Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Județul Alba pe HARTA CORUPȚIEI: Cei mai mulți inculpați au ocupat funcții publice. Majoritatea au primit pedepse cu suspendare


Publicat

harta coruptiei localePotrivit unei hărți a corupției locale, județul Alba are 1,05 condamnări în perioada 2010-2014. În ultimii patru ani în Alba fost finalizate 36 procese. Dintre acestea 77.78% fiind condamnări cu suspendare (28 de procese), în 41.67% dintre cazuri au fost implicate fonduri UE, în 61.11% dintre cazuri condamnații lucrau în sectorul public și în 44.44% aveau funcție de conducere.

Din totalul inculpaților din județul Alba, 16 au ocupat funcții importante în sectorul public, mai precis 6 polițiști, un procuror, 2 primari, un decan de barou, 2 directori de instituții publice, un medic. Potrivit unui top al centrelor teritoriale anticorupție, DNA Alba Iulia se situează pe locul 13 cu 0,69 condamnări.

Durata medie a pedepsei de închisoare cu executare este de 30 de luni. În majoritatea cazurilor de corupție din Alba, inculpații au primit închisoare cu suspendare.

„Harta corupției locale”  este o analiză lansată de România Curată și Societatea Academică din România, care scoate la iveală numărul cazurilor de corupție din Romînia. Preşedintele SAR, Alina Mungiu-Pippidi spune că un aspect relevat de Harta corupției locale este reprezentat de ponderea mare a primarilor condamnați pentru corupție în perioada menționată. Astfel, între 2010 și 2014 au fost condamnați definitiv 56 de primari și 16 viceprimari.

Pippidi mai precizează că în ciuda declaraţiilor venite de la persoane cu funcţii publice importante, că ar fi trataţi mai aspru decât restul populaţiei, harta a relevat că “ei iau totuşi mai multe pedepse cu suspendare decât pedepse cu executare faţă de simpli “muritori’”.

Așa este cazul și în județul Alba, unde 28 de inculpați dintr-un total de 36 au scăpat de „răcoare”, iar după ani în care au fost judecați au primit „cadou”  pedeapse cu suspendare. Printre procesele instrumentate de DNA în județul Alba, în 15 cazuri au fost implicate fonduri europene, iar din cei 36 de inculpați mai mult de jumătate, respectiv 22 lucrau în sectorul public.

 LISTA inculpaților din perioada 2010-2014,  care au pus județul Alba pe harta corupției locale din România:

Marius Mircea Pop – șef poliție (8 ani de închisoare cu suspendare)

Ioan Berghezan – procuror Parchet (4 ani de închisoare cu executare)

Mirel Vasile Duda – medic șef la Penitenciar (4 ani de închisoare cu suspendare)

Raul Nicolae Hancheș – 4 ani de închisoare cu executare

Ionel Marin – 4 ani de închisoare cu executare

Sorin Gabriel Moldovan – ofițer penitenciar (4 ani de închisoare cu suspendare)

Alexandru Duca – administrator societate comercială (3 ani și jumătate de închisoare cu executare)

Nicolae Blaga – administrator societate comercială (3 ani de închisoare cu executare)

Ioan Toma Cârnaț – referent primărie (3 ani de închisoare cu suspendare)

Marcel Ciocîrlan – ofițer de polițue MAI (3 ani de închisoare cu suspendare)

Adrian Ciugudean – ofițer de polițue MAI (3 ani de închisoare cu suspendare)

Ioana Iuliana Girlea – director Centru Regional de Plăți pentru dezvoltare rurală și pescuit SAPARD (MDRAP) (3 ani de închisoare cu suspendare)
Dănuț Ioan Ispas – consilier Direcția Generală a Finanțelor Publice (3 ani de închisoare cu suspendare)

Adrian Lengher – administrator societate comercială (3 ani de închisoare cu suspendare)

Florin Gabriel Mihăilescu – consilier superior Direcția Generală a Finanțelor publice (3 ani de închisoare cu suspendare)

Ioan Mihalachi – primar (3 ani de închisoare cu suspendare)

Gheorghe Muntean – director Casa de Asigurări de Sănătate (3 ani de închisoare cu suspendare)

Ovidiu Marius Rusu – angajat societate comercială (3 ani de închisoare cu suspendare)

Mihail Ioan Sârbu – consilier Direcție Generală a Finanțelor Publice (3 ani de închisoare cu suspendare)

Laura Mirela Spătaru – angajat societate comercială (3 ani de închisoare cu suspendare)

Dumitru Valentin Dumbrava – ofițer poliție judiciară MAI (2 ani și jumătate de închisoare cu executare)

Ovidiu Sântioana – (2 ani de închisoare cu suspendare)

Doina Scutea – avocat -Decan Baroul Alba (2 ani de închisoare cu suspendare)

Marian Stanciu – (2 ani de închisoare cu executare)

Romeo Aurelian Zaharia – inspector Direcția Sanitar veterinară și pentru siguranța alimentelor (2 ani de închisoare cu suspendare)

Vasile Claudiu Vulpe – (1 an și 8 luni de luni de închisoare cu suspendare)

Anghel Ștefan Bogin – director Direcția Generală a Finanțelor Publice (1 ani și jumătate de închisoare cu suspendare)

Vasile Bereș- director Direcția Sanitar veterinară și pentru siguranța alimentelor (12 luni de închisoare cu executare)

Gheorghe Dănuț Pleșa – subofițer Inspectoratul de Poliție Județean (12 luni de închisoare cu suspendare)

Emil Stanciu – șef serviciu Serviciul Public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor (Prefectură) (12 luni de închisoare cu suspendare)

Alexandru Ioan Bobariu – angajat Direcția Sanitar veterinară și pentru siguranța alimentelor (6 luni de închisoare cu suspendare)

Ioan Toma Cârnaț – președinte ONG (6 luni de închisoare cu suspendare)

Ioan Horhat – primar (6 luni de închisoare cu suspendare)

Beniamin Roman – (6 luni de închisoare cu suspendare)

Eugen Lăpădat – administrator societate comercială (4 luni de închisoare cu suspendare)

Analiza a fost întocmită pe baza datelor obținute de la Direcția Națională Anticorupție, care a publicat 3.125 de comunicate referitoare la condamnările definitive în cazurile instrumentate de către procurorii anticorupție, în perioada 2010 — 2014.

Prin intermediul acestei hărţi interactive se facilitează accesul persoanelor direct interesate de activitatea DNA, precum membrilor societății civile și jurnaliștilor, dar și celor din mediul academic care doresc să analizeze din punct de vedere statistic problematica (anti)corupției și, nu în ultimul rând, al publicului larg la informații descriptive și ușor comparabile la nivel de condamnare individuală.

surse: agerpres, romaniacurată.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Doi urși reperați pe raza județului Alba. Unde au fost descoperite urmele animalelor

Publicat

Prezența a doi urși pe raza județului Alba a fost semnalată, marți, de coordonatorul tehnic al Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Alba, Felix Bogdan Dragomir.

Într-o postare pe Facebook, însoțită de mai multe fotografii acesta a precizat faptul că un exemplar de urs a fost semnalat în zona Crăciunel, iar un altul în proximitatea satului Ighiel.

Reamintim că în urma cu aproximativ o lună prezența unui alt exemplar de urs a fost semnalată în proximitatea municipiului Alba Iulia.

CITEȘTE ȘI: FOTO AVERTIZARE: Un URS de talie mare și-a făcut apariția lângă Alba Iulia. Atenționare pentru cei care merg în drumeții

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Justiţiei: Pensiile de serviciu nu pot fi eliminate. Se dorește să se ajungă la un nivel cât mai aproape de salariu

Publicat

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a afirmat, marţi, că nu este posibil ca pensiile de servicu să fie eliminate, dar se doreşte să se ajungă la un nivel „echilibrat, cât mai aproape de salariu.

„Sunt discuţii care se derulează. Vor fi prezenţi la aceste discuţii de astăzi şi reprezentanţii sistemului judiciar, preşedintele CSM, doamna preşedintă a Înaltei Curţi şi doamna procuror general şi vom discuta şi astăzi, poate şi în altă zi despre problema pensiilor, dar nu în ideea de a se elimina efectiv aceste pensii, pentru că nu este posibil.

Ştim foarte bine, au fost încercări de-a lungul timpului, am tras semnale de alarmă de-a lungul timpului să nu se creeze această iluzie în spaţiul public şi să nu se hrănească acest discurs că aceste pensii pot fi eliminate în totalitate. Aceste pensii de serviciu sunt protejate de Constituţie şi de deciziile Curţii Constituţionale”, a declarat Stelian Ion, la Ministerul Muncii.

El a adăugat că este important să se ajungă „la un nivel echilibrat, cât mai aproape de salariu, aşa cum spun şi normele europene şi cum sugerează şi criteriile internaţionale”.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Noile tarife pentru gunoi în Alba Iulia: Cu cât a scăzut prețul pentru fiecare locuitor în parte. Vot în Consiliul Local

Publicat

Tarifele pentru colectarea și transportul gunoiului din Alba Iulia au fost modificate. Mai exact, tarifele pentru locuitorii din Alba Iulia au scăzut la la aproape 8 lei pe lună. 

De asemenea au scăzut și tarifele pentru agenții economici și instituțiile publice de pe raza orașului.

Noile tarife vor fi utilizate din data de 21 mai.

Hotărârea a fost luată marți, 11 mai, într-o ședință a Consiliului Local Alba Iulia.

Cum s-au modificat tarifele

Colectarea separată, transportul separat și depozitarea deșeurilor municipale nesortate de la persoane fizice, asociații de proprietari la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor – Galda de Jos: de la 14 lei de persoană pe lună, fără TVA, la 7,78 lei pers pe lună fără TVA.

Colectarea separată, transportul separat și depozitarea deșeurilor municipale nesortate de la agenți economici și instituții publice la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor – Galda de Jos: de la 197, 86 lei/mc fără TVA, la tarif propus 109.70 lei/mc fără TVA.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

„Este ca jarul într-o groapă pentru grătar.” Reacțiile nucleare au repornit la Cernobîl. Procesul evoluează lent

Publicat

c

La 35 de ani de la cel mai grav accident nuclear din lume, explozia centralei nucleare de la Cernobîl din Ucraina, reacțiile de fisiune mocnesc din nou în masele de combustibil de uraniu îngropate adânc în interiorul unei hale de reactor deteriorate.

Acum, oamenii de știință ucraineni se străduiesc să stabilească dacă reacțiile se vor distruge singure – sau vor necesită intervenții extraordinare pentru a evita un alt accident, scrie sciencemag.org.

Senzorii urmăresc o creștere a numărului de neutroni, un semnal de fisiune, a raportat săptămâna trecută Anatolii Doroshenko de la Institutul pentru Probleme de Siguranță a Centralelor Nucleare (ISPNPP) din Kiev, Ucraina, în timpul discuțiilor despre dezmembrarea reactorului.

„Există multe incertitudini”, spune Maxim Saveliev al ISPNPP. „Dar nu putem exclude posibilitatea unui accident”.

Numărul de neutroni crește încet, spune Saveliev, sugerând că oamenii de știință mai au câțiva ani pentru a afla cum să înăbușe amenințarea.

Orice remediu pe care el și colegii săi îl vor găsi vor fi de un interes deosebit pentru Japonia, care face față consecințelor propriului său dezastru nuclear de acum 10 ani la Fukushima, notează Hyatt.

Oamenii de știință ai guvernului ucrainean încearcă să înțeleagă dacă aceste reacții vor dispărea aşa cum au apărut, adică singure, sau dacă va fi necesară o intervenție pentru a evita un accident, chiar dacă, evident, nu se vorbeşte de consecințe comparabile cu cele din urmă cu 35 de ani, ci despre un eveniment mult mai mic.

„Este ca și cum ar fi jăratic într-o groapă pentru grătar”, spune Neil Hyatt, chimist expert în materiale nucleare la Universitatea din Sheffield, într-un interviu acordat revistei Science..

Când s-a topit nucleul reactorului, tijele de uraniu folosite drept combustibil, învelişul lor de zirconiu, tijele de grafit și nisipul s-au revărsat ca lava.

Au precipitat în pivnița de la intrarea în reactor unde s-au pietrificat în ceea ce se numește FCM (Fuel containing material – material care conține combustibil) adică 170 de tone de uraniu iradiat.

„Sarcofagul” construit în jurul reactorului la un an după accident a permis să intre apa de ploaie, apă care încetinește neutronii și, prin urmare, crește probabilitatea unei coliziuni cu uraniul.

Noua manta trebuia să protejeze și reactorul de apă și așa a şi făcut până când, în unele locuri, numărul neutronilor a început să crească din nou, aproape dublându-se în patru ani, la camera 305/2.

Se estimează că odată cu uscarea FCM, coliziunile dintre neutroni și atomii de uraniu vor fi mai ușoare, caz în care reacția de fisiune ar putea accelera exponențial, eliberând energie nucleară într-un mod necontrolat.

Nu cum s-a întâmplat în 1986, subliniază oamenii de știință ucraineni.

Efectul ar fi unul limitat, dar ar putea provoca totuşi prăbușirea unor secțiuni instabile ale clădirii, eliberând praf radioactiv în noua structură de protecție.

Sursă: G4media.ro, sciencemag.org

Sursă foto: Documentar HBO Cernobyl

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate