Eveniment
FOTO-VIDEO: Şapte ore BLOCAŢI în Peştera Huda lui Papară, după o viitură. Cei 9 adolescenţi şi doi speologi au fost salvaţi
Toţi cei 9 turişti cu vârste între 15 şi 17 ani, cetăţeni români şi francezi, care au rămas blocaţi, alături de doi speologi profesionişti, luni după-amiaza, în Peştera Huda lui Papară, din Munţii Trascăului, în judeţul Alba, au fost salvaţi.
Ultima persoană din grup a fost scoasă din peşteră în jurul orei 22.00, la şapte ore după ce s-a cerut ajutor la 112.
Operaţiunea de salvare a fost una dificilă, dat fiind faptul că accesul în peşteră al speologilor a fost posibil doar după scăderea apei acumulate după viitura care s-a produs pe valea din zonă.
Vestea bună este că niciunul dintre cei din grupul care a rămas blocat în peşteră nu au avut nevoie de îngrijiri medicale de urgenţă, potrivit ISU Alba.
Au fost mobilizate forţe de intervenţie impresionante, din cinci judeţe: Alba, Cluj, Bihor, Mureş şi Hunedoara. Au fost la faţa locului echipaje Salvaspeo, Salvamont, ISU, poliţişti şi jandarmi, în total 66 de oameni.
Vezi primele date de la începutul intervenţiei din Munţii Trascăului:
TURIŞTI BLOCAŢI în peşteră, în judeţul Alba, din cauza unei viituri. Operaţiune complexă de salvare, în Munţii Trascăului
Şeful Serviciului Savamont Alba, Lucian Forda, a dat câteva detalii, pentru Alba24: „A fost o operaţiune de interventie dificilă şi complexă. Este vorba despre o acţiune în mediul subteran, mai grea decât cea de exterior, condiţionată şi de conditiile meteo: nivelul apei putea să scadă sau să crească, îngreunând intervenţia. A fost necesară montarea echipamentului de salvare în locaţie (corzi de siguranţă), traversarea s-a făcut pe laterale, iar curentul de apă era foarte puternic. Cei 11 erau izolaţi pe o piatră din peşteră, la o distanţă de aproximativ un metru până la tavanul locaţiei. Situaţia ar fi putut deveni periculoasă dacă nivelul apei mai creştea. Intervenţia propriu-zisă a durat aproximativ cinci ore, inclusiv cu montarea echipamentului. Ultima persoană a fost scoasă din peşteră în jurul orei 21.30. În total, am fost 50 de salvamontişti din Alba, Mureş, Cluj, Bihor şi Arad, mobilizaţi pentru această operaţiune”.
Precizări de la ISU Alba, transmise de Alina Marescu, purtător de cuvânt al instituţiei:
“În data de 22 august, în jurul orei 15.00, dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Unirea” al județului Alba a fost anunțat, printr-un apel pe numărul unic 112, despre faptul că doi speologi și alte nouă persoane au intrat în Peștera Huda lui Papară, dar nu au mai ieșit.
Din informațiile furnizate de către apelant, persoanele au rămas blocate în interiorul galeriei în urma unei viituri cauzată de ploile torențiale căzute în zonă. Amintim faptul că în cursul acestei zile, județul Alba s-a aflat sub atenționări Cod Portocaliu de ploi torențiale, care pe alocuri au ajuns până la 35-40 l/mp, scurgeri de pe versanți și descărcări electrice.
La locul indicat, au fost trimise echipaje de la ISU Alba – Pichetul de pompieri Câmpeni, Salvaspeo Cluj, Salvamont Alba, precum și echipaje din cadrul IPJ Alba și IJJ Alba. Totodată, a fost activată grupa operativă a Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Alba, care s-a deplasat în zonă, pentru coordonarea acțiunilor de intervenție de la suprafață.
Pentru asigurarea unui răspuns integrat al misiunii, la sediul ISU Alba s-a convocat de urgență Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției, fiind desemnat de către secretar de stat dr. Raed Arafat, comandant al acțiunii, inspectorul șef al ISU Alba, colonel Dorel Sofica, care a coordonat acțiunile de intervenție în afara mediului subteran.
Pentru eficientizarea misiunii de salvare, din ordinul inspectorului general al IGSU, au fost suplimentate echipaje de pompieri din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență din județele Arad, Bihor, Hunedoara și Mureș.
Totodată, echipajelor de la fața locului li s-au alăturat și forțe suplimentare ale serviciilor Salvaspeo din județele Arad, Bihor, Hunedoara și Mureș.
Comandantul intervenției a fost desemnat Gheorghe Frățilă de la Salvaspeo Cluj, care a coordonat acțiunile de intervenție în mediu subteran speologic.
Pentru salvarea persoanelor rămase blocate în peșteră, au fost angrenate următoarele forțe și mijloace de intervenție:
ISU Alba – 19 pompieri, un medic și un asistent medical (de la UPU Alba) cu 9 autospeciale;
ISU Mureș – 3 pompieri cu 2 autospeciale ( 1 autospecială de transport pentru victime multiple și autospeciala – Punct Mobil de Comandă);
ISU Bihor – 3 pompieri cu 2 autospecială (1 autospecială de transport pentru victime multiple și 1 autospecială de intervenție);
ISU Arad – 2 pompieri cu 1 autospecială;
ISU Hunedoara – 2 pompieri cu 1 autospecială de transport pentru victime multiple;
Salvaspeo Mureș – 2 persoane cu 1 autoturisme;
Salvaspeo Cluj – 2 persoane cu 1 autoturisme;
Salvaspeo Arad – 4 persoane cu 1 autoturisme;
Salvaspeo Hunedoara – 4 persoane cu 1 autoturism;
Salvaspeo Bihor – 5 persoane cu 2 autoturisme;
Salvamont Alba – 12 salvamontiști cu 2 autoturisme;
IJJ Alba – 2 jandarmi cu 1 autospecială;
IPJ Alba – 4 polițiști cu 2 autoturisme.
Intervenția de salvare a fost îngreunată din cauza nivelului mare al apei care a inundat peștera, precum și a zonei greu accesibile din interiorul acesteia.
După mai multe ore de intervenție, salvatorii au reușit să ajungă la grupul de turiști, unde au constatat că interior se aflau 11 persoane (doi adulți și nouă adolescenți cu vârste cuprinse între 15-17 ani).
Prin eforturi susținute, în jurul orei 20.50, salvatorii au reușit să recupereze una dintre persoanele aflate în dificultate, în conitnuare acționându-se pentru aducerea la suprafața a întregului grup.
În jurul orei 22.00, salvatorii au reusit să recupereze și ultima persoană aflată în peșteră.
Echipajele SMURD prezente la fața locului au evaluat starea medicală a persoanelor, nefiind nevoie de transportul acestora la unități medicale”.
Reamintim că judeţul Alba a fost sub avertizare Cod Portocaliu de furtună, luni după-amiaza, iar accesul în zona din apropierea peşterii, lângă Sălciua, a fost blocat temporar de aluviuni.
Vezi şi UPDATE: INFOTrafic: Aluviuni pe carosabil, pe DN75, în judeţul ALBA. Trafic rutier ÎNTRERUPT la Sălciua, în Munţii Apuseni
Peştera Huda lui Papară are o lungime de 5.200 de metri şi este una dintre cele mai spectaculoase din ţară. Este localizată în Munţii Trascăului din judeţul Alba, pe cursul unui afluent al râului Arieș (Valea Morilor), pe teritoriul satului Sub Piatră (comuna Sălciua). Peștera este catalogată ca fiind cea mai lungă, cea mai denivelată, cea mai dificilă, cu cea mai mare sală, cu cea mai înaltă galerie, cu cel mai lung curs subteran al unui râu, dar și cu cel mai mare debit, cu cea mai mare cascadă, cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa, dar și cu cel mai mare depozit de chiropterit, precum și cu cele mai lungi și mai numeroase excentrite (monocristale de calcit crescute excentric pe pereți sau tavan și care provin din depunerea calcitului dintr-o apă peliculară care îmbracă întreaga formă) din România.
Este declarată rezervație speologică, iar accesul se află la o altitudine de 567 m, fiind reprezentat de un portal impresionat, o uriașă și îngustă despicătură, cu o înălțime de 37 m. În 1986 peștera a fost amenajată pentru vizitare, dar multele viituri au distrus sistemul de acces. Ulterior, peștera a fost închisă, accesul fiind permis doar speologilor experimentaţi.
Citește și Mistere din adâncurile Munților Trascău: Peștera Huda lui Papară, monument al naturii din județul Alba
Mediul subteran al Peşterii Huda lui Papară este un mediu dificil de parcurs, deoarece înaintarea pe firul apei care are o temperatură în jur de 10 grade Celsius, presupune urcarea unor cascade, parcurgerea unor pasaje în care corpul intră în apă până la nivelul gâtului, precum şi parcurgerea unor pasaje utilizând corzile. Pentru a putea parcurge traseul denivelat prin apă, în afara echipamentului tehnic de urcare şi coborâre pe corzi, este necesar un costum special termoizolator folosit şi în scufundări (costum de neopren).
Acum trei, ani, în această locaţie s-a desfăşurat un exerciţiu naţional de pregătire a salvatorilor dim mediul subteran. Atunci, operaţiunea a durat zece ore.
Vezi şi FOTO: Exerciţiu naţional de pregătire a salvatorilor din mediul subteran la Peştera Huda lui Papară din judeţul Alba
foto: Facebook (Rus Tudor) şi Salvaspeo (arhivă)
sursa video: Facebook (Claudiu Rusu şi Rus Tudor)
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Daniel
marți, 23.08.2016 at 13:11
Felicitări organizatori si salvatorilor !