Actualitate
Impozitul forfetar ar putea închide service-uri auto, vulcanizări şi spălătorii în Alba Iulia. Patronii se văd cu „mâinile legate”
De anul viitor, patronii de service-uri auto, vulcanizări şi spălătorii auto vor avea un „nor negru” deasupra capului, mai exact impozitul forfetar. Iar pentru unii s-ar putea să fie şi un final de afacere, pentru că ajung să plătească dări către stat mai multe decât profitul pe care îl scot. În cazul unor patroni din Alba Iulia, acest impozit forfetar ar însemna închiderea atelierului pe care îl deţin, altă variantă fiind munca „la negru”.
Proprietarul unui service auto din Alba Iulia a spus că aplicarea impozitului forfetar l-a „convins” să îşi suspende activitatea şi să lucreze ca persoană fizică. Service-ul auto pe care îl deţine are 150 de mp şi spune că impozitul forfetar „nu este mult, este enorm de mult”.
„Am vorbit cu foarte mulţi prieteni de-ai mei care lucrează în domeniu şi au spus că o să închidă. Oricum ai spune, tot nu este în beneficiul nostru”, a spus Adrian Micu, proprietarul de unui service din Alba Iulia.
Şi pe proprietarul unei spălătorii din Alba Iulia, impozitul forfetar îl va determina într-un final să „închidă poarta”. „Am băgat zeci de mii de lei în ultimul timp în spălătorie, şi acum cu ce mă ajută statul pe mine. Îţi dă în cap până nu mai poţi şi ajungi să închizi poarta. În cel mai rău caz, ai fi dispus să rişti pentru munca <la negru>, pentru că nu ai ce face”, a spus Adrian T., proprietarul unei spălătorii. Suprafaţa pe care o deţine este de 50 mp.
Care este stadiul proiectului privind impozitul forfetar
În martie, Senatul a adoptat proiectul de lege privind impozitul forfetar, redenumit „impozit specific”. Dar până la intrarea în vigoare trebuie să treacă şi de Camera Deputaţilor. Ca şi noutate în acest proiect de lege sunt impozite mai mici pentru service-urile auto decât în forma propusă de Guvern, dar şi ieftiniri pentru restaurantele „de provincie” şi taxarea hostelurilor.
În noul context se schimbă şi valoarea coeficienților. Mai exact se înjumătățesc pentru spălătorii, respectiv 3,75 lei în loc de 7,5 lei, la vopsitorii 4 lei de la 8 lei, la tinichigerii 4,5 lei în loc de 9 lei. La stațiile ITP/mecanică valoarea coeficienţilor a fost scăzută la 5 lei în loc de 10 lei, iar la vulcanizări la 3 lei în loc de 6 lei, în vechea formă.
Impozitul forfetar poate să ajungă astfel să îi coste pe proprietarii de service auto, a căror afacere se întinde pe 200 mp, 12.000 de lei anual, 9.000 de lei pentru o spălătorie şi 7.200 de lei pentru o vulcanizare.
În schimb pentru un service complet echipat de 1.000 de metri, impozitul anual este de 60.000 de lei. Un service care acoperă şi operaţiunile de mecanică şi ITP şi are o suprafaţă de 500 de metri pătraţi, va avea un impozit anual de 30.000 de lei. O vopsitorie cu aceleaşi dimensiuni va achita 24.000 de lei, iar o tinichigerie va plăti impozit de 27.000 de lei. O spălătorie auto de 500 de metri va datora anual un impozit forfetar de 22.500 de lei, în timp ce o vulcanizare cu o suprafaţă similară va achita 18.000 de lei.
Formula de calcul a impozitului specific pentru “întreținerea și repararea autovehiculelor”: impozitul specific=12 A (s+z+t+m+v) unde A este suprafața pe care se desfășoară activitatea iar s, z, t, m, v sunt coeficienți specifici pentru spălătorie auto, vopsitorie, tinichigerie, mecanică și ITP și vulcanizare.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News