Eveniment
FOTO: Fotbal și petreceri la Alba Iulia, în perioada interbelică: Cum a fost înființat Clubul Sportiv Unirea. Meciuri notabile
Fotbalul din Alba Iulia era un subiect de discuție destul de aprins în ziarele locale din perioada interbelică. De cele mai multe ori, sportul rege era amintit în meciurile jucate de elevii Liceului „Mihai Viteazul”, dar în 1923 mai existau și echipe de fotbal precum „Victoria” sau „IMTK”.
Articolele de presă deplângeau situația că sportul era un element lasat într-un con de umbră, dar la o populație cu 11.000 de locuitori la 1910 și 12.000 la 1930 orașul avea teren de fotbal și pavilion de tenis.
Însă situația s-a schimbat în 1924 când s-au pus bazele unui club sportiv ce avea să devină Clubul Sportiv Unirea. Cele mai importante momente sunt conspectate de Valer Moga, în cartea Memoria Urbis, o carte care conține mai multe evenimente, povești și întâmplări din evoluția orașului Alba Iulia.
Într-un articol din ziarul Vestea, din 1924 este scris că un grup de tineri muncitori au luat inițiativa de a înființa un club sportiv care să ”îi ferească de tineri de inactivitate și de pierderea timpului prin cafenele”.
La 16 august 1924 a avut loc o adunare a Clubului Sportiv Muncitoresc din Alba Iulia (CSMA), o adunare în urma căreia clubul a fost format. Mai târziu, cel mai probabil în același an, clubul a trecut la numele de Club Sportiv Unirea.
Sport și petreceri
Evenimentul a avut ecou în viața mondenă a localnicilor. Acesta a fost sărbătorit cu o serată în sala Teatrului Caragiale, în data de 13 noiembrie 1924. Mai mult de atât se pare că pe lângă sport cei din asociație iubeau și petrecerile.
CITEȘTE ȘI: VIDEO: O sportivă a clubului Unirea din Alba Iulia, ”înger păzitor” pentru 11 jucătoare de polo din Ucraina, refugiate în Alba
Un an mai târziu, o altă petrecere a avut loc, de data aceasta pentru a marca începerea culesului strugurilor. În sala de festivități a hotelului Europa, a avut loc pe 17 noiembrie, o petrecere dansantă cu jocuri de societate, concurs de frumusețe, confetti și serpentine. Taxa pentru cei care au vrut să participe la petrecere a fost de 25 de lei, iar banii mergeau în fondurile clubului dedicate sportului, mai scrie Valer Moga, în Memoris Urbis.
Câțiva ani mai târziu, prin primăvara anului 1927, asociația s-a reorganizat, sub președinția avocatului Simion Vulcu (deputat și prefect de Alba din 1933). Pe lângă fotbal, clubul mai cuprindea secțiuni de tenis, canotaj, gimnastică, atletism, ciclism și înot.
Meciuri de fotbal notabile din perioada interbelică
Printre cheltuielile mai mari ale clubului sunt trecute în arhive, cele ale echipei de fotbal, în ceea ce privește echipamentul sportiv, dar din câte se pare un sprijin a fost acordat de către sucursala locală a Băncii Centrale.
VEZI ȘI: VIDEO Când sportul învinge teama de război: Povestea Geniei, campioana de taekwondo din Ucraina care se antrenează în Alba Iulia
Fotbalul era sportul principal în cadrul clubului. O serie de meciuri notrabile au avut loc în anii până în anii 30”. Dintre acestea autorul aduce aminte de:
Clubul de forbal a avut adversari precum „ATE” Arad (1925), Nitrogen Târnăveni (1925) sau „Jiul” Lupeni (1927). Nu însemna puțin lucru o victorie cu 2-0 împotriva echipei „Șoimii” Sibiu (1927), cu 3-1 în deplasare cu „Sparta” Gherla, sau chiar egalul (2-2) cu „HTV”, echipa campioană a Sibiului (1927), notează autorul.
De asemenea, alte evenimente sportive notabile, au fost cele precum patinaj în iarna anilor 1924-1925, pe lacul orașului sau canotaj în 1927 tot pe același lac.
Surse informații și foto: Memoris Urbis, un proiect al Primăriei Alba Iulia și a Consiliului Local Alba Iulia, alături de Universitatea ”1 Decembrie 1918” și Muzeul Național al Unirii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
sâmbătă, 02.04.2022 at 11:54
Îmi aduc aminte cu plăcere de meciurile măcelarii cu frizerii şi doctorii cu avocaţii. Era o distracţie pe cinste. Aşa mi se părea mie la vârsta copilăriei.