Connect with us
Advertisement

Eveniment

Hărțuirea sexuală în școli și universități, pedepsită cu închisoare: Ce pățesc profesorii care cer favoruri studenților

Publicat

Hărțuirea sexuală în școli și universități: Profesorii care hărțuiesc sexual elevii sau studenții vor fi pedepsiți mai aspru și vor fi înscriși în registrul național al infractorilor sexuali.

Legea a fost promulgată și a intrat în vigoare în data de 6 ianuarie.

Legea a fost inclusă în Codul penal. Pedepsele pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar sau universitar care hărţuiesc sexual elevi sau studenţi se majorează cu o treime.

Pedeapsa poate ajunge de la 8 luni la 4 ani și interzicerea pentru o perioada de 1-5 ani de a mai practica profesia.

Condamnarea va fi înscrisă atât în cazier cât și în Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale.

Premieră națională: Primul GHID privind hărțuirea sexuală și morală la locul de muncă. Cazuri de conduită ostilă față de angajați

Până acum, potrivit Codului Penal, hărţuirea sexuală era restricţionată la situaţiile în care exista o „relaţie de muncă sau similară” între victimă şi agresor, scrie Adevărul.

Hărțiorea sexuală din partea profesorilor: Ce aduce nou legea

În Codul Penal de până acum hărțuirea sexuală era considerată infracțiune dacă victima era intimidată sau pusă într-o situație umilitoare în repetate rânduri.

Fapta era definită ca „pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relații de muncă sau al unei relații similare, dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusă într-o situație umilitoare”.

Acest lucru înseamnă că hărţuirea sexuală în mediul şcolar sau universitar nu putea fi sancţionată conform legii penale. Proiectul de lege nou adoptat a schimbat însă acest lucru.

Legea instituie două forme agravante ale infracțiunii, întemeiate pe natura raportului dintre făptuitor şi victimă.

Este vorba despre situațiile în care faptele au fost săvârșite împotriva unui student sau elev, de către un cadru didactic, auxiliar şi administrativ din învăţământul universitar sau preuniversitar.

În aceste cazuri, pentru a se pune în mișcare acțiunea penală nu va fi necesară plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Totodată, pedeapsa maximă urmează să fie dublată, de la 1 an la 2 ani de închisoare.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la PNL, PSD, USR și neafiliați, proiectul modifică definiţia infracţiunii de hărțuire sexuală definite la art. 223 din Noul Cod Penal.

Hărțuire sexuală: doar 19 condamnări în 8 ani

Potrivit statisticilor, în ultimii 8 ani au existat doar 19 condamnări pentru hărțuire sexuală.

Infracțiuni mai grave, precum violul sau actul sexual cu un minor, au avut un număr mult mai mare de condamnări.

România condamnată la CEDO

Inițiatorii proiectului subliniază că hărțuirea sexuală este tratată insuficient chiar și în cadrul unei relații de muncă, iar victimele suferă stigmatizare socială, în timp ce comportamentul agresorului este tolerat.

De asemenea, se menționează hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului din 2022, în care statul român a fost condamnat pentru modul în care s-a desfășurat urmărirea penală în cazul unor fapte de hărțuire sexuală la locul de muncă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement