Connect with us
Advertisement

Eveniment

Impozit majorat pe locuințe pentru persoanele care nu încheie asigurări împotriva dezastrelor. Inițiativă legislativă, la Senat

Publicat

Persoanele fizice care nu încheie o asigurare obligatorie ar putea fi sancţionate şi prin intermediul majorării impozitului pe locuinţă cu 10 %, suplimentar de aplicarea amenzii contravenţionale, prevede un proiect de lege înregistrat recent la Senat.

„Este evident că se impune analizarea modificării prevederilor legislative pentru a se asigura respectarea legii, cu atât mai mult în contextul cutremurelor din Turcia, Siria şi România (Vrancea şi Gorj). Astfel, propunem ca aplicarea sancţiunilor contravenţionale să nu mai fie realizată de către primari, ci de către persoane desemnate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

În acest sens, propunem ca lista persoanelor care nu au încheiat asigurare obligatorie să fie transmisă Instituţiei Prefectului, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu care coordonează deconcentratele şi care va lua măsurile necesare astfel încât persoanele desemnate de Ministerul Afacerilor Interne să primească lista persoanelor care nu şi-au încheiat asigurare obligatorie”, se precizează într-o inițiativă legislativă înregistrată pe 28 februarie la Senat.

Proiectul propune acordarea unui stimulent fiscal persoanelor fizice care încheie o asigurare facultativă, având în vedere că potrivit legii încheierea unei asigurări facultative implică în mod obligatoriu şi încheierea unei asigurări obligatorii.

„În acelaşi sens, persoanele fizice care nu încheie o asigurare obligatorie vor fi sancţionate şi prin intermediul majorării impozitului pe locuinţă, suplimentar de aplicarea amenzii contravenţionale”, se mai menționează în expunerea de motive.

Potrivit proiectului, în cazul clădirilor rezidenţiale care nu sunt asigurate obligatoriu potrivit Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, impozitul calculat potrivit prezentului articol se va majora cu 10%. În cazul clădirilor rezidenţiale asigurate facultativ, impozitul calculat potrivit legii se va diminua cu 10%.

Inițiatorii amintesc că, potrivit reprezentanţilor PAID, doar 20% din populaţie are locuinţele asigurate obligatoriul în prezent, la nivelul lunii ianuarie 2023, sunt asigurate 1.850.373 lei locuinţe.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Petru

    joi, 02.03.2023 at 19:13

    Nu mai știu de unde să scoată bani. Taxe peste taxe pe capul contribuabilului. Să le fie rușine!

  2. Vichi

    joi, 02.03.2023 at 20:08

    ei nu au asigurat institutiile publice

  3. Proștii

    joi, 02.03.2023 at 20:34

    Ce tâmpit și în baza cărei HCL propune majorarea impozitului pe locuință dacă nu închei asigurarea dacă vei fi și amendat pt asta ? Doua sancțiuni pentru o asa zisa infracțiune? Prost sa fi și,,sanator” ajungi !

  4. vasi

    vineri, 03.03.2023 at 07:54

    Voi numai acum v-ati dat seama ca suntem condusi de niste idioti, cand puteau baga acea asigurare in impozit si cu asta basta, si fiind atatea asigurari la nivel national puteau sa reduca si valoarea ei

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement