Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Huda lui Papară, peșteră capcană pentru turiștii fără experiență, rai subteran pentru speologi. Ce nu știai despre ea

Publicat

Una dintre cele mai spectaculoase peșteri din România, Huda lui Papară, devine în anumite condiții un loc extrem de periculos, o capcană pentru turiști. 

Aflată în Munţii Trascăului din judeţul Alba, aceasta este una dintre cele mai mari peșteri din țară. Atenție însă, este doar pentru turiștii experimentați. 

Primăvara, o ploaie torențială sau o viitură provocată de topirea zăpezilor și a gheții poate închide peșterea și poate ridica nivelul apelor la un nivel periculos. 

Peștera este cunoscută pentru formațiunile sale impresionante de stalactite și stalagmite, precum și pentru cursul subteran al râului Huda, care trece prin peșteră.

Peștera este una dintre cele mai lungi din România, cu o lungime totală de aproximativ 16 km, dar doar primele 4 km sunt deschise pentru turiști.

Peștera Huda lui Papară este o atracție turistică populară în Munții Apuseni, fiind cunoscută atât pentru frumusețea sa naturală, cât și pentru aventurile subterane pe care le oferă.

Huda lui Papară: vizitarea peșterii

Pentru a vizita peștera, este necesară o îmbrăcăminte adecvată, de preferință echipament de protecție, și o bună pregătire fizică.

În plus, este nevoie și de un aviz prealabil. Salvamont Alba colaborează cu proprietarul unei cabane din zonă, care este și ghid al zonei.

  • Peștera este catalogată ca fiind cea mai lungă, cea mai denivelată, cea mai dificilă, cu cea mai mare sală, cu cea mai înaltă galerie, cu cel mai lung curs subteran al unui râu, dar și cu cel mai mare debit, cu cea mai mare cascadă, cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa, dar și cu cel mai mare depozit de chiropterit, precum și cu cele mai lungi și mai numeroase excentrite (monocristale de calcit crescute excentric pe pereți sau tavan și care provin din depunerea calcitului dintr-o apă peliculară care îmbracă întreaga formă) din România.

Se estimează că procesul de formare al Peșterii Huda lui Papară a început acum aproximativ 2 milioane de ani, în urma eroziunii și coroziunii constante a rocilor calcaroase din zonă de către apele subterane.

De-a lungul timpului, apa a scos din stâncă coridoare, galerii, săli, forme ciudate, stalactite și stalagmite, creând o peșteră fascinantă și unică în lume.

Citeşte şi HARTA SPEOLOGICĂ a județului ALBA: Doar două din cele peste 15 peșteri sunt amenajate turistic. Vezi ce frumuseți subterane zac în Apuseni

Accesul în Peștera Huda lui Papară se află la o altitudine de 567 de metri, fiind reprezentat de un portal impresionat, o uriașă și îngustă despicătură, cu o înălțime de 37 de metri, în peretele masiv de calcar, se menționează pe același site.

La 50 de metri după intrarea în peșteră, se află Cascada Evantai, o cascadă de mari dimensiuni formată de căderea apei de pe un bloc de stâncă.

Trecerea de cascadă este anevoioasă, fiind necesară escaladarea sa. Urmează o stâncă mare lipită de pereții galeriei, ce poartă numele Inima de Piatră.

În Sala Minunilor se ajunge după escaladarea unor blocuri masive de piatră numite Baricada și traversarea a două lacuri subterane.

Sala imensă uimește prin înălțimea sa de 102 m. Aici este locul în care hibernează cea mai mare colonie de lilieci din Europa, datorită temperaturilor propice cuprinse între 10 și 20 grade C.

Tavanul sălii este presărat cu stalactite, unele chiar de dimensiuni mari.

Fauna cavernicolă este în curs de cercetare, în iarna lui 2007-2008, numărătoarea indicând aproximativ 84.000 de lilieci din 9 specii.

În Huda lui Papară există o serie de locuri cunoscute sub numele de La Lanțuri, Sala Virgină, Sala Tăcerii, Sala Crucii, Sifonul, Groapa Leilor, Cascada Gemânată, Lumea Frământată etc.

Huda lui Papară: riscuri pentru vizitatori

În 1986 peștera a fost amenajată pentru vizitare, dar multele viituri au distrus sistemul de acces. În prezent, peștera a fost închisă, dar se poate vizita în anumite condiții speciale.

Mediul subteran al Peșterii Huda lui Papară este un mediu dificil de parcurs, iar vizitarea ei poate fi făcută numai de speologi foarte experimentați.

În caz de ploaie torențială sau topirea bruscă a zăpezii debitul râului subteran poate crește amenințător, punând viața celor aflați în interior în pericol.

În vremea dacilor peștera era folosită ca loc de cult. O legendă locală spune că Zamolxes, zeul dacilor s-a retras în peștera din Trascău, fiind la acel moment cea mai mare și cea mai vizibilă.

  • Curiozitate: În jurul anului 1300, oamenii din satul Sub Piatră, cătunul format pe Valea Morilor, au ridicat o mica bisericuţă de lemn pe dealul din faţa intrării în peşteră. Menirea ei era să-i protejeze pe localnici de forţele necurate din adâncul peşterii care, potrivit localnicilor, provocau regulat viituri în zonă. Bisericuţa a fost arsă de tătari, dinamitată de armata imperială a generalului Bucov, dar refăcută de fiecare dată. În forma actuală a fost reclădită în 1797 şi refacută in 1993. Alături s-a construit după 1990 o mănăstire de calugăriţe cu hramul Sfintei Cuvioase Paraschiva.

Principala cale de acces către Peștera Huda lui Papară este din localitatea Salciua de Jos (45 km de Turda), aflată pe DN75 Turda — Câmpeni. De aici, se urmează drumul comunal parțial asfaltat, circa 5 km, până în cătunul Sub Piatră.

Există și câteva trasee montane care ajung la peșteră, cel mai important fiind traseul Cabana Râmeț — Cheile Râmețului — Cheia — Peștera Huda lui Papară, marcat cu cruce albastră, care recomandat doar turiștilor experimentați.

Huda lui Papară: de unde vine numele peșterii

De unde provine denumirea peşterii. Huda este un regionalism ce înseamnă cale îngustă, groapă, gaură în pământ, peşteră sau adăpost.

Papară este un alt regionalism pentru omletă. Dar, ”Papară” poate avea la origine latinul ”papa” ce înseamnă conducator religios, preluat în limbile ”barbare” papar.

Deci Huda lui Papară ar putea înseamna adăpostul, casa conducătorului religios. În preistorie şi în vremea dacilor peştera a fost folosită ca locuinţă şi loc de cult.

Au fost identificate urme ale omului preistoric, resturi de unelte de piatră neslefuite care ar putea aparţine omului de Neanderthal.

Preluat din latină şi modelat în română a rezultat numele de Huda lui Papară.

Speologi surprinşi de viituri şi blocaţi în peşteră

Peştera este o capcană care poate surprinde vizitatorii în caz de ploaie torenţială sau topirea bruscă a zăpezii.

salvamont Alba Huda lui Papara

În anul 1980 o echipă de la Polaris Blaj condusă de Viorel Luduşan a fost surprinsă de o viitură cauzată de topirea zăpezilor în Labiritul Luduşan pe care tocmai îl descoperiseră.

Reacţia rapidă a speologilor i-a salvat. Situaţia s-a repetat în 2010 cand trei speologi de la Geoda Târgu Mureş au fost surprinşi de viitură aproape de finalul peşterii.

Ei au reuşit să se întoarcă pe galeria activă urmărind scăderea nivelului apei. După 24 de ore au fost salvaţi cu ajutorul echipelor Salvamont ajunse la faţa locului.

În anul 2016, 9 turişti cu vârste între 15 şi 17 ani, cetăţeni români şi francezi, au rămas blocaţi, alături de doi speologi profesionişti în Peştera Huda lui Papară.

Au fost salvați după o intervenție dificilă.

Imagini din timpul operațiunii de salvare puteți vedea aici: FOTO-VIDEO: Şapte ore BLOCAŢI în Peştera Huda lui Papară, după o viitură. Cei 9 adolescenţi şi doi speologi au fost salvaţi

În 2013 peştera a fost închisă cu poartă metalică şi vizitarea la liber a fost interzisă.

Reguli de siguranță pentru a te proteja pe tine și pentru a proteja mediul înconjurător:

Echipament adecvat: Asigură-te că ai îmbrăcăminte și încălțăminte adecvate pentru a face față temperaturii scăzute, umezelii și altor condiții specifice din peșteră. De asemenea, poartă echipament de protecție, cum ar fi cască, mănuși și o lanternă puternică.

Nu merge niciodată singur: Mergi întotdeauna într-un grup de cel puțin două persoane, iar dacă este posibil, însoțit de un ghid experimentat în explorarea peșterilor.

Respectă semnele și marcajele: Urmează semnele și marcajele care indică direcția și traseul corect, și nu ieși niciodată de pe traseul marcat.

Nu lăsa urme: Nu lăsa gunoi, nu atinge sau nu distrug formațiunile de calcit și nici nu lua mostre din peșteră.

Atenție la schimbările de nivel: Fii atent la schimbările de nivel din peșteră, cum ar fi zonele de umplutură sau cele cu apă. Ele pot fi periculoase și trebuie evitate.

Comunică: Stabilește un sistem de comunicare clar cu ceilalți membri ai grupului și păstrează contactul vizual și auditiv pe parcursul explorării.

Pregătire fizică: Asigură-te că ești într-o stare fizică bună pentru a face față efortului și condițiilor de peșteră.

Respectă regulile de acces: Respectă regulile de acces la peșteră și urmează instrucțiunile ghidului sau ale administratorului peșterii.

Reține că peșterile pot fi medii periculoase și imprevizibile, așa că este important să fii bine pregătit și să respecți regulile de siguranță.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax