Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Hărţuirea morală la locul de muncă, sancţionată disciplinar, contravenţional şi chiar penal. Proiect la Senat

Publicat

Parlamentarii doresc combaterea hărţuirii morale la locul de muncă, prin reglementarea acesteia în legislaţia naţională, fapta putând fi sancţionată disciplinar, contravenţional şi chiar penal.

În acest sens, la Senat a fost pus în dezbatere publică, în data de 20 decembrie, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Guvern nr.137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare şi a Legii nr.202/2002 privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi

Potrivit proietului, hărţuirea morală la locul de muncă este constituită de orice comportament cu privire la un salariat, de către un alt angajat care este superiorul său ierarhic, de către un subaltern şi/sau de către un coleg, care să aibă drept scop sau efect o deteriorare a condiţiilor de muncă prin lezarea drepturilor sau demnităţii salariatului, prin afectarea sănătăţii sale fizice sau mentale sau prin compromiterea viitorului profesional al acestuia, comportament manifestat în oricare dintre următoarele forme

  • conduită ostilă sau nedorită;
  • comentarii verbale;
  • acţiuni sau gesturi.

„Constituie hărțuire morală la locul de muncă chiar și o singură manifestare serioasă a unui comportament, care poate avea un efect dăunător de lungă durată asupra unui salariat. În înțelesul prezentei legi, stresul și epuizarea fizică intră sub incidența hărțuirii morale la locul de muncă”, se mai precizează în proiect.

Sancţionarea hărţuirii morale

În OG nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare se introduce un alineat potrivit căruia toţi salariaţii care săvârşesc acte sau fapte de hărţuire morală la locul de muncă răspund disciplinar, în condiţiile legii şi al regulamentului intern al angajatorului. Răspunderea disciplinară nu înlătură însă răspunderea contravenţională sau penală a salariatului pentru faptele respective.

Astfel, din punct de vedere contravenţional, hărţuirea morală la locul de muncă prin lezarea drepturilor sau demnităţii se pedepseşte cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei. Din punct de vedere penal, fapta în urma căreia este afectată sănătatea fizică sau mentală a salariatului victimă sau a viitorului profesional al respectivei persoane, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu amendă.

Angajatorii care nu iau măsurile necesare în scopul prevenirii și combaterii actelor de hărțuire morală la locul de muncă, inclusiv prin prevederea în regulamentul intern al unității de sancțiuni disciplinare pentru salariații care săvârșesc acte sau fapte de hărțuire morală riscă amendă contravențională de la 30.000 lei la 50.000 lei. De asemenea, în cazul în care aceștia stabilesc reguli sau măsuri interne care obligă, determină sau îndeamnă angajații la săvârșirea de acte sau fapte de hărțuire morală, aceștia sunt pasibili de o amendă cuprinsă între 50.000 și 200.000 de lei.

sursa: legestart.ro, senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax