Connect with us
Advertisement

Eveniment

Idile amoroase, baluri mascate și petreceri la Alba Iulia, în perioada medievală. Amanții principesei Ecaterina de Brandenburg

Publicat

Petreceri, baluri mascate, idile amoroase, amanți care intrau în casa pe uși ascunse în clădiri din Alba Iulia: povestea pricipesei Ecaterinei de Brandenburg, soția pricipelui Gabriel Bethlen. 

Perioada medievală a orașului Alba Iulia nu a fost străină de evenimente mondene, sau povești care erau spuse în șoaptă, pe la colț de stradă.

Una dintre acestea este cea a principesei Ecaterina de Brandenburg, care pentru o perioadă a fost stăpână peste Transilvania, alături de soțul său, Gabriel Bethlen. 

Cei doi s-au căsătorit, când Ecaterina avea doar 24 de ani, iar Bethlen 46 de ani. De asemenea, nici Gabriel Bethlen nu era străin de amante. Când s-a căsătorit cu Ecaterina i s-a impus să renunțe la cele 12 amante ale sale.

Pe lângă vârsta înaintată se pare că între cei doi exista și o barieră lingvistică. Fiind mai mult plecat, Ecaterina rămânea pentru perioade lungi de timp, singură la Alba Iulia.

De aici începe și povestea amoroasă, o poveste scoasă la suprafață de istoricul Cristian Ioan Popa și scrisă în cartea Memoria Urbis.

Baluri mascate, petreceri și un profesor de dans din Spania

După ce s-a stabilit la Alba Iulia, Ecaterina a adus un nou suflu în cetate, însă pe lângă asta a adus și lucruri scumpe precum și mobilă de lux, gobleluri din Nürnberg, Flandra şi Italia, dar și picturi care au împodobit sîlile din dormitoarele clădirii.

Însă mai mult de atât, balurile și petrecerile erau din ce în ce mai frecvente, iar asta i-a atras antipatia față de nobilime. Printre primii care s-au remarcat în fața principesei, este ducele spaniol Diego de Estrada, care s-a ocupat de festivitățile din Alba Iulia, în anii 1628-1629.

CITEȘTE ȘI: Cum lucrau prostituatele în Alba Iulia, în urmă cu 150 de ani. Concurența între casele de toleranță era una acerbă

Acesta a venit în calitate de profesor de dans alături de alți 10 muzicieni. În scrierile sale Diego povestește cum viața de la curtea din Alba Iulia, dar există și o parte, în care mai mult sau mai puțin voalat spune că ar fi avut o relație amoroasă cu Ecaterina de Brandenburg.

Istoricul Cristian Popa vine în susținerea argumentelor cu un pasaj din amintirile ducelui spaniol, de la o partidă de vânătoare, în care cei doi s-au pierdut de restul grupului.

DCF 1.0

Gabriel Bethlen fiind plecat într-o delegație, Ecaterina a organizat o partidă de vânătoare, dar la un moment dat, acesta alături de Diego s-au pierdut de grupul mare.

„O coboram în braţe de pe cal, pentru că aşa îmi poruncea, pentru a mânca din potârnichea pe care o aduceam cu mine […] mânca, punându-mi dumicatele în gură cu mâna ei”. Mai mult decât atât, spaniolul a ajutat-o pe principesă să se descalțe, episod considerat ca fiind unul cu o profundă semnificație erotică”, scrie istoricul Cristian Popa.

Amanții principesei: doctorul curții sau unul dintre cei mai mari nobili din Cluj

Pe lângă povestea amoroasă cu ducele spaniol, în istorie au mai rămas ca amanți ai Ecaterinei și Weickhardt Scultetus dar și  Ștefan Csáki.

Ecaterina de Brandenburg s-a iubit şi cu medicul său de la curte, fizicianul și alchimistul Weickhardt Scultetus, cunoscut și sub numele de Caesar Paticarius. Acesta a avut un sfârșit tragic: a fost ucis în 1630 şi aruncat în râul Olt de apropiaţii Ecaterinei.

De asemenea o altă mare poveste de iubire a avut loc între principesă și unul dintre cei mai mari nobili din Cluj: Ștefan Csáki. Ștefan Csáki era comite de Cluj, unul dintre cei mai mari nobili catolici din Transilvania, iar povestea de iubire a fost atât de mare, încât, în scrieri a rămas că la un moment dat, soția lui Csaki era într-un car alături de cei doi și plângea cu cartea de rugăciuni în mâini, în timp ce se uita la cei doi cum se sărutau de față cu ea.

Din memoriile cronicarului János Kemény rezultă că „Csáki obișnuia să urce la principesă pe treptele ascunse dinspre casele acesteia, și nu pe treptele mari din față”, mai notează Cristian Popa.

Relația dintre Ecaterina și Csaki a fost deconspirată după moartea lui Gabriel Bethlen în anul 1629. Tot atunci pentru o scurtă perioadă Ecaterina a devenit conducătoare peste Transilvania.

CITEȘTE ȘI: FOTO: Fotbal și petreceri la Alba Iulia, în perioada interbelică: Cum a fost înființat Clubul Sportiv Unirea. Meciuri notabile

Însă, la nici un an de la înscăunare a fost obligată să abdice, iar pe tron a venit Ştefan Bethlen.

Ecaterina s-a retras de la Alba Iulia, a părăsit Transilvania și a mers  în Saxonia inferioară. S-a recăsătorit în anul 1639 cu Francisc Carol de Saxa-Lauerburg. Câțiva ani mai târziu, la data de  la 27 august 1644 a decedat.

sursă info, foto: Memoria Urbis, un proiect finanțat de Consiliul Local şi Primăria Municipiului Alba Iulia, proiect desfăşurat de Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia (prin Departamentul de Istorie, Arheologie și Muzeologie) în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement