Connect with us
Publicitate

Economie

Impozitare progresivă: Președintele ANAF a explicat de ce nu este pregătită România pentru o asemenea măsură

Publicat

Președintele ANAF, Lucian Heiuș, consideră că România nu este pregătită pentru impozitare progresivă și spune că o discuție serioasă pe subiect poate fi începută în 2027-2028.

”Dacă discutăm teoretic, impozitarea progresivă poate să funcţioneze într-un stat care are o clasă de mijloc foarte bine stabilizată şi, așa cum este România astăzi, ar trebui să avem cel puţin un milion de oameni pe care să îi încadrăm în clasa de mijloc”, a spus Lucian Heiuș, președintele ANAF, la Digi24.

El a spus că pentru ca o asemenea măsură să funcționeze, trebuie să existe o economie care să fie pe un trend ascendent.

„Eu cred că astăzi România nu este pregătită pentru impozitarea progresivă, nu din punct de vedere tehnic, al Agenţiei, pentru că dacă se dă o lege, Agenţia va face cumva şi o va aplica.

Până în 2005 am avut impozitare progresivă, atunci s-a introdus cota unică şi am funcţionat, s-au găsit soluţii.

Problema este, contribuabilii români, cetăţenii României sunt pregătiţi să treacă la o impozitare progresivă?

Firmele din România mai trebuie lăsate încă 5 ani, 10 ani pe o impozitare unică ca să poată să acumuleze capital, să se dezvolte sau e momentul să trecem la o impozitare mai mare  pentru ele.

Eu cred că mai devreme de 2026-2027 nu putem să avem o discuţie serioasă şi o aplicare efectivă a unui asemenea impozit”, a adăugat Lucian Heiuş.

Impozit unic vs impozit progresiv. Cum ți-ar afecta schimbarea modului de impozitare, veniturile din salariu

Trecerea la sistemul de impozitare progresivă, după o pauză de 18 ani, ar putea fi resimțite cel mai mult de către cei din clasa de mijloc. Este o măsură susținută de PSD de mulți ani, însă partidul nu a reușit până acum să o impună.

Impozitarea în cote progresive înseamnă că pe măsură ce veniturile contribuabililor sunt mai mari, cresc și cotele de impozit datorate statului, spun specialiștii consultați de Europa Liberă.

Astfel, fiecare cetățean ar contribui la finanțarea serviciilor publice în funcție de veniturile pe care le are. Cei care câștigă mai mult, contribuie mai mult ca procent, în funcție de niște praguri de impozitare.

S-ar putea ajunge astfel ca un angajat, al cărui salariu depășește un anumit prag, să ducă acasă mai puțini bani decât un coleg de-al său cu un salariu brut mai mic. Cu toate acestea, susținătorii impozitului progresiv spun că situația este echitabilă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate