Economie
Impozit unic vs impozit progresiv. Cum ți-ar afecta schimbarea modului de impozitare, veniturile din salariu
Trecerea la sistemul de impozitare progresivă, după o pauză de 18 ani, ar putea fi resimțite cel mai mult de către cei din clasa de mijloc. Este o măsură susținută de PSD de mulți ani, însă partidul nu a reușit până acum să o impună.
Impozitarea în cote progresive înseamnă că pe măsură ce veniturile contribuabililor sunt mai mari, cresc și cotele de impozit datorate statului, spun specialiștii consultați de Europa Liberă.
Astfel, fiecare cetățean ar contribui la finanțarea serviciilor publice în funcție de veniturile pe care le are. Cei care câștigă mai mult, contribuie mai mult ca procent, în funcție de niște praguri de impozitare.
S-ar putea ajunge astfel ca un angajat, al cărui salariu depășește un anumit prag, să ducă acasă mai puțini bani decât un coleg de-al său cu un salariu brut mai mic. Cu toate acestea, susținătorii impozitului progresiv spun că situația este echitabilă.
Principalul beneficiu pe care îl văd susținătorii impozitului progresiv este tocmai că acesta ar introduce mai multă echitate în redistribuirea veniturilor și ar reduce decalajele între cetățenii cu venituri mari și cei cu venituri mici.
Teoretic, orice sistem progresiv de impozitare este însoțit de o serie de deduceri fiscale care să le acorde contribuabililor acces la servicii publice esențiale.
Acestea se referă la sume neipozabile destinate sănătății, educației sau culturii, de care beneficiază mai ales persoane sau familii cu venituri mai mici.
”În schimb, impozitarea în cotă unică pleacă de la principiul că fiecare contribuabil plătește aceeași cotă de impozit.
Diferența se face numai la nivel de sumă plătită drept impozit: pentru același procent de impozitare, suma plătită de contribuabilii care câștigă mai mult este mai mare decât cei care au venituri mai mici.
Susținătorii impozitului în cotă unică spun că acest sistem este mult mai ușor de gestionat și încurajează productivitatea.
Raționamentul este ca oamenii tind să se descurajeze dacă știu că, în momentul în care vor câștiga mai mult, vor plăti taxe din ce în ce mai mari.
Impozitarea progresivă e practicată mai ales în țări cu economii stabile, unde clasa mijlocie, mai ales, produce suficientă valoare care să poată fi redistribuită în societate. De asemenea, după plata impozitelor, ce rămâne contribuabilului trebuie să fie îndestulător” scriu jurnaliștii de la Europa Liberă.
România a renunțat la impozitul progresiv în 2004. Până atunci, taxarea veniturilor s-a făcut în diverse forme de impozit progresiv.
Spre exemplu, în perioada 2000-2004, când a fost introdus în legislație și conceptul de „venit global al persoanelor fizice”, existau în România cinci praguri de venit impozabil: 18%, 23%, 28%, 34% și 40%.
Începând cu 2005 a fost introdusă cota unică de 16% care a fost menținută la acest nivel până în 2017, an în care cota unică a scăzut la 10% din veniturile globale brute.
Potrivit experților, introducerea cotei unice de impozitare a fost o politică realizată mai ales de ţările din Europa Centrală și de Est în perioada de tranziţie la economia de piaţă.
E un sistem mai simplu, mai ieftin de administrat, folosit și ca stimul pentru atragerea investiţiilor străine.
Majoritatea țărilor dezvoltate au un sistem de impozitare progresiv. Concret: câștigi mai mult, plătești un procent mai mare din venituri către stat.
Trecerea la un asemenea sistem ar presupune creșterea birocrației pentru contribuabilii români, dar și venituri mai mari la bugetul de stat pe baza taxelor mai mari.
Citește opiniile specialiștilor pe Europa Liberă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
gelu stoian
vineri, 05.05.2023 at 11:06
PSD este PARTIDUL HOTILOR ( primitorilor de MITA : Sorin Oprescu – ex . primar general al Capitalei – Ales cu SPRIJINUL LOR , Sorina Pintea , ex-Senator PSD , – dupa Demisia – de FORMA – din PSD > managerul Spitalului Judetean din Baia Mare , SI Cel Fugit in Italia – dupa condamnarea definitiva la ” odihna ” la ” Racoare ” . Rahatul LOR cel mai mare , Ex. PRESEDINTE al PSD-ului , a Facut , si el , o ” ratie ” de PARNAIE !!!!! ) si MINCINOSILOR = In campaniile lor electorale , inaintea alegerilor PARLAMENTARE !!!!!!!!!!!! Tot PSD-ul ( Urmasul FSN-ului si PSDR-ului !!!!! ) este si ” Inventatorul ” Pensiilor NESIMTITE , cica de SERVICIU , si NU renunta la ele in ruptul capului . Acum vrea , BOMBOANA de pe COLIVA lor ( din anul viitor !!!!!! ) si Impozitare PROGRESIVA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!