Connect with us
Publicitate

Educație

Împrumuturi garantate de stat pentru studenți și tinerii familiști. Bani pentru chirii, cheltuieli personale sau chiar autoturisme

Publicat

Statul va garanta împrumuturile bancare ale studenților și tinerilor familiști, a anunțat ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, Gabriela Firea.

Conform ministrului Familiei, studenții vor putea împrumuta suma maximă de 10.000 euro. Garanția statului va fi de 80%, iar banii vor fi folosiți pentru publicarea unor lucrări științifice, pentru plata în avans a chiriei și pentru acoperirea unor cheltuieli personale.

Familiile tinere cu copii vor putea împrumuta cel mult 15.000 de euro. Cu banii astfel obținuți se pot achita cheltuielile pentru creșă, grădiniță, afterschool, dar și pentru organizarea unor evenimente precum nunta și botezul.

De asemenea, vor putea fi achiziționate mașini cu mai multe locuri în cazul familiilor cu mulți membri și se va putea plăti avansul pentru o casă.

Împrumuturile se vor acorda în lei, la schimbul valutar al zilei, iar detaliile tehnice vor fi incluse într-un ordin de ministru, a precizat Gabriela Firea.

Programul Student INVEST: credite garantate de stat pentru studenți

Aceste credite ar putea fi folosite pentru plata taxelor de studii, a cărților și a dispozitivelor electronice (laptop-uri, imprimante), precum și pentru plata chiriei, conform sursei menționate. Studenții care sunt părinți ar putea să deconteze cheltuielile cu creșa, grădinița, școala, programele after school.

„Facilitarea accesului la finanţare constă în garantarea unui credit în valoare de maximum 50.000 lei, în proporţie de 80%, de către stat, prin Fondul Român de Contragarantare, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, precum şi în suportarea dobânzilor şi a cheltuielilor adiacente creditului”, se arată în proiectul publicat pe edupedu.ro

Împrumutul se va acorda sub forma unui credit cu una sau mai multe tranşe, în funcţie de documentele justificative prezentate la decontare, conform documentului consultat. Creditul se acordă pentru o perioadă de maximum 10 ani, inclusiv perioada de grație. Studentul stabileşte de comun acord cu finanţatorul o perioadă de graţie, nu mai mare de 5 ani, începând de la data acordării creditului, se arată în document.

Creditul poate fi acordat o singură dată.

Plăţile de dobândă pentru creditul acordat, precum şi cheltuielile privind comisioanele de analiză şi de gestiune a garanţiilor vor fi suportate din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prin bugetul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, al cărui ministru are calitatea de ordonator principal de credit.

Pentru acordarea creditului, beneficiarul va fi însoţit de cel puţin un codebitor, dacă nu este angajat. Destinaţia creditului este de a acoperi nevoile tinerilor studenți privind educaţia, sănătatea, cultura, şi de habitat.

Ce ce întâmplă dacă studentul nu plătește ratele?

„În cazul în care beneficiarul creditului nu plăteşte la scadenţă ratele de capital aferente creditului, sumele plătite de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, reprezentând dobânzi, comisioane şi speze bancare, se recuperează de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală în baza titlului executoriu emis de către aceasta”, stabilește art. (1) alin. (4) din proiectul de ordonanță de urgență.

Cheltuieli eligibile sunt prevăzute în program:

taxe de studii, inclusiv licență, master, doctorat;

  • plata cărţilor, rechizitelor;
  • costul publicării cărţilor sau al studiilor de specialitate;
  • taxa de participare la manifestări ştiinţifice şi concursuri, precum și cheltuielile de transport pentru deplasări;
  • achiziţionarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri de specialitate;
  • plata chiriei, în cuantum de maximum 300 euro/lună, la cursul BNR din ziua plății;
  • plata locurilor de cazare în căminele studențești;
  • parte/avans din achiziţia unei locuinţe;
  • cheltuieli cu transportul pentru bursele Erasmus, în baza documentelor justificative: convenție, adeverința sau alt document care atestă înscrierea în program;
  • decontarea, pentru studenții care sunt părinți, a cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala, programele after school, precum şi a taxelor pentru cursuri
  • extrașcolare: cursuri de limbi străine, cursuri sportive, robotica și programare, pictură.
  • costul serviciilor dentare şi al intervenţiilor chirurgicale;

Proiectul programului guvernamental StudentInvest poate fi consultat AICI: proiect-OUG_Student-invest

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate