Connect with us
Advertisement

Actualitate

Impozitarea bacşişului se aplică şi după 1 iunie, până la aprobarea actului normativ în Parlament. Alte prevederi

Publicat

bacsis Potrivit unui act normativ care modifica Normele de aplicare a Codului fiscal şi care intră în vigoare din 1 iunie, bacşişul va fi impozitat. Chiar dacă Ministerul Finanţelor a anunţat eliminarea acestuia, prevederea este în discuţii la Parlament, fiind aprobată de Senat şi urmând să intre la vot în Camera Deputaţilor, abia ulterior existând posibilitatea aplicării.

HG nr. 367/2015 privind modificarea Normelor de aplicare a Codului fiscal, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 373 din 28 mai şi care va intra în vigoare pe 1 iunie, stabileşte că bacşişul va fi impozitat. Actul normativ a fost publicat joi, după ce Senatul a adoptat o decizie contrară.

Dintre cele două măsuri, cea care va intra în vigoare este HG nr. 367/2015, deoarece aceasta a fost deja publicată în Monitorul Oficial, iar în cuprinsul ei se menţionează că se va aplica din 1 iunie.

În schimb, proiectul de lege privind eliminarea impozitarii bacsisului, adoptat de senatori, se afla la inceputul parcursului legislativ, fiind necesar sa obtina si votul final al deputatilor, sa fie promulgat de Preşedinte şi publicat in Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Bacşişul care rămâne la dispoziţia operatorului economic, respectiv nu se distribuie salariaţilor, va fi supus din 1 iunie cotei standard de TVA de 24%, în cazul operatorilor economici înregistrati în scopuri de TVA.

Dacă se acordă salariaţilor, atunci veniturile obţinute de persoanele fizice sub forma de bacşis reprezintă venituri identificate ca fiind impozabile şi intră în categoria veniturilor din alte surse, fiind impozitat cu 16%, fără a fi asimilat venitului din salarii. Este supus de asemenea CASS (5,5%).

Bacşişul este suma de bani oferită voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, precum şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta, se menţionează în OUG nr. 8/2015.

Bacşişul se justifică prin datele înscrise în documentele emise cu aparate de marcat electronice şi se evidenţiază pe un bon fiscal distinct. Operatorii economici care nu înregistrează banii personali ai salariaţilor într-un registru de bani personali riscî amendă de 9.000 lei. În plus, la solicitarea inspectorilor angajaţii sunt obligaţi să prezinte sumele de bani deţinute, în caz contrar sunt pasibili de amendă de 1.250 lei. Toate dispoziţiile din OUG nr. 8/2015 privind bacşişul au fost eliminate recent de senatori, însă măsura adoptată de aceştia nu se aplică, până ce trece de votul final al deputaţilor.

„Este făcut deja amendamentul privind scoaterea bacşişului în Comisia de Buget a Camerei Deputaţilor, a fost aprobat. Ţine efectiv de ce are Parlamentul de definitivat, ca nivel de procedură, ca să fie trimis spre promulgare la Preşedinţie”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor.

„Mecanismul rămâne în vigoare aşa cum e prevăzut în OUG, până se va elimina. La 1 iunie cel târziu se va elimina în Parlament”, a mai spus ministrul Finanțelor.

surse: avocatnet.ro, digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement