Fermierii pot asigura, pentru microcreditele acordate cu garanţii reale pe animale, maşini şi utilaje agricole, ipoteca asupra clădirilor şi terenurilor agricole, plantaţiilor sau orice alte garanţii agreate de instituţiile de credit.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a declarat că scopul înfiinţării fermelor de familie este de a asigura dezvoltarea fermelor, de la ferma de semi-subzistenţă care producea pentru consumul propriu cu comercializarea doar a unei mici părţi din producţia obţinută pe piaţă şi tranziţia pentru a deveni ferme comerciale. Pentru a primi cei 50.000 de euro nerambursabili, ferma familială trebuie să aibă măcar 4 membri, ca să îşi asigure autoconsumul, dar să iasă şi pe piaţă.
În ceea ce priveşte hotărârea guvernului de aprobare a ajutorului de stat nerambursabil pentru IMM-uri, ministrul Maria Grapini, a anunţat că valoarea maximă a suportului financiar este 200.000 de euro cu o condiţie, să angajeze între trei şi şapte persoane, în funcţie de suma primită. Ministrul delegat pentru IMM-uri, mediu de afaceri şi turism a mai declarat că ţinta o reprezintă IMM-urile care au un deficit de competitivitate pe produs datorită unor costuri, ca să îşi mai diminueze din această lipsă de competitivitate pe produs. Astfel că, în funcţie de suma pe care o primesc, 100.000 sau 200.000 de euro, beneficiarii trebuie să facă investiţii şi în felul acesta să creeze locuri de muncă.
sursa: rtv.net, ziare.com
Camelia TOMA
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News